Meer dan 

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan 

herstel alleen

Q

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we nemen binnen 24 uur contact met je op
(ook in het weekend).
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Omgaan met stress: 3 manieren om die constante spanning in je lichaam los te laten

door | mei 28, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Je wordt er gek van: die constante spanning in je lichaam. Wat je ook doet, het wordt maar niet beter. Waarom je last hebt van stress en spanning en wat je eraan kunt doen, leggen we je hier kort en bondig uit. Lees je mee?

 

Stress: vluchten of vechten

Merk je ook dat als je gestrest bent dat vooral je spieren het te verduren hebben? Dat is niet zo gek. Bij stress bereidt het lichaam zich voor op gevaar en spant de spieren aan om te vluchten of vechten. Voor je brein maakt het namelijk niet uit of je een deadline moet halen op je werk of moet vluchten voor een beer. Stress = stress. Die aangespannen spieren kunnen op den duur een probleem worden. Ze zorgen voor fysieke klachten, als rugpijn of hoofdpijn, of een constant gespannen gevoel in je lichaam.

Lees ook: Stress herkennen én voorkomen + 7 tips.

 

Waar zit de spanning in je lichaam?

Er zijn een aantal plekken waar je die gespannen spieren extra voelt:

  • Gebied tussen je wenkbrauwen (frons);
  • Kaken;
  • Nek en schouders;
  • Maaggebied;
  • Heupen;
  • Rug.

 

Vrouw ligt ontspannen op bed zonder stress

 

Stress verminderen

Gelukkig kun je er iets aan doen om die spanning in je lichaam te verminderen. Wij geven je hieronder tips zodat je zelf aan de slag kunt.

 

3 manieren om die constante spanning in je lichaam los te laten:

 

1. Oefeningen doen

Er zijn legio oefeningen te verzinnen die je helpen ontspannen. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van waar in je lichaam je de spanning het meeste voelt. Als je de spanning in je hele lichaam ervaart dan is de volgende oefening een fijn hulpmiddel:

Ga liggen op een harde ondergrond (liever geen zachte matras). Adem diep in en uit, en span bij de volgende inademing al je spieren in je lichaam aan. Ook die van je gezicht. Houd dit even vol en ontspan weer. Herhaal dit totdat het voor jou voldoende is.

Natuurlijk helpt het als je een oefening regelmatig doet. Zoek voor jezelf een oefening op internet die bij je past en die je prettig vindt om te doen.

 

2. Meer pauzes nemen

Als je zo veel spanning voelt dan betekent dit vaak dat je meer doet dan je lichaam aankan. Neem daarom meer pauzes om te ontspannen. Een beetje lichaamsbeweging is fijn als je al niet te veel fysiek werk hebt gedaan, zoals buiten wandelen en lichte ontspanningsoefeningen. Op de bank liggen, mediteren of ontspanningsmuziek luisteren helpen je ook om na een inspanning je lichaam volledig tot rust te laten komen. Heb je het te druk? Dan is juist een teken om vaker te ontspannen.

 

3. Zoek de oorzaak van je stress

Je kunt natuurlijk ontspannen en oefeningen doen tot je een ons weegt, maar als je niets doet aan de oorzaak dan blijf je rondlopen met een gespannen lichaam. Veel mensen hebben de neiging om dit te blijven negeren. Bijvoorbeeld omdat ze het liever niet willen weten, omdat ze het te veel gedoe vinden om er iets aan te doen of omdat ze denken dat het vanzelf wel overgaat. Maar, je bent er sneller vanaf als je het goed aanpakt. En doorlopen met stress en spanning zorgt op termijn voor extreme of chronische klachten en burn-out. Wees dat voor!

 

Download ebook over burn-out

Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

Beter omgaan met stress en spanning?

Bij BoFit leer je omgaan met stress zodat je je valkuilen leert kennen en je talenten en sterke punten beter inzet. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen.

Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten en burn-out. We hebben inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een gelukkig en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Bronnen:

Gezonderleven.com

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

De vicieuze cirkel ontmaskeren

Het is weekend en je bent moe van de week. Alles komt op je af en er zit geen rust meer in je lichaam. Het gaat maar door! Ouders die zorg nodig hebben, kinderen die steeds meer van je vragen en niet willen luisteren, een steeds grotere werkdruk die...

Vrouw hersteld van burn-out

Burn-out zelf behandelen en oplossen. Is dat een goed idee?

Je bent burn-out of denkt hier tegenaan te zitten. Je doet allereerst een stap terug en bedenkt wat je kunt doen om hier zo snel mogelijk weer uit te komen. Want een burn-out, dat kun je toch zelf wel aanpakken? Niemand kent jou beter dan jijzelf. Toch? Maar is dat...

hoe laat je de controle los bij burn-out

Zo laat je de controle los! 5 praktische tips

Mensen met een burn-out voelen een grote verantwoordelijkheid en trekken zaken naar zich toe. En omdat ze goed weten hoe iets gedaan moet worden, voeren ze het liever zelf uit. Maar hiermee komen ze ook in de knel. Want loslaten is voor mensen met een burn-out vaak...

Vrouw achter laptop met koffie

Thuiswerken en stress: zo houd je het in de hand

Thuiswerken en stress: uit onderzoek blijkt dat de psychische gezondheid van werknemers achteruitgaat door thuiswerken. En dat is natuurlijk geen goed nieuws. Hoe kun je ervoor zorgen dat je stress in de hand houdt?   Thuiswerken: met een kop koffie achter de...