Twintig procent van de werkenden burn-out

door | dec 20, 2016 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Onderzoeksinstituut TNO publiceerde afgelopen 19 december de ‘Arbobalans 2016’. Een groot tweejaarlijks onderzoek waarin onder meer werkdruk wordt onderzocht. Hieruit blijkt dat een vijfde van alle werkenden in Nederland op het randje van een burn-out balanceert.

“De komende jaren zal de werkdruk in veel sectoren alleen maar toenemen”, constateert TNO-onderzoeker Seth van den Bossche. “De informatiestromen zwellen alleen maar aan, personeel moet meer competenties hebben nu robots en automatisering in tal van branches oprukken. De vraag is of werknemers dat trekken. Daar moet echt een vinger aan de pols gehouden worden.” Vooral in de zorg en het onderwijs zien we dergelijke belasting ontstaan. Zoals patiëntgegevens die moeten worden ingevoerd of een leerlingvolgsysteem waarin de cijfers worden bijgehouden. Dit is extra werk dat vaak in hetzelfde tijdsbestek moet worden uitgevoerd.

Arboregels

Factoren die vooral een rol lijken te spelen in de toename van werkdruk zijn naast automatisering ook de naleving van de arboregels. Met name in het MKB lijken ondernemers deze regels niet voldoende serieus te nemen. Van den Bossche: “Tijdens de crisis zijn alle investeringen van bedrijven teruggelopen, dus ook die op arbogebied. Het lijkt erop dat de prioriteiten een paar jaar elders hebben gelegen: banen zo lang mogelijk behouden zonder specifiek te letten op arbeidsomstandigheden.” Aan de andere kant: 74% van de bedrijven houdt zich wél aan de bepalingen rondom ziekteverzuim.

Autonomie

Werkdruk ontstaat ook doordat werknemers zich niet vrij voelen in hun werk. Dat komt bijvoorbeeld omdat de baas hoge eisen stelt, omdat er weinig autonomie ervaren wordt of een combinatie van die twee. Liefst 44% van de werkenden in Nederland ervaart weinig tot geen vrijheid op werkgebied. In 2007 was dat nog 38%.

Vergrijzing

Het ziekteverzuim zal gezien de werkomstandigheden en werkdruk de komende jaren mogelijk alleen maar toe te nemen. De vergrijzing is hier onderdeel van: het meeste ziekteverzuim zit in de categorie 55 t/m 64 jaar. Ook mantelzorgers zijn een kwetsbare groep aangezien zij vaak veel ballen hoog te houden hebben. Nu al is de samenleving 4,7 miljard per jaar kwijt aan werkgerelateerd verzuim. Een tendens waar we de komende jaren zeker alert op moeten zijn.

 

Bronnen:
Noordhollands Dagblad | 19 december 2016
TNO.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Waarom wandelen helpt tegen stress en burn-out

Onlangs is uit onderzoek gebleken dat steeds meer Nederlanders wandelen. Ook tijdens een BoFit-sessie vormen wandelen en bewegen belangrijke onderdelen van het herstel. Dit is waarom wandelen zo goed voor je is. Ook bij een (beginnende) burn-out. Het Centraal...

Mentaal fit: gelukkiger en minder stress

Als we aan fit zijn denken, denken we al snel aan ons lichaam. Aan onze conditie, spierkracht en figuur. Vaak vergeten we de verzorging van onze geest, terwijl een gezonde geest net zo belangrijk is als een fit lichaam. Want zit je lekker in je vel én hoofd, dan...

Wie slecht slaapt, maakt eerder fouten

Voldoende slapen is belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren. Uit recent onderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat 1 op de 6 werknemers slaapproblemen heeft en 64% om die reden minder goed functioneert op het werk. Veel werknemers en werkgevers zijn zich...

Werkstress ondermijnt vitaliteit van medewerkers

Werkstress is een serieuze bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Langdurige stress is ongezond en gaat ten koste van het welzijn van mensen. Langdurige stress kan leiden tot overbelasting, improductiviteit, uitval en burn-out. De kosten van...