Veilige cultuur voorkomt psychisch verzuim
Veel werknemers met een psychische aandoening werken door, maar vaak moeten zij wel een strijd leveren om hun werk te behouden. Uit angst voor negatieve reacties van anderen en discriminatie durven velen van hen niet open te zijn over hun aandoening. Dit is één van de uitkomsten van het literatuuronderzoek van Samen Sterk zonder Stigma ‘Psychische diversiteit op het werk en de rol van de werkgever’.
Ziek aan het werk blijven leidt tot onderpresteren, productiviteitsverlies en – uiteindelijk – tot verzuim en een toename van de verzuimduur. Dit bevestigt de vooroordelen van werkgevers, leidinggevenden en collega’s ten opzichte van werknemers met een psychische aandoening. Een psychische aandoening wordt niet erkend als legitiem ziek zijn. Dit vooroordeel leeft in de gehele samenleving, maar specifiek voor de werkcontext. De gevolgen voor de betreffende werknemer zijn: minder kans op promotie, gemaakte fouten worden toegeschreven aan de aandoening, minder kans op behoud van werk.
Steun management voorkomt verzuim
Het management blijkt een belangrijke invloed te hebben op de psychische gesteldheid van werknemers. Mensen met een psychische aandoening blijken minder vaak een manager te hebben die hen ondersteunt, goede feedback geeft en hun werkprestaties erkent. Werknemers zijn veel eerder open over hun psychische klachten in een werkomgeving waarin zij zich gesteund en gewaardeerd voelen door hun leidinggevende en collega’s. Uitval kan voorkomen worden door signalen vroegtijdig te herkennen en met werknemers in gesprek te gaan over de psychische problematiek en hoe daarmee om te gaan. Ook kunnen aanpassingen op organisatorisch niveau de medewerker helpen, zoals flexibele werktijden of (tijdelijke) taakaanpassingen.
Bron:
Samensterkzonderstigma.nl | 8 december 2014