Hard werken compenseren we met kleine verslavingen

door | nov 14, 2019 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

 Het onderzoek ‘Nationale Werkdruk & Zacht werken Monitor 2019’ geeft zicht op burn-out en werkstress. Daarnaast wil het ook de positieve kanten van het werk laten zien. Dr. Ir. Ellen de Lange-Ros gaf hier opdracht voor en het onderzoeksbureau School of Insights voerde het onderzoek uit.

Uit het onderzoek kwam dat bijna de helft van de werkende Nederlanders (45%) ooit een burn-out heef gehad of deze momenteel heeft. Ook komen fysieke klachten als gevolg van hard werken veel voor (74%). 23%  ervaren deze klachten zelfs dagelijks. Veel mensen hebben last van stijve spieren en rug- en nekpijn. Zo’n 20 tot 28% van de Nederlanders hebben hoofdpijn, slapen slecht of hebben last van extreme vermoeidheid. Het zijn vooral jongeren tot en met 35 jaar die worstelen met hard werken.

Kleine verslavingen

Maar misschien wel het opvallends wat uit dit onderzoek naar voren kwam is dat 40% het harde werken compenseert door kleine verslavingen. Denk aan: snoepen, langdurig tv-kijken, te veel op de smartphone bezig zijn en te veel alcohol of snacken. Jongeren zijn hier eerder toe genoegd dan ouderen en vooral hoogopgeleiden zijn hier gevoelig voor. 

Zacht werken

Toch is de uitslag niet alleen maar negatief, volgens dr. Ir. Ellen de Lange-Ros. “Vaak staan de negatieve aspecten van werkdruk en te hard werken centraal, maar er is ook een positieve kant. Werk geeft voldoening, mensen kunnen hun talenten inzetten, dromen realiseren, iets bijdragen. Die aspecten, ik noem het ‘zacht werken’, zijn belangrijk voor een gezonde werkbalans. Werkstress gaat niet altijd over werkomstandigheden, je hebt zelf ook de regie.”

Werk stagneert persoonlijke ontwikkeling

Toch is het jammer dat uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders werkt voor het geld en niet voor het realiseren van hun dromen. Bijna een kwart zegt dat door het werk zelfs de persoonlijke ontwikkeling stagneert. Mannen hebben daarbij vaker dan vrouwen het gevoel dat ze slechts werken voor geld en dat ze zinloos werk doen. Dat er steeds meer zzp’ers op de markt komen is dan ook positief te noemen. Zij kiezen vaker voor het realiseren van hun dromen en kunnen beter hun talenten inzetten. 

Conclusie

Hoewel het niet voor iedereen en iedere beroepsgroep even makkelijk is om te veranderen, is het wel belangrijk om (weer) de regie in eigen handen te nemen. Op die manier kun je werkstress beter aan en krijg je minder te maken met de negatieve gevolgen hiervan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door meer te ontspannen tijdens je werk in de vorm van pauzes of (lichaams)oefeningen. Wie minder hard werkt hoeft dit namelijk ook niet te compenseren met kleine verslavingen. Probeer op die manier je energie te managen in plaats van je tijd te managen. Zoek daarnaast gezonde manieren om te ontspannen na je werk, zoals sport of sociale contacten. En bepaal welke persoonlijke doelen, naast geld verdienen, je op je werk kunt realiseren. Heb je deze stappen gezet dan ben je al aardig op weg naar een gezonde werkbalans.

 

 

 

 

Bronnen:

Deondernemer.nl | Joke Heikens 

PWnet.nl

Zachtwerken.nl | Dr. ir. Ellen De Lange-Ros

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Depressieve ouder? Hoge kans om zelf depressief te worden

Kinderen met een ouder met een depressie of angststoornis hebben een hoog risico zelf depressief te worden of een angststoornis te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Petra Havinga van het UMC Groningen. “Het is eerder regel dan uitzondering.” Dat er...

Bewegen houdt je fysiek en mentaal gezond

Bij een gezonde leefstijl hoort onder meer een goede balans tussen inspanning en ontspanning, elke dag voldoende bewegen én elke dag naar buiten het daglicht in. Waarom is het zo gezond om dagelijks een half uur buiten in de natuur te bewegen? Zonlicht is de...

Kwart Nederlanders heeft RSI

Ongeveer een kwart van de beroepsbevolking heeft last van klachten gerelateerd aan RSI. Nek- en schouderklachten komen het meest voor, samen met klachten in arm en pols. Stress is een van de oorzaken van RSI. RSI is een verzamelnaam voor allerlei klachten (zoals...

Niksen leidt niet tot minder stress

Bewegen heeft veel voordelen. Het zorgt voor een goede doorbloeding van het lichaam. Het maakt spieren sterker. Het vermindert ziektes als diabetes, overgewicht en depressie. Het verlaagt het cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel. En het zorgt ook dat stress in...