Gezond druk of kans op burn-out? (2)

door | mei 23, 2016 | Burn-out nieuws

Herken de subtiele verschillen tussen gezond hard werken en de workaholic die op weg is naar een burn-out. Belangrijke signalen van werkverslaving zijn: altijd bevestiging bij anderen zoeken en niet de juiste prioriteiten stellen. Ilona van Beek van de Universiteit van Utrecht deed er onderzoek naar. Hieronder haar bevindingen. 

 

Zelf weten wanneer je goed werk levert…

Na een periode van hard werken zijn gedreven medewerkers in staat om een pas op de plaats te maken. Zij blikken terug op hoe het werk is gegaan, op wat goed ging en wat minder goed is gegaan. Op die manier weten deze medewerkers zichzelf te verbeteren zonder afhankelijk te zijn van anderen.

…of altijd onzeker en bevestiging nodig hebben

Workaholics hebben veel bevestiging van anderen nodig. Ze smeken om complimentjes. Zelfs bij hun grootste successen zijn zij nog onzeker. Ze zijn gespannen aan het werk alsof er een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt. Voor hen zijn de functionerings- en evaluatiegesprekken hét moment waarop zij te horen krijgen hoe goed of slecht ze gewerkt hebben.

Focus op eigen prioriteiten en efficiënt werken…

Gedreven medewerkers zijn proactief aan het werk. Om het belangrijkste werk af te krijgen zorgen zij ervoor dat die taak als éérste is afgerond. Na deze prioriteiten maken zij tijd voor de dagelijkse kantoorproblemen, mailtjes en andere afleidingen. Ook beoordelen zij de tijd en moeite die zij in projecten gestoken hebben: is deze energie juist besteed of had het ergens beter gekund? Zij evalueren zichzelf aan de hand van hun eigen beste kunnen.

…of op weg naar burn-out omdat er altijd te weinig tijd is

De goedbedoelende workaholic vindt het belangrijker om flexibel en positief naar anderen te zijn, dan volgens een strakke planning eigen prioriteiten af te werken. Doorlopend komen er mailtjes, vragen en andere afleidende zaken tussen de eigen werkzaamheden door. Vaak moet het belangrijkste werk aan het eind van de dag nog gebeuren. Ook onder deze tijdsdruk proberen workaholics de beste prestaties neer te zetten om – aan zichzelf – te laten zien hoe waardevol ze zijn. Het komt niet in hen op dat hun inefficiënte werkwijze vaak niet tot het beste eindresultaat leidt. Continu werken onder tijds- en werkdruk vergroot het risico op burn-out.

Lees ook deel 1: Gezond druk of kans op burn-out? (1)

 

Bron:
Sprout.nl | 16 februari 2016
Universiteit van Utrecht/promotieonderzoek Ilona van Beek: Understanding the dark and bright sides of heavy work investment: Psychological studies on workaholism and work engagement

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Meer verzuim door stress bij jonge werknemers

Stressklachten op de werkvloer komen op steeds jongere leeftijd voor. Vorig jaar waren stressklachten zelfs de belangrijkste verzuimoorzaak bij jonge werknemers onder de 25 jaar. Dit meldt arbodienst ArboNed op basis van een analyse van verzuimgegevens van ruim een...

Interview met Bo Bogaard bij NPO radio1

      Op 21 maart was er een interview van journaliste Marielle Beers met Bo Bogaard, oprichter van BoFit, bij NPO Radio1. Over stress, burn-out, de vervuiling van de markt, opgetrokken schouders en de BoFit-methode.        ...

Niksen leidt niet tot minder stress

Bewegen heeft veel voordelen. Het zorgt voor een goede doorbloeding van het lichaam. Het maakt spieren sterker. Het vermindert ziektes als diabetes, overgewicht en depressie. Het verlaagt het cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel. En het zorgt ook dat stress in...