Geluk kun je zelf beïnvloeden
Wie gelukkig is, leeft langer. Maar wat is geluk nu eigenlijk? Dat blijkt voor iedereen anders te zijn. Geluk is een subjectief begrip en iedereen hanteert andere maatstaven bij het beoordelen van zijn eigen geluk. Hoogleraar Sociologie Ruut Veenhoven ontdekte dat we ons geluk zelf kunnen beïnvloeden.
Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau beoordelen Nederlanders hun leven gemiddeld met een ‘8’. Een hoge score in vergelijking met veel andere Europese landen. Toch worden ook in ons land veel zelfhulpboeken verkocht en zijn er steeds meer lifecoaches en therapieën om aan een gelukkiger leven te werken.
Ontwikkelen van levensvaardigheden
Ruut Veenhoven vindt het heel verstandig dat we blijven werken aan meer geluk. Uit zijn onderzoek ‘Gezond Geluk’ blijkt dat we ons geluk kunnen beïnvloeden door bepaalde levensvaardigheden te versterken. Het gaat dan niet om individuele verschillen die erfelijk bepaald zijn of die om andere redenen moeilijk te veranderen zijn, maar om vaardigheden die met training te versterken zijn. Te ontwikkelen zijn in ieder geval de volgende vier vaardigheden:
- het vermogen om te genieten
- het vermogen om te kiezen
- het vermogen om in ontwikkeling te blijven
- het vermogen om de zin van het leven te zien
Last van belemmerende overtuigingen
Iedereen heeft het in zich om gelukkig te worden, maar veel mensen hebben last van belemmerende overtuigingen. Wie zich bewust wordt van zijn eigen belemmerende overtuigingen, kan anders naar zichzelf gaan kijken. Jezelf gelukkig voelen begint altijd met houden van jezelf. Een goed voorbeeld daarvan is een Australische man die zonder benen en armen werd geboren. Hij zei: “Er zijn redenen genoeg om te balen van wat ik niet kan, maar ik heb lang geleden besloten om alleen te kijken naar wat ik wél kan. Toen zag ik dat ik op heel veel manieren van betekenis kan zijn en daar ben ik dankbaar voor.”
Bron:
ONVZ lijf&leden | zomer 2016