Hartstikke ziek en toch naar je werk
Dit fenomeen heet presenteïsme (aanwezig zijn) en is het tegenovergestelde van absenteïsme (afwezig zijn). Het betekent dat werknemers, vaak met de beste bedoelingen, gewoon naar hun werk komen als ze ziek zijn. Vaak worden deze mensen door hun collega’s bewonderend ‘doorzetters’ genoemd. Maar het heeft meer negatieve effecten dan tot nu toe werd aangenomen. Niet alleen op de productiviteit, maar ook op de gezondheidsklachten. Die verergeren alleen maar. Onderzoek (onder andere van TNO) laat zien dat werknemers die presenteïsme vertonen een verhoogde kans hebben op een burn-out. Doorwerken ondanks ziekte blijkt namelijk te resulteren in onder meer emotionele uitputting. En: gemiddeld leidt een burn-out tot een arbeidsongeschiktheidsperiode van een half jaar.
Extra uren
Daarnaast blijkt uit onderzoek van Fellowes, specialist in kantooroplossingen, dat werknemers de verminderde productiviteit als gevolg van presenteïsme proberen te compenseren. Zo maakt een kwart van de werknemers extra uren of werkt over in het weekend. Dit gaat weer ten koste van de focus en motivatie.
Algehele welzijn
Volgens de Nederlandse werknemer ligt er een verantwoordelijkheid bij de werkgever om presenteïsme te verminderen. Ruim een derde van Nederlandse werknemers vindt dat hun werkgever niet genoeg doet voor hun algehele welzijn en de helft geeft aan dat ze langer in dienst zouden blijven als er meer aandacht was voor hun gezondheid.
Eigen verantwoording
Toch is het aan te raden om ook de verantwoording bij de werknemer zelf te leggen. Het is aan de werknemer om naar zijn eigen lichaam te luisteren en niet over zijn grenzen te gaan. Ziek is ziek en een lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Of je nu grieperig bent of een been hebt gebroken. Daarnaast steken zieke werknemers die gewoon gaan werken hun collega’s op het werk ook aan waardoor ziekteverzuim alleen maar toeneemt. Kortom: ziek naar je werk gaan heeft negatieve consequenties op alle vlakken. Redenen te meer om thuis te blijven.