SER: preventie belangrijk voor betere zorg werkenden
Het belang van duurzaam inzetbaarheidsbeleid wordt breed gedragen door politiek en werkgevers. Als reactie op de adviesaanvraag van de ministers van SZW en VWS publiceerde de Sociaal-Economische Raad (SER) onlangs zijn toekomstvisie voor een kwalitatief betere arbeidsgerelateerde zorg in het adviesrapport ‘Betere zorg voor werkenden’. Dit artikel belicht kort de toekomstvisie van de SER op één van de huidige knelpunten: het belang van preventie.
Het nieuwe advies volgt de lijn van eerdere SER-advisering en de aanbevelingen van de Stichting van de Arbeid in haar Beleidsagenda 2020: bevorderen van de gezondheid is niet mogelijk zonder preventiebeleid. Uit eerder onderzoek blijkt dat preventie zorgkosten bespaart, ziekteverzuim terugdringt en bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid van werkenden. Preventie moet daarom structureel meer aandacht krijgen. Onder preventiebeleid vallen alle vormen van bedrijfsbeleid die de gezondheid en daarmee de inzetbaarheid van werknemers bewaken en bevorderen (SER-advies 2009: Breed preventiebeleid binnen arbeidsorganisaties).
Gezondheid monitoren en gericht verbeteren
De SER beschrijft een aantal preventieve instrumenten voor werkgevers en werknemers, zoals een persoonlijk dossier en de introductie van een inzetbaarheidsscan (SER-advies 2012: Stelsel voor gezond en veilig werken). De toegevoegde waarde van regelmatig monitoren van de gezondheid ligt in de follow-up. Op basis van de meetresultaten kan de gezondheid en inzetbaarheid met passende activiteiten of maatregelen verbeterd worden, zowel op individueel niveau als op organisatieniveau.
Cijfers over gezondheid, werk en verzuim
Het gemiddelde verzuimpercentage van werknemers is 4%. Het meest voorkomende verzuim is kortdurend verzuim vanwege griep of verkoudheid. Ongeveer de helft van het totale ziekteverzuimvolume wordt echter veroorzaakt door langdurig verzuim vanwege psychische klachten, overspannenheid of burn-out (19,9%) en klachten aan het bewegingsapparaat (21,5%). Arbeidsgerelateerde zorg omvat alle zorg voor werkenden die is gericht op behoud, herstel en verbetering van hun gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Preventiebeleid is daar een onderdeel van. Het gaat niet alleen om de zorg die de eigen bedrijfsartsen en arbodienstverleners bieden, maar ook om de reguliere eerste-, tweede- en derdelijnszorg.
Luister naar de podcastaflevering: Waarom preventie de toekomst heeft.
Bron:
SER Advies 14/07 ‘Betere zorg voor werkenden; een visie op de toekomst voor arbeidsgerelateerde zorg’ | september 2014