Minder burn-outklachten in 2020, prognose 2021 minder rooskleurig

door | nov 30, 2021 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Volgens onderzoek van bureaus TNO en CBS is het aantal gevallen van burn-outklachten in 2020 gedaald. Waren er in 2019 nog 1,3 miljoen mensen met burn-outklachten, in 2020 waren dat er ‘slechts’ 1,2 miljoen. In dit artikel gaan we dieper in op de reden hiervan. De prognose voor 2021 ziet er minder rooskleurig uit.

 

Het vermoeden was dat in het jaar waarin de pandemie begon, overspannenheid en burn-out zou toenemen. Toch is dat niet gebeurd. Werknemers ervaarden minder werkstress dan in 2019, een van de belangrijkste oorzaken van burn-out en andere stressklachten. Wel zijn de kosten gestegen met 100 miljoen euro ten op zichte van vorig jaar. Werkgevers geven nu in totaal 3,2 miljard euro uit aan het herstellen en omgaan met stress- en burn-outklachten.

 

Veranderingen werk-privébalans

TNO geeft aan dat de daling van het aantal burn-outklachten mogelijk samenhangt met veranderingen in de werk-privébalans en de arbeidsomstandigheden. Werknemers geven aan dat de werk-privébalans in 2020 verbeterde. In 2019 had nog 9,7% last van een werk-privédisbalans. Een jaar later gold dat voor 7,6% van de werknemers.

 

Minder hoge taakeisen

Ook de arbeidsomstandigheden verbeterden. Ten opzichte van eind 2019 geven werknemers eind 2020 iets minder vaak hoge taakeisen te hebben (38% in 2019 en 34% in 2020) en ook minder vaak een lage autonomie (43% in 2019 en 41% in 2020). Ongeveer 21% van de werknemers had te maken met ongewenst gedrag van externen, het laagste percentage sinds 2005. Al deze factoren – werk-privébalans, hoge eisen, autonomie en gedrag – hebben invloed op de kwaliteit en het stressniveau van de werknemer. Mensen ervaarden mede hierdoor minder werkstress dan in 2019 en daardoor ook minder burn-outklachten.

 

Meer psychische klachten, langer verzuim

Misschien zijn er minder burn-outgevallen over geheel 2020, toch nam het aantal psychische klachten (ongeveer een derde) aan het einde van het jaar wél toe. Dit kwam ook al naar voren uit een onderzoek van TNO, CNV en 2DAYSMOOD. Hieruit bleek dat stress en werkdruk zijn toegenomen en dat werkenden meer kans hebben op een burn-out. Ook melden eind 2020 werknemers zich minder vaak ziek, maar zijn ze wel langer uit de roulatie. Dit wordt ook wel het corona-effect genoemd.

 

Opgekropte stress

In een ander onderzoek van TNO komt naar voren dat bij reorganisaties de klap altijd later komt. Tijdens een reorganisatie melden werknemers zich niet zo gauw ziek. Ze zijn bijvoorbeeld bang om ontslagen te worden. In het eerste jaar van de pandemie kunnen mensen zich ook groothouden en doorwerken op adrenaline. Die opgekropte stress kan er allemaal uitkomen als straks het ‘normale’ leven weer begint. Maar normaal is het nog lang niet. En hoe langer de pandemie duurt, hoe moelijker dit op termijn is vol te houden.

 

Burn-out in 2021

TNO blijft de relatie tussen werk, de pandemie, burn-out en werkstress onderzoeken. Exacte cijfers over 2021 zijn nog niet bekend maar de signalen zijn er wel. Zo gaf het CBS aan dat de verzuimcijfers in de zorg in het eerste, tweede en derde kwartaal sinds 2003 nooit zo hoog zijn geweest. Ook verzekeringsmaatschappij A.S.R. en de Arbo Unie zien het ziekteverzuim stijgen. Beiden zijn een campagne gestart om mensen bewust te maken van de signalen van burn-out (A.S.R.) en het belang van een gezonde leefstijl (Arbo Unie). De Arbo Unie geeft aan dat in het derde kwartaal van 2020 verzuim nog verder is gestegen. In het onderwijs en de zakelijke sector gaat het vooral om psychisch verzuim. Hoe langer de pandemie duurt, hoe lastiger het is voor mensen om vol te houden. De rek is eruit. En dat zie je terug aan de cijfers.

Bij BoFit kregen we in 2021 ook te maken met een flinke stijging in het aantal aanmeldingen. Hierbij is het Curatief Burn-out Programma, het herstelprogramma bij een burn-out, het meest aangevraagd. Wij roepen werkgevers dan ook op om vaker preventief in te zetten om zo hoge kosten voor langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

 

Bronnen:

Tno.nl

Arbounie.nl

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Gestresst? Herstel in de natuur!

Herstellen van de stress en psychische vermoeidheid van een drukke werkweek lukt het beste in een landelijke omgeving. In de natuur zijn werkt rustgevend en zorgt voor gevoelens van ontspanning en geluk. Dit concluderen de psychologen van de Universiteit Leiden...

Hoe bepaalt stress prestaties en gezondheid?

Waarom is de ene mens gevoeliger voor het ontwikkelen van overspannenheid, burn-out en depressieve klachten dan de ander? Hoe kunnen we mensen die topprestaties moeten leveren, zoals atleten en soldaten, nog beter laten presteren? Volgens Dr. Victor Kallen is het...

Verdwijnt de praktijkondersteuner (POH) bij burn-out?

Zilveren Kruis heeft besloten om een nieuw financieel systeem in te voeren waarbij de kosten voor de praktijkondersteuner niet of nauwelijks worden vergoed. De Landelijke Huisartsen Vereniging slaat alarm. Verdwijnt hiermee de praktijkondersteuner? En dus ook de...

Burn-outgolf verwacht: ziekteverzuim nog nooit zo hoog

Voor het eerst sinds 20 jaar ligt het ziekteverzuim boven de 5 procent. En dit komt vooral door psychische klachten, waaronder burn-out. Tegelijkertijd slaan arbodiensten alarm dat door het personeelstekort het aantal burn-outs alleen maar zal stijgen. Griep en...