Hard werken compenseren we met kleine verslavingen

door | nov 14, 2019 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

 Het onderzoek ‘Nationale Werkdruk & Zacht werken Monitor 2019’ geeft zicht op burn-out en werkstress. Daarnaast wil het ook de positieve kanten van het werk laten zien. Dr. Ir. Ellen de Lange-Ros gaf hier opdracht voor en het onderzoeksbureau School of Insights voerde het onderzoek uit.

Uit het onderzoek kwam dat bijna de helft van de werkende Nederlanders (45%) ooit een burn-out heef gehad of deze momenteel heeft. Ook komen fysieke klachten als gevolg van hard werken veel voor (74%). 23%  ervaren deze klachten zelfs dagelijks. Veel mensen hebben last van stijve spieren en rug- en nekpijn. Zo’n 20 tot 28% van de Nederlanders hebben hoofdpijn, slapen slecht of hebben last van extreme vermoeidheid. Het zijn vooral jongeren tot en met 35 jaar die worstelen met hard werken.

Kleine verslavingen

Maar misschien wel het opvallends wat uit dit onderzoek naar voren kwam is dat 40% het harde werken compenseert door kleine verslavingen. Denk aan: snoepen, langdurig tv-kijken, te veel op de smartphone bezig zijn en te veel alcohol of snacken. Jongeren zijn hier eerder toe genoegd dan ouderen en vooral hoogopgeleiden zijn hier gevoelig voor. 

Zacht werken

Toch is de uitslag niet alleen maar negatief, volgens dr. Ir. Ellen de Lange-Ros. “Vaak staan de negatieve aspecten van werkdruk en te hard werken centraal, maar er is ook een positieve kant. Werk geeft voldoening, mensen kunnen hun talenten inzetten, dromen realiseren, iets bijdragen. Die aspecten, ik noem het ‘zacht werken’, zijn belangrijk voor een gezonde werkbalans. Werkstress gaat niet altijd over werkomstandigheden, je hebt zelf ook de regie.”

Werk stagneert persoonlijke ontwikkeling

Toch is het jammer dat uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders werkt voor het geld en niet voor het realiseren van hun dromen. Bijna een kwart zegt dat door het werk zelfs de persoonlijke ontwikkeling stagneert. Mannen hebben daarbij vaker dan vrouwen het gevoel dat ze slechts werken voor geld en dat ze zinloos werk doen. Dat er steeds meer zzp’ers op de markt komen is dan ook positief te noemen. Zij kiezen vaker voor het realiseren van hun dromen en kunnen beter hun talenten inzetten. 

Conclusie

Hoewel het niet voor iedereen en iedere beroepsgroep even makkelijk is om te veranderen, is het wel belangrijk om (weer) de regie in eigen handen te nemen. Op die manier kun je werkstress beter aan en krijg je minder te maken met de negatieve gevolgen hiervan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door meer te ontspannen tijdens je werk in de vorm van pauzes of (lichaams)oefeningen. Wie minder hard werkt hoeft dit namelijk ook niet te compenseren met kleine verslavingen. Probeer op die manier je energie te managen in plaats van je tijd te managen. Zoek daarnaast gezonde manieren om te ontspannen na je werk, zoals sport of sociale contacten. En bepaal welke persoonlijke doelen, naast geld verdienen, je op je werk kunt realiseren. Heb je deze stappen gezet dan ben je al aardig op weg naar een gezonde werkbalans.

 

 

 

 

Bronnen:

Deondernemer.nl | Joke Heikens 

PWnet.nl

Zachtwerken.nl | Dr. ir. Ellen De Lange-Ros

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Helft jongeren psychisch ongezond

Jongeren missen tijdens de coronapandemie en de lockdowns vooral activiteiten buitenshuis. Ook thuis met vrienden afspreken is een gemis. Dat jongeren last hebben van de pandemie en dat dit gevolgen heeft voor hun welzijn, moge duidelijk zijn. Maar het is geen...

SZW: werkdruk systematisch aanpakken

Een hoge werkdruk is een belangrijke veroorzaker van werkstress. Aanhoudende stress kan leiden tot verzuim, burn-out en uitval van werknemers. Werkgevers zijn daarom wettelijk verplicht beleid te ontwikkelen om de werkdruk te beheersen. Recent controleerde de...

Twee uur per week in de natuur maakt gezond

Vorig jaar werd er al onderzoek gedaan naar de relatie tussen de natuur en de mens. Toen onderzocht Wageningen Evironmental Research welke invloed de natuur heeft op je geluksgevoel. Nu is bekeken hoe je gezondheid wordt beïnvloed. In het wetenschappelijke...

Veel studenten burn-out, somber en suïcidaal

Een op de vijf studenten heeft suïcidale gedachten, heeft ooit een poging gedaan tot zelfdoding of is dit van plan. Een kwart van de studenten heeft burn-outverschijnselen. En bijna 10% kampt met ernstige angst- en depressieklachten. Dit is de uitslag van een...