Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Werkgevers ondersteunen werknemers met mentale klachten te weinig

door | sep 29, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Werkgevers geven te weinig tot geen steun aan werknemers met mentale klachten. En dat terwijl psychische klachten de laatste jaren alleen maar zijn toegenomen. Een signaal voor werkgevers om alert te zijn op het kapitaal van hun organisatie.

Bijna de helft van de Nederlanders (43,5%) krijgt in zijn leven ooit te maken met psychische klachten. En dat uit zich natuurlijk ook op het werk. Meer dan de helft van de werknemers heeft een of meerdere keren per week last van stress.

Nu is een beetje stress niet erg. Het helpt om alert te blijven of bij het halen van een deadline. Maar ongezonde, herhalende stress leidt naar fysieke en mentale klachten en uiteindelijk ook naar (langdurig) verzuim.

Mentale klachten bij werknemers

Fysieke klachten zijn meer zichtbaar en hierdoor ook meer geaccepteerd. Anders is dat bij mentale klachten, als paniekklachten, somberheid en concentratiestoornissen. Bij dit soort klachten voelen veel werknemers zich door hun werkgever in de steek gelaten. Dat blijkt uit onderzoek van People at Work en onderzoeksinstituut ADP. Het percentage werkenden dat zich gesteund voelde door zijn manager was eerst 61%. Nu is dat gedaald naar 54%.

Ook de aandacht die werkenden vanuit collega’s ervaren, is gedaald. Namelijk van 66% naar 60%.

Het percentage werkgevers dat helemaal niets doet is licht gestegen van 26% naar 27%. En dat terwijl stress op het werk licht gestegen is naar 34%. Oftewel, meer dan één op de drie heeft last van werkstress. Meer stress op het werk dus, maar minder ondersteuning.

 

Cover whitepaper voor HR over mentale gezondheid bij medewerkers

Ook uitval door mentale klachten voorkomen? Download hier de whitepaper voor HR!

Oorzaak daling ondersteuning

Hoe komt het dat er nu minder animo is als het gaat om het helpen van medewerkers met mentale klachten? Terwijl de media vol staan van cijfers over stress en uitval.

Een oorzaak kan zijn dat mentale klachten in de taboesfeer liggen. Vier op de tien werknemers denkt dat managers en collega’s niet zonder oordeel een gesprek kunnen aangaan met iemand die last heeft van mentale klachten. Er heersen dus nog veel vooroordelen en misinformatie over wat deze klachten precies inhouden. En hoe hiermee om te gaan.

Daarnaast is de aandacht voor welzijn van werknemers na de covidpandemie verslapt. Niet zo gek, want veel bedrijven staan onder druk en hebben wel wat anders aan hun hoofd dan de problemen van hun werknemers op te lossen. Maar, hierdoor vergeten ze ook dat hun personeel het kapitaal van de organisatie is. Zonder hen gebeurt er niets. Terwijl inmiddels ook is gebleken dat investeren in de gezondheid van je medewerkers echt loont.

Wat gebeurt er wel?

Doen werkgevers dan niets goed? Gelukkig wel. Veel werkgevers geven hun werknemers bij mentale problemen bijvoorbeeld extra vrije dagen. Ook intensiveren ze de communicatie en het contact zodat er meer onderling begrip ontstaat. Wel doen ze dit minder dan het jaar hiervoor.

Teambuildingsdagen daarentegen worden weer vaker georganiseerd. Ook hoeven werknemers minder mail na werktijd te beantwoorden. Allemaal acties die werkstress en -drukverlagend werken.

 

Lees ook:

1 op de 5 werknemers verlaat werkgever als er niets met mentale klachten wordt gedaan

Een op drie werknemers heeft mentale gezondheidsproblemen

 

Bron:

Hrpraktijk.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Waarom vrouwen vaker ziek zijn dan mannen

Uit recent onderzoek naar ziekteverzuim van het CBS en TNO bleek dat vrouwen zich in 2016 vaker ziek melden dan mannen. Hoewel ziekteverzuim onder vrouwen de laatste jaren is afgenomen, is er toch nog een flink verschil. In alle leeftijdsgroepen verzuimen vrouwen...

logo stresshelp awards stress en burn-out

BoFit wint Stresshelp Award voor beste blogs stress en burn-out

BoFit staat op de lijst van de 30 beste blogs over stress en burn-out van Nederland. En daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Mede door deze erkenning kunnen nog meer mensen profiteren van onze blogs en zo beter leren omgaan met burn-out, de reden dat we hiermee...

Min. SZW: preventie uitval door stress

Deze maand (april) start het ministerie SZW de uitvoering van de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Preventie van uitval door stress, overspannenheid en burn-out levert een belangrijke bijdrage aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De uitvoering...

Inzicht in werkdruk met Werkdrukkompas

Werkdruk is een complex begrip en wordt door diverse factoren beïnvloed. De gratis tool Werkdrukkompas geeft organisaties inzicht in de factoren die binnen de eigen organisatie een rol spelen en biedt oplossingen om de werkdruk te verminderen. De tool is vorig jaar...