Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Omgaan met stress: 3 manieren om die constante spanning in je lichaam los te laten

door | mei 28, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Je wordt er gek van: die constante spanning in je lichaam. Wat je ook doet, het wordt maar niet beter. Waarom je last hebt van stress en spanning en wat je eraan kunt doen, leggen we je hier kort en bondig uit. Lees je mee?

 

Stress: vluchten of vechten

Merk je ook dat als je gestrest bent dat vooral je spieren het te verduren hebben? Dat is niet zo gek. Bij stress bereidt het lichaam zich voor op gevaar en spant de spieren aan om te vluchten of vechten. Voor je brein maakt het namelijk niet uit of je een deadline moet halen op je werk of moet vluchten voor een beer. Stress = stress. Die aangespannen spieren kunnen op den duur een probleem worden. Ze zorgen voor fysieke klachten, als rugpijn of hoofdpijn, of een constant gespannen gevoel in je lichaam.

Lees ook: Stress herkennen én voorkomen + 7 tips.

 

Waar zit de spanning in je lichaam?

Er zijn een aantal plekken waar je die gespannen spieren extra voelt:

  • Gebied tussen je wenkbrauwen (frons);
  • Kaken;
  • Nek en schouders;
  • Maaggebied;
  • Heupen;
  • Rug.

 

Vrouw ligt ontspannen op bed zonder stress

 

Stress verminderen

Gelukkig kun je er iets aan doen om die spanning in je lichaam te verminderen. Wij geven je hieronder tips zodat je zelf aan de slag kunt.

 

3 manieren om die constante spanning in je lichaam los te laten:

 

1. Oefeningen doen

Er zijn legio oefeningen te verzinnen die je helpen ontspannen. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van waar in je lichaam je de spanning het meeste voelt. Als je de spanning in je hele lichaam ervaart dan is de volgende oefening een fijn hulpmiddel:

Ga liggen op een harde ondergrond (liever geen zachte matras). Adem diep in en uit, en span bij de volgende inademing al je spieren in je lichaam aan. Ook die van je gezicht. Houd dit even vol en ontspan weer. Herhaal dit totdat het voor jou voldoende is.

Natuurlijk helpt het als je een oefening regelmatig doet. Zoek voor jezelf een oefening op internet die bij je past en die je prettig vindt om te doen.

 

2. Meer pauzes nemen

Als je zo veel spanning voelt dan betekent dit vaak dat je meer doet dan je lichaam aankan. Neem daarom meer pauzes om te ontspannen. Een beetje lichaamsbeweging is fijn als je al niet te veel fysiek werk hebt gedaan, zoals buiten wandelen en lichte ontspanningsoefeningen. Op de bank liggen, mediteren of ontspanningsmuziek luisteren helpen je ook om na een inspanning je lichaam volledig tot rust te laten komen. Heb je het te druk? Dan is juist een teken om vaker te ontspannen.

 

3. Zoek de oorzaak van je stress

Je kunt natuurlijk ontspannen en oefeningen doen tot je een ons weegt, maar als je niets doet aan de oorzaak dan blijf je rondlopen met een gespannen lichaam. Veel mensen hebben de neiging om dit te blijven negeren. Bijvoorbeeld omdat ze het liever niet willen weten, omdat ze het te veel gedoe vinden om er iets aan te doen of omdat ze denken dat het vanzelf wel overgaat. Maar, je bent er sneller vanaf als je het goed aanpakt. En doorlopen met stress en spanning zorgt op termijn voor extreme of chronische klachten en burn-out. Wees dat voor!

 

Download ebook over burn-out

Wil jij weten of je burn-out bent? Download de complete burn-outgids:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

 

 

Beter omgaan met stress en spanning?

Bij BoFit leer je omgaan met stress zodat je je valkuilen leert kennen en je talenten en sterke punten beter inzet. Hierdoor ga je keuzes maken die bij je passen.

Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten en burn-out. We hebben inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een gelukkig en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Bronnen:

Gezonderleven.com

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Burn-out, een gezond signaal

Dagelijks spreek ik mensen met een burn-out die zich bij BoFit aanmelden voor hulp. Ik neem dan uitvoerig de tijd om hun situatie aandacht te geven en de kern bloot te leggen. Er is altijd een rode draad te vinden in hun stressbeleving, het voelen van...

vrouw met sportieve leefstijl

Deze 5 leefstijlkenmerken helpen tegen stress en burn-out

Je leefstijl heeft invloed op je gezondheid. Maar heeft het ook invloed op stress en burn-out? Ja zeker. In dit blog leggen we je uit waarom. En ook waarom het zo belangrijk is voor je toekomst. Lees even mee. Zorg in de toekomst In de toekomst gaat zorg duurder...

De gezonde leefstijl

Voor het vijfde jaar achter elkaar liep ik samen met mijn twee dochters en schoonzoon de 10,5 km loop van Rotterdam. Dit jaar was de starttijd 10.00 uur. Gelukkig hebben we altijd een slaapplaats in Rotterdam, want mijn derde dochter woont er. Zij was...

Vrouw burn-out op haar werk

Burn-out op je werk: wie betaalt dat?

Ben jij onlangs burn-out geraakt of zit je er tegenaan? Misschien vraag je je af of je professionele hulp wel kunt betalen. En moet je het wel zelf betalen of is je werkgever hier ook verantwoordelijk voor? Gelukkig hoef je dit in de meeste gevallen niet uit eigen...