Ziekteverzuim: preventie werkstress nog steeds hard nodig

door | aug 30, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het ziekteverzuim blijft ongekend hoog. Hoewel steeds meer bedrijven het belang van preventie wel inzien, wordt er toch nog mondjesmaat iets mee gedaan. Ze zien het vaak als een onnodige kostenpost, terwijl langdurig verzuim je als bedrijf juist de kop kan kosten. ABN AMRO en Mentalvitalis deden onderzoek naar de mentale gezondheid bij verzuim. “Investeringen in preventie verdienen zich ruimschoots terug.”

Vorig jaar was het ziekteverzuim onder Nederlanders historisch hoog: 5,2 procent van de werknemers viel uit. Het grootste deel hiervan (43%) had mentale klachten als overspannenheid, burn-out en depressie. Deze werknemers zijn gemiddeld twee keer zo lang uit de roulatie, gemiddeld komt dat neer op 38 dagen. De reden die de meeste werknemers voor hun uitval noemen, is werkdruk en -stress. Ziekteverzuim kost werkgevers een hoop geld als je bedenkt dat een verzuimdag gemiddeld tussen de 250 en 400 euro kost.  

Oorzaken hoge werkdruk

ABN AMRO en coachingsbedrijf Mentavitalis onderzochten welke rol mentale gezondheid speelt bij verzuim. En welke instrumenten werkgevers kunnen inzetten om langdurig ziekteverzuim te voorkomen. De hoge werkdruk in de samenleving is volgens ABN AMRO het gevolg van een optelsom van factoren. Denk aan structurele personeelstekorten, de naweeën van corona en een nieuwe generatie werknemers die kampt met haar eigen specifieke uitdagingen.

Oorzaak verzuim

Valt een werknemer langdurig uit en heeft hij of zij mentale klachten? Dan is er bijna altijd sprake van een combinatie van langdurige stress uit zowel de werk- als privésituatie. Op het werk zijn vooral gebrek aan autonomie en een verstoorde werk-privébalans de oorzaken van langdurig verzuim. Privé kunnen er zaken spelen als een scheiding, mantelzorg, financiële problemen, een miskraam of moeilijke zwangerschap, of het verlies van een dierbare.

Sector en bedrijfsgrootte

Bekend is dat grote bedrijven relatief meer zieke werknemers heeft dan kleine bedrijven. Kleine bedrijven hebben daarentegen meer financiële druk als een werknemer uitvalt. Uit het onderzoek blijkt ook dat niet alleen de grootte van het bedrijf maar bijvoorbeeld ook de sector, het opleidingsniveau, leeftijd en geslacht van belang zijn. Vooral docenten, mensen met een pedagogisch beroep, werknemers in de IT en zorg, en Nederlanders die in een creatief en taalkundig beroep werkzaam zijn, hebben last van een hoge werkdruk.

Preventief personeelsbeleid

“Een positief en veilig werkklimaat zorgt voor meer motivatie en tevredenheid onder werknemers. Daarnaast leert de ervaring dat investeringen in preventie zich ruimschoots terugverdienen door uitval te voorkomen. Om zo’n klimaat te creëren, is het belangrijk iedereen te erkennen en verschillen te waarderen”, geeft Mario Bersem aan, Sector Banker Zakelijke Dienstverlening van ABN AMRO.

Hoe pak je zoiets aan? Bijvoorbeeld door te beginnen met medewerkers te helpen bij het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Zoals flexibele werktijden, opname van speciale verlofuren, en thuiswerkopties. Want als medewerkers fysiek en mentaal goed in hun vel zitten, leidt dit onder andere ook tot betere prestaties en een hogere productiviteit.

Bronnen:

Allesoverhr.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Lang zitten is ongezond en schadelijk

Te lang zitten is risicovol voor je lichaam. Zitten kan zelfs dodelijk zijn, blijkt uit onderzoek van prof. dr. Willem van Mechelen, hoogleraar Sociale Geneeskunde. Hij ontdekte dat onder mensen die minstens elf uur per dag zitten veertig procent meer sterfgevallen...

Nieuw: zet het STAP-budget in voor je ontwikkeling

Per 1 maart kan iedereen in Nederland een STAP-budget ter waarde van € 1000 aanvragen om zo je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en jezelf verder te ontwikkelen. Wat houdt het STAP-budget precies in en wat kun je ermee? STAP is een afkorting van Stimulans...

Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in 2021 gestegen

Het afgelopen jaar steeg het ziekteverzuim in Nederland. Dat heeft ons in 2021 totaal 18 miljard euro gekost. Dat stelt verzekeraar Nationale Nederlanden in een rapport over de ontwikkelingen op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.   Bij de...

Vermoeidheid door thuiswerken, stress en corona enorm toegenomen

Nederland is moe, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Van het thuiswerken en de corona. De voorspelling is dat er straks een golf aan burn-outs aankomt.   De stress van het thuiswerken en de coronacrisis gaat ons niet in de koude kleren zitten. Een tijd geleden...