Onderzoek TNO: continue stress funest voor gezondheid
Hoe het brein reageert op stress, is allesbepalend voor het oplopen van depressiviteit, PTSS, trauma en burn-out. Victor Kallen, doctor in de neuroscience bij TNO, doet er onderzoek naar. Zo blijkt het eerste anderhalf uur na een schokkende gebeurtenis cruciaal in het voorkomen van psychische problemen.
Dr. Victor Kallen: “Als ik door mijn werk ook maar één zelfmoord kan voorkomen, dan is het alle moeite waard geweest”
“Het menselijk brein is net een smartphone. Het moederbord is voor 99% hetzelfde, maar het verschil zit ‘m in de kleine dingetjes als extra toevoegde functionaliteit en kleur. Daardoor heeft de ene persoon meer capaciteiten dan de ander en is de een meer gevoelig voor stress dan de ander. Maar voor het overgrote deel reageert het brein hetzelfde. In stressvolle situaties gaat de bloeddruk omhoog, de hartslag neemt toe en extra hormonen worden aangemaakt. Dat werkt bij iedereen hetzelfde, of je nu burger, politieagent, militair of atleet bent. Het helpt je om alert te zijn en jezelf in veiligheid te brengen bij gevaarlijke situaties. Op dat moment is het functioneel, maar continue of steeds terugkerende stress is op termijn funest voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dat moet je zien te voorkomen.
Vroegtijdige interventies om burn-out te voorkomen
Mijn promotieonderzoek gaat over de toepassing van biomarkers als indicatoren van extreme stress- en angststoornissen. Als je die vroegtijdig kan opmerken, moet het mogelijk zijn te voorspellen wie op termijn uitvalt. Maar belangrijker nog: het helpt om vroegtijdig interventies te kunnen plegen. Het is fantastisch en fascinerend om te ontdekken hoe het brein werkt en hoe we tijdig interventies kunnen plegen om problemen te voorkomen.”
Lees het volledige artikel op de website van TNO
Bron:
TNO |7 april 2014