Werkgevers moeten meer inzetten op preventie

door | jul 10, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

In Nederland zouden we meer moeten inzetten op preventieve programma’s om de werknemer gezond te houden. In plaats van te investeren in verzuim en arbeidsongeschiktheid.

Volgens Annelies Hoogendoorn, bedrijfsarts en hoofd innovatie bij Zorg van de Zaak, wordt het hoog tijd dat we anders gaan denken over werk en gezondheid. Stress is de grootste oorzaak van gezondheidsklachten en werk heeft hier een grote invloed op. Onze werkcultuur blijft maar veranderen. Meer overwerk, een hogere werkdruk, onzekerheid over het behouden van je baan. Dat heeft vooral tot gevolg dat met name psychische klachten toenemen. Denk aan: depressie, angst- en paniekklachten, overspannenheid en burn-out.

Nieuwe wet

Per 1 juli is er een nieuwe Arbeidsomstandighedenwet van start gegaan waar alle werkgevers aan moeten voldoen. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat bedrijfsartsen én werknemers meer macht krijgen om preventief te werken. Op die manier kunnen ze ingrijpen voordat iemand echt ziek wordt. De laatste jaren kreeg verzuim op de werkvloer vooral de aandacht. Het wordt nu tijd dat gezonde arbeidsomstandigheden weer de prioriteit krijgen.

Bedrijfsarts

Een werknemer kan nu anoniem een afspraak maken met een bedrijfsarts voor advies over werk en gezondheid. Ook een second opinion bij een bedrijfsarts zonder contract bij je eigen bedrijf behoort nu tot de mogelijkheden. Hoogendoorn: “Mensen vrezen vaak ten onrechte dat bedrijfsartsen aan de kant van de werkgever staan. Dat is niet zo. Iedere organisatie is wettelijk verplicht om een contract af te sluiten met een verlener van bedrijfszorg. Het is vervolgens onze taak om werknemers zo goed mogelijk te helpen.”

Chronische ziekten

Chronische ziekten nemen onder de werkende Nederlanders steeds meer toe. “Over tien tot twintig jaar is het eerder een uitzondering als een personeelslid volledig gezond is. Stel dat iemand op zijn vijfenvijftigste gewrichtsproblemen krijgt. Vroeger hoefde je dan nog maar een paar jaar te werken. Maar straks moet je tot je zeventigste door”, aldus Hoogendoorn.

Preventie

Werkgever en werknemer zijn beiden verantwoordelijk voor gezonde omstandigheden, vindt Hoogendoorn. Er moet meer preventieve gezondheidsprogramma’s ingezet worden om ziektes te voorkomen. Maar we moeten ook anders gaan nadenken over inzetbaarheid. Het is een verouderd idee dat je jarenlang voor één werkgever werkt en daarna stopt. Voor veel mensen verloopt hun loopbaan veel chaotischer. We veranderen veel vaker van baan en werkgever dan voorheen. Hoogendoorn: “Een lerares die na dertig jaar is uitgekeken op de leerlingen, is die ziek? Nee. Maar ze kan het wel worden, als ze niet de ruimte krijgt om nieuwe bevlogenheid te vinden.”

Oplossing

Eigenlijk moeten we leren omdenken. Zoals: de pensioenpot openbreken en meer gaan sparen voor tussentijdse uitgaves zoals scholing of een sabbatical. Hoogedoorn: “Er worden nu miljarden uitgegeven aan verzuim en arbeidsongeschiktheid, al is dat wel beter geworden. Stel je voor dat we dat geld zouden steken in het veerkrachtig en productief houden van mensen?”

 

Bron:
Nrc.nl | 8 juli 2017

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Minder werkdruk begint met een goed gesprek

Na de vele bezuinigingsrondes en reorganisaties moet in veel organisaties hetzelfde werk met minder medewerkers gedaan worden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de werkdruk nog nooit zo hoog als nu. Structurele werkdruk kan tot werkstress,...

Helft werkenden denkt niet tot pensioen te kunnen doorwerken

Vakbond FNV deed onlangs onderzoek naar de gezondheid en veiligheid op het werk onder 5600 werknemers. Daaruit komt naar voren dat de werkdruk in Nederland torenhoog is. Bijna de helft van de ondervraagden heeft last van een te hoge werkdruk. En dat heeft...

Hoe is verzuimbegeleiding en preventie georganiseerd?

Op welke manier organiseren bedrijven en instellingen hun verzuimbegeleiding? En wat doen zij intern aan bijvoorbeeld stresspreventie en andere verzuimpreventie om uitval van werknemers te voorkomen? In haar recente onderzoek naar verzuim en inzetbaarheid stelde...

Verbetering voor re-integratie tweede spoor

Het tweede-spoortraject heeft verbetering nodig. Dat ondervonden veel werkgevers en werknemers die het traject te belastend vonden. Hier komt nu verandering in met een nieuw programma dat gaat helpen om deze re-integratietrajecten beter te laten slagen.  ...