Bedrijfsartsen slaan alarm: ziekteverzuim en psychische klachten nemen toe
Het ziekteverzuim is dit jaar toegenomen. Ook in de vakantiemaand juli is dit gestegen. Bedrijfsartsen zien steeds meer mensen met psychische klachten zich aanmelden. Maar vaak pas als het te laat is. “De bedrijfsarts wil juist voorkomen dat je ziek wordt.”
De ziekmeldingen in het eerste kwartaal van 2022 namen al flink toe. Volgens onderzoeksbureau CBS steeg dit naar 6,3% (normaal 4,8%). In de zorg, horeca en de kinderopvang steeg het ziekteverzuim het sterkst. Griep en verkoudheid werden het meest genoemd. Op de derde plaats staan psychische klachten, zoals overspannenheid en burn-out. Tot nu toe het hoogste verzuim sinds jaren.
Meer verzuim tijdens vakantie
Ook in juli van dit jaar is het ziekteverzuim gestegen. Normaal gesproken neemt dit af omdat veel mensen op vakantie zijn. Maar sinds de coronapandemie is dit nauwelijks meer gedaald. Waar vorig jaar het ziekteverzuim in deze zomermaand nog gelijk bleef, steeg het dit jaar. Niet alleen coronaklachten namen toe, ook psychische klachten stegen in juli.
“Mensen die altijd goed functioneerden,
vallen om of dreigen om te vallen”
Werknemers lopen op hun tenen
Het personeelstekort en de toegenomen werkdruk zijn hier vooral debet aan. In veel branches is er sprake van een inhaalslag of komen er handen tekort. Veel werknemers lopen op hun tenen. Bedrijfsartsen slaan daarom alarm. “Als dit zo blijft, neemt het ziekteverzuim in de komende maanden waarschijnlijk sterk toe,” zegt NVAB-voorzitter Boyd Thijssens. “Mensen die altijd goed functioneerden, vallen om of dreigen om te vallen.” Er moet snel iets gebeuren anders zit een deel van de werknemers aan het eind van het jaar thuis.
Meer thuiswerken
Om te voorkomen dat het aantal verder stijgt, roept ArboNed werkgevers op om thuiswerken bij hun personeel te stimuleren. Medewerkers hoeven dan minder te reizen en kunnen zelf hun tijd indelen. Kijk ook kritisch naar het werk dat echt nu moet, en stel uit wat onnodige psychische en fysieke overbelasting veroorzaakt.
“Werknemers weten niet dat de bedrijfsarts er ook is
voor als ze nog niet ziek zijn”
Op tijd een bedrijfsarts inschakelen
“Ook duurt het nu vaak te lang voordat mensen met psychische klachten in beeld zijn bij de bedrijfsarts,” constateert NVAB-voorzitter Boyd Thijssens. “Dat gebeurt pas nadat ze zijn omgevallen, maar dan zijn ze al ziek.” Onwetendheid is hier mogelijk de oorzaak van. “Mensen weten niet dat de bedrijfsarts er ook is voor als ze nog niet ziek zijn.” Daarnaast hebben werknemers een verkeerd beeld van het werk van een bedrijfsarts. “Ze denken dat hij controleert of je écht ziek bent. Maar hij wil juist voorkomen dat je ziek wordt.”
Psychische klachten eerder opsporen
Met het toenemen van ziekteverzuim en psychische klachten is het noodzakelijk dat psychische klachten eerder worden opgespoord. Niet alleen werknemers, ook bedrijven profiteren daarvan. Een burn-out kost gemiddeld 250 euro per dag en het duurt zo’n 249 dagen om te herstellen Dat is een flinke kostenpost voor de werkgever.
Preventief handelen en zorgen dat er op tijd ingegrepen wordt, voorkomt langdurig verzuim. BoFit biedt korte en langere preventietrajecten die medewerkers leren op een duurzame manier met stress om te gaan en weer autonoom en met een gezonde gedrevenheid te functioneren. Neem contact op voor meer informatie over de situatie in jullie bedrijf of organisatie.
Lees hier meer over preventieve trajecten.
Je werknemers vitaal en gezond houden?
Lees hier meer over het vitaliteitsprogramma van BoFit.
Bronnen:
Bnr.nl | Wesley Weerts
Bnr.nl | ANP