Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Ziekteverzuim: preventie werkstress nog steeds hard nodig

door | aug 30, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het ziekteverzuim blijft ongekend hoog. Hoewel steeds meer bedrijven het belang van preventie wel inzien, wordt er toch nog mondjesmaat iets mee gedaan. Ze zien het vaak als een onnodige kostenpost, terwijl langdurig verzuim je als bedrijf juist de kop kan kosten. ABN AMRO en Mentalvitalis deden onderzoek naar de mentale gezondheid bij verzuim. “Investeringen in preventie verdienen zich ruimschoots terug.”

Vorig jaar was het ziekteverzuim onder Nederlanders historisch hoog: 5,2 procent van de werknemers viel uit. Het grootste deel hiervan (43%) had mentale klachten als overspannenheid, burn-out en depressie. Deze werknemers zijn gemiddeld twee keer zo lang uit de roulatie, gemiddeld komt dat neer op 38 dagen. De reden die de meeste werknemers voor hun uitval noemen, is werkdruk en -stress. Ziekteverzuim kost werkgevers een hoop geld als je bedenkt dat een verzuimdag gemiddeld tussen de 250 en 400 euro kost.  

Oorzaken hoge werkdruk

ABN AMRO en coachingsbedrijf Mentavitalis onderzochten welke rol mentale gezondheid speelt bij verzuim. En welke instrumenten werkgevers kunnen inzetten om langdurig ziekteverzuim te voorkomen. De hoge werkdruk in de samenleving is volgens ABN AMRO het gevolg van een optelsom van factoren. Denk aan structurele personeelstekorten, de naweeën van corona en een nieuwe generatie werknemers die kampt met haar eigen specifieke uitdagingen.

Oorzaak verzuim

Valt een werknemer langdurig uit en heeft hij of zij mentale klachten? Dan is er bijna altijd sprake van een combinatie van langdurige stress uit zowel de werk- als privésituatie. Op het werk zijn vooral gebrek aan autonomie en een verstoorde werk-privébalans de oorzaken van langdurig verzuim. Privé kunnen er zaken spelen als een scheiding, mantelzorg, financiële problemen, een miskraam of moeilijke zwangerschap, of het verlies van een dierbare.

Sector en bedrijfsgrootte

Bekend is dat grote bedrijven relatief meer zieke werknemers heeft dan kleine bedrijven. Kleine bedrijven hebben daarentegen meer financiële druk als een werknemer uitvalt. Uit het onderzoek blijkt ook dat niet alleen de grootte van het bedrijf maar bijvoorbeeld ook de sector, het opleidingsniveau, leeftijd en geslacht van belang zijn. Vooral docenten, mensen met een pedagogisch beroep, werknemers in de IT en zorg, en Nederlanders die in een creatief en taalkundig beroep werkzaam zijn, hebben last van een hoge werkdruk.

Preventief personeelsbeleid

“Een positief en veilig werkklimaat zorgt voor meer motivatie en tevredenheid onder werknemers. Daarnaast leert de ervaring dat investeringen in preventie zich ruimschoots terugverdienen door uitval te voorkomen. Om zo’n klimaat te creëren, is het belangrijk iedereen te erkennen en verschillen te waarderen”, geeft Mario Bersem aan, Sector Banker Zakelijke Dienstverlening van ABN AMRO.

Hoe pak je zoiets aan? Bijvoorbeeld door te beginnen met medewerkers te helpen bij het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Zoals flexibele werktijden, opname van speciale verlofuren, en thuiswerkopties. Want als medewerkers fysiek en mentaal goed in hun vel zitten, leidt dit onder andere ook tot betere prestaties en een hogere productiviteit.

Bronnen:

Allesoverhr.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Schuldgevoel vergroot de kans op burn-out

Een burn-out ligt op de loer als de werkdruk en spanning groter zijn dan iemand aankan en de stressvolle periode te lang duurt. Eén op de zeven medewerkers heeft last van werkstress. Burn-outklachten komen het meeste voor bij medewerkers in de leeftijdscategorie 25...

Hartstikke ziek en toch naar je werk

De helft van werkend Nederland blijkt toch gewoon naar hun werk te gaan als ze ziek zijn. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Dit fenomeen heet presenteïsme (aanwezig zijn) en is het tegenovergestelde van absenteïsme (afwezig zijn). Het betekent dat...

Mannen met werkstress eerder kans op overlijden

De uitspraak ‘Van hard werken gaat niemand dood’ blijkt uit recent onderzoek niet helemaal waar te zijn. Mannen met klachten als diabetes en hartfalen hebben wel degelijk meer kans om te overlijden als ze te maken krijgen met stress op hun werk. Aan de University...

Voldoende beweging en haalbare doelen zorgt voor herstel

Een goede balans tussen fysieke training en rust is belangrijk voor ons lichaam om goed te kunnen herstellen en klachten te voorkomen. Hoe vinden we de juiste balans tussen inspanning en ontspanning? Revalidatiearts Gerard Heijnen licht toe waarom voldoende...