Gezondheidsraad wijzigt beweegnorm
Een half uur per dag bewegen. Dat was altijd het advies van de Gezondheidsraad. Maar sinds kort is dit veranderd.
Wat verandert er? De beweegnorm verschuift van 30 minuten per dag matig intensief bewegen (zoals wandelen en fietsen) naar 150 minuten per week. Hiermee verlaagt de Gezondheidsraad de duur naar gemiddeld 21 minuten per dag. Daarnaast verdwijnt ook het advies om dagelijks te bewegen. Het is nu dus niet meer erg om een dagje sporten over te slaan. Maar, geeft de Gezondheidsraad nadrukkelijk aan: meer is beter.
Krachttrainen
Ook nieuw is ook het advies om minimaal twee keer per week aan krachttraining te doen om de spieren en botten te versterken. Daarvoor hoef je niet per se naar de sportschool te gaan. Traplopen, opdrukken, buikspieroefeningen en zelf met gewichtjes aan de slag kun je ook gemakkelijk thuis doen.
Duur sportactiviteit
Een andere verandering is dat een sportactiviteit minstens 10 minuten duurt. Ook dat heeft de Gezondheidsraad gewijzigd. Nu telt iedere minuut mee. De Gezondheidsraad haalt deze nieuwe richtlijnen uit gedegen wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels is wel bekend dat meer bewegen een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Vooral hart- en bloedvaten en gewicht varen er wel bij. Maar ook de kans op diabetes, burn-out, depressie en kanker verlaagt bij meer beweging.
Stilzitten
Verder meldt de Gezondheidsraad dat veel stilzitten voorkomen moet worden. Hiervoor geeft het verder geen richtlijn voor, mogelijk omdat uitgebreid onderzoek nog ontbreekt. Hoewel beweging natuurlijk ieders eigen verantwoordelijkheid is, is het ook een taak van de overheid om mensen de gelegenheid hiervoor te geven. Zoals voldoende groenvoorzieningen in steden en sporten tijdens schooltijd. De Gezondheidsraad zet zich er voor in om met verschillende partijen samen te werken.
Meer informatie
Voor mensen met een burn-out wordt juist geadviseerd om intensief sporten te vermijden. Wel zijn lichte oefeningen en wandelen aan te bevelen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met BoFit.
Bronnen:
Nrc.nl | 23 augustus 2017
Gezondheidsraad.nl | 22 augustus 2017