Betere prestaties? Prikkel de motivatie!

door | sep 14, 2016 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Onderzoeken tonen aan dat er een duidelijk verband bestaat tussen de prestaties van medewerkers en hun motivatie voor het werk. De best presterende werknemers zijn drie keer zo gemotiveerd als hun collega’s. Helaas voelt een grote groep werknemers zich niet (circa 20%) of matig betrokken (circa 60%) bij de eigen organisatie. Hieronder drie aanbevelingen voor meer en beter gemotiveerde werknemers.

Het werk is de laatste decennia drastisch veranderd. Waar men werkt en wanneer, is voor veel werknemers flexibel geworden. Werknemers moeten ook steeds meer zelfstandig oordelen en handelen. De traditionele motivatieprikkels belonen en straffen werken in deze tijd niet meer. Steeds meer mensen raken gemotiveerd door andere zaken, zoals zichzelf kunnen ontwikkelen, autonomie in het werk en de inspirerende visie van hun organisatie.

Meer motivatie: drie aanbevelingen

Uit recent onderzoek blijkt dat het personeel van organisaties die goed presteren, vijf keer zo gemotiveerd is als personeel van middelmatig of slecht presterende organisaties. Met onderstaande aanbevelingen zorgt u voor meer en beter gemotiveerde medewerkers.

  • Formuleer waar de organisatie heen wil en deel dit

    Overleg regelmatig en met iedereen over het bedrijfsbeleid voor de korte termijn en nabije toekomst. Bespreek ook de behaalde resultaten en doelstellingen openhartig met elkaar. Zijn er duidelijke doelen, dan kan iedereen veel beter zelf inschatten hoe hij of zij daaraan kan bijdragen. Weten waar we heen willen is veruit de beste motivator, dat wisten de scheepskapiteins in de 17e eeuw al.

  • Maak ieders bijdrage aan het resultaat zichtbaar

    Managers moeten duidelijk laten zien wat elke werknemer heeft bijgedragen aan het resultaat van de afdeling, het bedrijfsonderdeel en – als dat kan – ook de bijdrage aan de organisatie als geheel. Benut elke mogelijkheid om het verband tussen individuele prestaties en het bedrijfsresultaat te laten zien.

  • Vraag advies en pak verbeterpunten aan

    Vreemde blikken dwingen, vraag daarom zo veel mogelijk buitenstaanders om hun advies, raad en mening over wat uw bedrijf doet en hoe het dat doet. Zie kritiek en klachten als gratis adviezen om zicht te krijgen op verbeterpunten en pak deze aan.

 

Bron:

Overduurzameinzetbaarheid.nl | augustus 2016

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

HR-maatregelen tegen werkstress en burn-out

Ruim een derde (34%) van de 200 ondervraagde hr-managers in Nederland geeft aan dat burn-out regelmatig voorkomt binnen hun organisatie. Zij ondernemen diverse maatregelen om werkstress en burn-out te verminderen. Als eerste zoeken zij naar organisatorische...

Niet ontspannen is de grootste valkuil bij stress

We horen en lezen het overal. Stress veroorzaakt onder andere hoofdpijn, slapeloosheid, piekeren, rug- en schouderklachten, overspannenheid en burn-out. En steeds meer mensen krijgen hier last van. Daarom vinden we dat stress slecht is en we het ten alle tijden...

Financiële stress: 1 op de 5 werkenden heeft geldzorgen

De financiële kwetsbaarheid van Nederlanders stijgt. Zo was in 2021 50% van de huishoudens ongezond. In 2022 is dat 60%. En daarmee groeit ook de stress die geldzorgen en -problemen met zich meenemen. Met ook gevolgen voor de werkvloer. Om de financiële gezondheid...

Verbetering voor re-integratie tweede spoor

Het tweede-spoortraject heeft verbetering nodig. Dat ondervonden veel werkgevers en werknemers die het traject te belastend vonden. Hier komt nu verandering in met een nieuw programma dat gaat helpen om deze re-integratietrajecten beter te laten slagen.  ...