Bijna een kwart verzuim veroorzaakt door stress

door | apr 8, 2024 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Verzuim (langer dan 6 weken) door stressgerelateerde klachten steeg in 2023 met 11% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit kwam onlangs uit een onderzoek van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare (HCC). Met stressgerelateerde klachten zijn medewerkers gemiddeld 240 dagen niet of gedeeltelijk aan het werk. Iemand met een burn-out valt ongeveer 300 dagen uit. De roep om structurele preventie wordt steeds sterker.

 

Al een tijdje is er een trend gaande dat psychische klachten oplopen. In 2022 riepen bedrijfsartsen al op dat ziekteverzuim door psychische klachten alarmerend toeneemtDat is nog niet veranderd. Ruim een vijfde van alle dagen die mensen in totaal verzuimen, komt voort uit klachten die verband houden met stress. Denk aan: piekeren, lusteloosheid, concentratieproblemen en gespannenheid.

Daarnaast lopen veel werknemers op hun tenen vanwege personeelstekort. Ook heeft een op de drie werknemers last van mentale klachten, volgens het CBS. Die vallen niet allemaal uit. Maar ze vormen wel een risico voor bedrijven. Toch komt niet alle stress van werk, zoals je hieronder leest.

 

Oorzaak stressgerelateerde klachten

Werkdruk is een veel gehoorde oorzaak van stressgerelateerde klachten. Toch geven bedrijfsartsen van ArboNed en HumanCapitalCare aan dat 40% van de ziekmeldingen weinig met werk te maken hebben. Ook iemands privéleven zorgt voor de nodige stress. Mantelzorg, echtscheiding of financiële zorgen kunnen net zo goed een grote impact hebben op de werkprestaties.

Uit ander onderzoek van ABN AMRO en Mentavitalis is juist de combinatie van stress op de werkvloer én in het privéleven de oorzaak van langdurig verzuim.

 

 

Verschillen stressklachten

Er zijn nogal wat verschillen tussen diverse groepen. Iedere groep heeft zo weer zijn eigen aanpak nodig als het gaat om stress en verzuim.

  • Vooral medewerkers tussen de 25 en 45 jaar vallen uit door stressklachten. 
  • Het hoogste verzuim door stressgerelateerde klachten vind je in het openbaar bestuur, de gezondheidszorg en het onderwijs. Dat is ongeveer twee keer zo hoog als in de bouw, waar meer fysieke klachten worden gemeld.
  • Bij vrouwen wordt relatief meer verzuim door stress geregistreerd (29% van alle verzuimdagen) dan bij mannen (19%). Mannen hebben eerder last aan het bewegingsapparaat (botten, spieren, pezen, gewrichten). 
  • Parttimers verzuimen vaker in verband met stress (26%) dan fulltimers (22%). Toch is het bij deze laatste groep nog steeds de grootste veroorzaker van verzuim. 
  • Bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers is het stressgerelateerde verzuim 20% hoger dan bij kleinere (mkb) bedrijven. 

 

 

Preventie

Het negeren van stressklachten leidt vaak tot langdurig verzuim waar beide partijen geen baat bij hebben. Toch kan in veel gevallen uitval van werknemers voorkomen worden. Met de juiste aandacht, ondersteuning en het ondernemen van actie. Én met een persoonlijke aanpak afhankelijk van leeftijd, branche, persoonlijkheid, achtergrond, privé-omstandigheden et cetera.

Door vroegtijdig en structureel stressklachten op te sporen voorkom je opstapeling van klachten waardoor werknemers langdurig uitvallen. Bijvoorbeeld door op een open manier met elkaar in gesprek te blijven of door het laten invullen van vragenlijsten.

Bij BoFit zijn er diverse korte en lange preventieve programma’s om werknemers met (lichte) stressklachten naar een goede balans te helpen.

 

 

Bronnen:

ArboNed.nl

ArboNed.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Min. SZW: preventie uitval door stress

Deze maand (april) start het ministerie SZW de uitvoering van de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Preventie van uitval door stress, overspannenheid en burn-out levert een belangrijke bijdrage aan duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De uitvoering...

SZW actieweek 3 t/m 6.11.14: check je werkstress

Bijna 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziekten. Werkstress is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van psychische beroepsziekten. 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van ongezonde stress op...

Veel studenten burn-out, somber en suïcidaal

Een op de vijf studenten heeft suïcidale gedachten, heeft ooit een poging gedaan tot zelfdoding of is dit van plan. Een kwart van de studenten heeft burn-outverschijnselen. En bijna 10% kampt met ernstige angst- en depressieklachten. Dit is de uitslag van een...

Minder werkvrijheid, vaker burn-out

Werknemers ervaren minder zelfstandigheid in hun werk dan een aantal jaar geleden. Vooral werknemers die nog maar kort in dienst voelen zich minder vrij in hun werk. Dit blijkt uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO die deze...