Werkdruk schaadt je gezondheid

door | okt 6, 2015 | Burn-out nieuws

Een te hoge werkdruk levert spanningen en stress op. Mensen die veel stress op het werk ervaren, hebben 35 procent meer kans op ziektes dan mensen die geen stress ervaren. De werknemers die veel overuren maken, hebben 20 procent meer kans op een vroege dood. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Harvard Business School en Stanford University. De wetenschappers baseren zich op gegevens van 228 andere studies.

De meesten van ons kunnen niet zonder enige werkdruk, omdat we ons anders al snel gaan vervelen. En er zijn grote individuele verschillen: wat de één te druk vindt, gaat de ander niet hard genoeg. Maar niemand wil en kan langdurig een hoge werkdruk verdragen, daar krijgen we stress van. Opvoeren van de werkdruk leidt misschien eerst tot meer productiviteit, maar duurt het te lang dan worden mensen juist minder productief en ontwikkelen allerlei gezondheidsklachten.

Diverse factoren beïnvloeden de werkdruk

Onderzoek toont aan dat werkdruk van veel variabelen afhangt. Niet alleen spelen persoonlijke eigenschappen en de privésituatie van werknemers daarbij een rol, maar ook variabelen in de maatschappij en binnen een organisatie, zoals ingrijpende reorganisaties. Baanonzekerheid ervaren blijkt bijvoorbeeld bijzonder schadelijk te zijn voor de gezondheid.

Effect van werkdruk op onze gezondheid

De vraag die centraal stond bij het onderzoek van de Harvard Business School en de universiteit van Stanford was: is stress door werk schadelijk voor de gezondheid? Uit het onderzoek blijkt dat een hoge werkdruk die tot stress leidt, even schadelijk voor onze gezondheid is als bijvoorbeeld passief meeroken. Van passief meeroken zijn de gezondheidseffecten bekend. We brengen veel tijd door op het werk, dus het is niet zo gek dat gebeurtenissen op de werkvloer veel invloed kunnen hebben op onze gesteldheid.

Veeleisende baan, overuren en baanonzekerheid

Niet elke baan heeft echter eenzelfde effect op onze gezondheid. Mensen met een veeleisende baan hebben 35 procent meer kans om ziek te worden, dan mensen met een rustigere of minder verantwoordelijke baan. Ook heeft bijna 20 procent van de mensen die veel overwerken meer kans op gezondheidsproblemen die tot een vroege dood leiden. Mensen die bang zijn om hun baan te verliezen hebben zelfs 50 procent meer kans op gezondheidsproblemen.

Bewaak de balans tussen inspanning en ontspanning

Wie spanning en stress ervaart op of door het werk moet zelf tijdig actie ondernemen. Iedereen heeft na een periode van inspanning rust nodig om de eigen batterij weer op te laden. Om gezondheidsproblemen te voorkomen en het werk leuk te blijven vinden, is het belangrijk om zelf een goed evenwicht te vinden tussen enerzijds werk en werkdruk en anderzijds vrije tijd en ontspanning. Voldoende vrije tijd en ontspanning zorgen op de langere termijn voor een hogere productiviteit.

 

 

Bronnen:
Nationalezorggids.nl | september 2015
Gezondinbedrijf.com | september 2015

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in 2021 gestegen

Het afgelopen jaar steeg het ziekteverzuim in Nederland. Dat heeft ons in 2021 totaal 18 miljard euro gekost. Dat stelt verzekeraar Nationale Nederlanden in een rapport over de ontwikkelingen op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.   Bij de...

SZW actieweek 3 t/m 6.11.14: check je werkstress

Bijna 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziekten. Werkstress is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van psychische beroepsziekten. 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van ongezonde stress op...

Ziekteverzuim zorg schrikbarend gestegen

Het ziekteverzuim in de zorg is sinds 2013 – sinds de hervormingen en bezuinigingen van het kabinet – gestegen. Met wel 16 procent. Het probleem is vooral het langdurige ziekteverzuim. Alleen dat al kostte de zorgsector vorig jaar 567 miljoen euro. Dit blijkt uit...

Tools voor gezond werk zonder stress

De komende jaren wordt niet alleen in Nederland campagne gevoerd tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA), maar ook op Europees niveau: Healthy workplaces - managing stress and psychosocial risks at work. Het doel van beide campagnes is om ziekte en uitval door...