Ben ik overspannen of gestrest?

by | feb 11, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 comments

Je zit al een tijdje niet lekker in je vel. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, hebt een kort lontje, je kunt je slecht concentreren en je bent erg emotioneel. Misschien ben je overspannen. Maar hoe weet je dat? In dit blog leggen we je uit wat overspannenheid is en hoe je ervan kunt herstellen.

 

Symptomen van stress

Overspannenheid begint bij stress. Nu heeft iedereen wel eens stress. Dat maakt je juist alert waardoor je snel kunt reageren. Maar te veel ongezonde stress zorgt voor spanning in je lichaam. Bijvoorbeeld als je een ziek kind thuis hebt en je werk ook veel van je vraagt. Of als je naast je drukke werkzaamheden een moeilijke studie doet. Je doet dan meer dan je lichaam aankan. Jouw lijf reageert hierop met (fysieke) klachten. Zoals slecht slapen, nek- en schouderpijn, piekeren, een gehaast gevoel, irritatie of buikpijn. Maar ook klachten die je in eerste instantie niet zo snel met stress in verband brengt kunnen op stress duiden. Zoals problemen met je stem als heesheid. Of eczeem en huiduitslag. Als het goed is lossen deze klachten op zodra de stressvolle situatie verdwijnt.

 

Van stress naar overspannen

Als stressvolle situaties lang aanhouden kun je overspannen raken. Dat houd je misschien best een tijdje vol, maar als er een onverwachte stressvolle situatie bij komt dan kan dat plotseling te veel worden. Zoals een demente moeder die je moet helpen, terwijl je ondertussen ook nog voor je eigen gezin zorgt. Staat je relatie dan ook onder spanning, dan kan dat je ineens te veel worden. Je komt er niet meer uit en bent het overzicht kwijt. Je kunt moeilijk ontspannen, de stress stopt maar niet en je raakt je grip op de situatie en jezelf kwijt. Je klachten worden erger, je kunt je moeilijk concentreren en je merkt dat je in je dagelijks leven niet goed meer functioneert. Ook je omgeving merkt dat het niet goed met je gaat. Bijvoorbeeld omdat je plotselinge huilbuien hebt, of omdat je erg prikkelbaar bent of geregeld boos reageert. Daarnaast heb je weinig energie en vermijd je zo veel mogelijk sociale contacten. Kortom, je bent overspannen.

 

vrouw die overspannen in de trein zit

Herstel en behandeling van overspannenheid

Om te herstellen van overspannenheid heb je rust nodig. Veel rust. Dat geeft vaak direct verlichting. De een knapt natuurlijk sneller op dan de ander, maar een gemiddeld herstel duurt ongeveer twaalf weken. Het is belangrijk te accepteren dat je overspannen bent en deze tijd neemt om ook echt uit te rusten.

 

Doe dit als je overspannen bent

Na een tijdje, als je weer wat meer energie hebt, kun je kijken wat de oorzaak is van je overspannenheid. Schrijf dit voor jezelf op en probeer oplossingen te vinden om met stresssituaties om te gaan. Vooral dat laatste is belangrijk. Want als je hersteld bent van je overspannenheid, ga je weer terug naar je gewone leven. En dat betekent ook dat je weer voor dezelfde uitdagingen staat. En natuurlijk wil herhaling voorkomen. Kom je hier zelf niet uit of neemt je overspannenheid niet af? Neem dan contact op met je huisarts, een maatschappelijk werkster of een stresscoach. Zij kunnen jou heel gericht begeleiden in het voorkomen van te veel stress en het herstellen van je overspannenheid.

 

Van overspannen naar burn-out

Houd je overspannenheid zo’n zes maanden aan dan kun je burn-out raken. Dit overkwam Elke. “Ongeveer twee jaar terug was ik al een tijd overspannen. Ik wist dat al ongeveer een half jaar en deed er niets aan. Ik negeerde het compleet. Ik had toch geen tijd om niet overspannen te zijn? Ik zag het aankomen en deed er niets mee. En dan verbaasd zijn dat je ineens niks meer kan…” Elke raakte hierdoor uiteindelijk burn-out. Rust nemen en ontspannen, zoals je dat bij overspannenheid doet om te herstellen, lukt dan bijna niet meer. Of je klachten worden juist erger. Je hele systeem is in de war. Overspannenheid en klachten negeren is dus het ergste wat je kunt doen. Blijf daarom altijd goed naar je lichaam te luisteren. Neem op tijd je rust, zorg voor balans en onderneem actie als je klachten erger worden.

Lees ook: Dit is het verschil tussen overspannenheid en burn-out

 

Ben jij overspannen?

En wil je burn-out voorkomen? Speciaal voor jou hebben we een preventief burn-outprogramma waarbij je leert om met jouw stressklachten om te gaan. Neem contact met ons op voor de brochure, de tarieven én een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Ingehouden woede

Als jongetje was ik soms verlegen, maar vaak ook heel erg blij en uitbundig. Ik kon ook heel goed delegeren. Iemand plakte mijn band voor een wederdienst. Ik was makkelijk maar niet gemakzuchtig. Ik praat nu over de leeftijd 10-15 jaar. Het was...

foto bo bogaard

Herstel op een natuurlijke manier

Ik ben dit jaar gestart met een verbouwing van mijn lichaam. Mijn ogen werden steeds zwaarder en ik besloot om een ooglidcorrectie aan te gaan. De ingreep is inmiddels gebeurd. Ik ben als persoon mentaal vrij stabiel maar ik was toch behoorlijk gespannen. Een week...

De gezonde leefstijl

Voor het vijfde jaar achter elkaar liep ik samen met mijn twee dochters en schoonzoon de 10,5 km loop van Rotterdam. Dit jaar was de starttijd 10.00 uur. Gelukkig hebben we altijd een slaapplaats in Rotterdam, want mijn derde dochter woont er. Zij was...

re-integratie na burn-out, vrouw die re-integreert

Re-integreren na je burn-out? Zo doe je dat

Re-integratie na burn-out. Waarschijnlijk zit je vol met vragen. Bijvoorbeeld: hoe verloopt re-integratie eigenlijk? Wat gebeurt er als je niet meer naar je huidige functie terug wil of kan en van baan wil veranderen? En wat zijn eigenlijk je rechten en plichten?...