Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Hartstikke ziek en toch naar je werk

door | mei 8, 2017 | Burn-out nieuws | 1 reactie

De helft van werkend Nederland blijkt toch gewoon naar hun werk te gaan als ze ziek zijn. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Dit fenomeen heet presenteïsme (aanwezig zijn) en is het tegenovergestelde van absenteïsme (afwezig zijn). Het betekent dat werknemers, vaak met de beste bedoelingen, gewoon naar hun werk komen als ze ziek zijn. Vaak worden deze mensen door hun collega’s bewonderend ‘doorzetters’ genoemd. Maar het heeft meer negatieve effecten dan tot nu toe werd aangenomen. Niet alleen op de productiviteit, maar ook op de gezondheidsklachten. Die verergeren alleen maar. Onderzoek (onder andere van TNO) laat zien dat werknemers die presenteïsme vertonen een verhoogde kans hebben op een burn-out. Doorwerken ondanks ziekte blijkt namelijk te resulteren in onder meer emotionele uitputting. En: gemiddeld leidt een burn-out tot een arbeidsongeschiktheidsperiode van een half jaar.

Extra uren

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Fellowes, specialist in kantooroplossingen, dat werknemers de verminderde productiviteit als gevolg van presenteïsme proberen te compenseren. Zo maakt een kwart van de werknemers extra uren of werkt over in het weekend. Dit gaat weer ten koste van de focus en motivatie.

Algehele welzijn

Volgens de Nederlandse werknemer ligt er een verantwoordelijkheid bij de werkgever om presenteïsme te verminderen. Ruim een derde van Nederlandse werknemers vindt dat hun werkgever niet genoeg doet voor hun algehele welzijn en de helft geeft aan dat ze langer in dienst zouden blijven als er meer aandacht was voor hun gezondheid.

Eigen verantwoording

Toch is het aan te raden om ook de verantwoording bij de werknemer zelf te leggen. Het is aan de werknemer om naar zijn eigen lichaam te luisteren en niet over zijn grenzen te gaan. Ziek is ziek en een lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Of je nu grieperig bent of een been hebt gebroken. Daarnaast steken zieke werknemers die gewoon gaan werken hun collega’s op het werk ook aan waardoor ziekteverzuim alleen maar toeneemt. Kortom: ziek naar je werk gaan heeft negatieve consequenties op alle vlakken. Redenen te meer om thuis te blijven.

 

Bronnen:
Baaz.nl | 1 mei 2017
Baken5.nl | 18 november 2014

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Te grote draaglast, meer ongezonde stress

Stress is gezond zolang iemands draaglast en draagkracht met elkaar in evenwicht zijn. Als de draaglast de overhand krijgt ontstaat ongezonde stress. Ongezonde stress sluipt vaak ongemerkt iemands leven in als gevolg van een opeenstapeling van situaties of...

Preventief screenen op depressie

Op dit moment kampen 800.000 Nederlanders met een depressie. De ziekte kost de Nederlandse samenleving jaarlijks 2,8 miljard euro aan behandelkosten en indirecte kosten zoals het verlies van arbeidsproductiviteit. Nederlanders met depressieklachten zoeken gemiddeld...

Schuldgevoel vergroot de kans op burn-out

Een burn-out ligt op de loer als de werkdruk en spanning groter zijn dan iemand aankan en de stressvolle periode te lang duurt. Eén op de zeven medewerkers heeft last van werkstress. Burn-outklachten komen het meeste voor bij medewerkers in de leeftijdscategorie 25...

Ziekteverzuim neemt in tweede kwartaal af

Ziekteverzuim nam in het eerste kwartaal van 2016 toe. In 2015 was er een stijging van 3,9%, in 2016 is dit 4,3%. Dat is een totale stijging van 10%. In de zorg is er zelfs een stijging van 18%. Redenen hiervoor zijn einde crisis, stress en werkdruk, reorganisaties...