1 op de 7 Nederlanders heeft een angststoornis

door | nov 6, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

In de afgelopen twaalf maanden hadden 1 op de 7 Nederlanders last van een angststoornis. Dat zijn in totaal 1,9 miljoen mensen. En daarmee is het de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland. Daar zitten zowel lichte als ernstige varianten bij. Hoewel niet iedereen direct hulp nodig heeft, heeft een angststoornis wel degelijk invloed op je dagelijks leven. Zoals niet of gedeeltelijk kunnen functioneren op je werk.

De meest voorkomende angststoornis is een sociale fobie. Hierbij voelen mensen zich angstig in sociaal contact, zoals op een feestje of een simpel praatje maken. Dat gaat dus verder dan je een beetje ongemakkelijk voelen. Ook andere specifieke fobieën komen regelmatig voor. Zoals angst voor honden, spinnen of injectienaalden. En ook hoogtevrees of claustrofobie.

Angstige situaties vermijden 

Angstklachten roepen ook veel schaamte op. Je weet wel dat het onzin is, maar toch heb je die gevoelens. Zo weet je echt wel dat muizen je niets doen. Maar je kunt tijdens je vakantie geen oog dicht doen, bang dat er muizen in je vakantiehuis zitten. Veel mensen proberen die angstige situaties te vermijden waardoor het een behoorlijke impact op het dagelijks leven kan hebben.

Ontstaan angst 

Een angststoornis ontstaat al in de kindertijd, en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een onveilige hechting, trauma en ouders die zelf angstklachten hebben, maken de kans op een latere angststoornis groter. Jongeren hebben er daarnaast het meest last van, en ouderen boven de 65 jaar het minst.

Verloop angststoornis 

Heb je eenmaal een angststoornis gehad, dan is de kans groot dat deze ook terugkomt. Meer dan de helft van de patiënten kreeg binnen 4 jaar weer last van angstklachten. Of ze kregen andere psychische klachten zoals een depressie. Uit ander onderzoek van het Trimbos blijk dat slechts 41% van de patiënten na 6 jaar helemaal opknapt.

Bronnen:

De Volkskrant, 4 november 2023

Trimbos.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Definities van overspannenheid en burn-out

In 2013 zijn 1.594 beroepsziektemeldingen gedaan van psychische aandoeningen, een stijging van 6% ten opzichte van 2012. Bij driekwart van de werknemers met een psychische aandoening betrof het overspannenheid of een burn-out. Dit blijkt uit het onlangs...

Ziekteverzuim zorg schrikbarend gestegen

Het ziekteverzuim in de zorg is sinds 2013 – sinds de hervormingen en bezuinigingen van het kabinet – gestegen. Met wel 16 procent. Het probleem is vooral het langdurige ziekteverzuim. Alleen dat al kostte de zorgsector vorig jaar 567 miljoen euro. Dit blijkt uit...

Piekeren zorgt voor fysieke klachten

Piekeren is niet goed voor je. Dat wisten we al. Maar uit recent onderzoek blijkt dat piekeren ook fysieke klachten veroorzaakt.  Iedereen piekert natuurlijk wel eens. Maar als je blijft hangen in negatieve gedachten en gevoelens dan kan dat vervelende gevolgen...

Lichaamsoefeningen zorgen voor beter brein bij 50-plussers

Volgens een studie aan de Australische Universiteit van Canberra is het zeer vruchtbaar voor het brein van 50-plussers om een aantal keer per week lichte fysieke inspanningen te doen. Invloed geheugen en denkvaardigheid Deze conclusie kwam uit 39 studies die door...