Hyperventilatie stoppen? Zo doe je dat

door | feb 24, 2020 | BoFit Burn-out Blog

Hyperventilatie stoppen? Als je last van hyperventilatie hebt, wil je er zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe doe je dat? In dit uitgebreide blog leggen we uit wat hyperventilatie is en waarom je als je een burn-out hebt hiervan last kunt hebben. Daarnaast geven we je tips om je hyperventilatie direct te stoppen.

 

5 tips om hyperventilatie te stoppen

Geen lucht meer krijgen of het benauwd hebben, kan een beangstigende ervaring zijn. We leggen je verderop uit hoe het komt dat je last hebt van hyperventilatie en welke de symptomen er nog meer zijn. Eerst 5 tips die we zelf tijdens onze sessies gebruiken om klanten met hyperventilatie te helpen.

 

Tip #1 In een zakje blazen

Misschien wel de meest bekende manier om van je hyperventilatie af te komen is om in een (plastic) zakje te blazen. Hierdoor adem je een deel van de uitgeademende CO² in waardoor het CO²-gehalte in je bloed weer in balans komt. Heb je geen zakje bij je? Je kunt ook van je handen een kommetje maken, dat werkt net zo goed. Heb je een chronische hyperventilatie dan is het blazen in een zakje niet meer zo effectief. Wel kan het je een gevoel van rust en controle geven.

Tip #3 Maak een sis-klank

Een gezonde ademhaling is laag en via de buik. Zit je te hoog? Maak dan tijdens het langer uitademen een sis-klank (geluid van een slang). Laat bij de uitademhaling de lucht geleidelijk via je mond ontsnappen tot je helemaal leeg bent. Denk maar aan een ballon die leegloopt. Laat daarna de in ademhaling via je neus vanzelf op gang komen. Adem ongeveer 3 tot 4 seconden in en 6 tot 10 seconden uit.

Tip #4 Zoek afleiding

Als je aanvallen heel heftig zijn en je van de aanval zelf in paniek dreigt te raken, zoek dan afleiding. Zoals contact met een persoon die je kan afleiden en rustig krijgt. Of ga, als dat lukt, stevig wandelen of joggen. Hierdoor moet je lichaam je adem wel goed regelen.

Tip #5 Gewoon ademen

Als je het lastig vindt om ademhalingsoefeningen te doen omdat je dan te veel focust op je adem, dan kun je ook gewoon rustig ademen.

 

Hyperventilatie bij jonge dame

Joop en zijn hyperventilatieaanval

Gelukkig kan het geen kwaad om een hyperventilatieaanval te krijgen en ga je er niet dood van. Wel kan het heel vervelend zijn en op een ongelukkig moment komen. Zoals bij Joop die tijdens zijn burn-out ook hyperventilatieaanvallen kreeg: “Kort na de vakantie kreeg ik weer een hyperventilatieaanval, deze keer in de auto op de snelweg. Niet wetende wat ik moest doen en wat er precies gebeurde, heb ik een ambulance gebeld. Zij hebben mij aan de kant van de weg geholpen om weer een normale ademhaling te krijgen. Dat heeft ons bijna een uur gekost.”

Niet iedereen zal in zo’n situatie terecht komen. Toch is het handig om te weten hoe je het herkent en wat je kunt doen om hyperventilatie te stoppen. Hiermee voorkom je dat je in lastige situatie terecht komt en/of dat je hyperventilatie verergert.

 

Hyperventilatie stoppen: oorzaken

Je kunt gaan hyperventileren als je te snel, en hierdoor te hoog of te diep, ademt. Normaal gesproken adem je zo’n acht keer per minuut in en uit. Als je last hebt van hyperventilatie kan dit oplopen tot wel dertig keer per minuut. Dit kan gewoon gebeuren als je op een stoel zit op je werk of thuis, en helemaal geen fysieke inspanning doet. Maar ook tijdens drukte, zoals op straat of in een winkel.

Hoe komt het dat je sneller gaat ademen? Vaak is de aanleiding stress of gevoelens van angst. Je lichaam reageert hierop door zich op te maken om te vluchten, te vechten of op een andere manier te reageren. Je ademhaling wordt dieper of sneller en hierbij komt meer CO² in je bloed. Wanneer er te veel CO² in je bloed komt en dus ook in je organen, dan kun je uiteindelijk overlijden. Daarom helpt en beschermt jouw lichaam je door je bloedvaten te vernauwen. Dat geeft allerlei sensaties, zoals tintelingen en duizeligheid.

Eigenlijk mag je dus blij zijn dat je lichaam zo reageert, om erger te voorkomen.

 

⇒ Kijk hieronder de video over ademen van ademtherapeut Koen de Jong, auteur van het boek Verademing.

Symptomen hyperventilatieaanval

Houd je hyperventilatie aan dan verergeren je klachten. Je hersenen krijgen minder zuurstof binnen en dit heeft als gevolg dat je een hyperventilatieaanval krijgt. Dit kun je herkennen aan onder andere de volgende symptomen:

 • Hartkloppingen;
 • Benauwdheid;
 • Zwaar drukkende gevoel op de borst;
 • Verstijven;
 • Verkrampte spieren;
 • Concentratieproblemen;
 • Zweten;
 • Trillen;
 • Slap gevoel;
 • Flauwvallen;
 • Gevoel van stikken;
 • Gevoelloosheid;
 • Je wazig voelen;
 • Desoriëntatie;
 • Tintelingen, bijvoorbeeld in handen, armen en gezicht.

Het is niet altijd gemakkelijk om hyperventilatie te herkennen. Het lijkt namelijk ook op andere ziekten en klachten. Een verhoogde hartslag kan ook duiden op hartziekten. En flauwvallen kan ook te maken hebben met bloedarmoede. Het is daarom aan te raden dit met je huisarts te bespreken zodat je zeker weet wat jou mankeert.

 

Hyperventilatie stoppen: als het chronisch wordt

Heb je lange tijd last van hyperventilatieaanvallen dan kunnen je aanvallen chronisch worden. Je lichaam raakt er dan aan gewend. Je gaat dan bij geringe inspanning al snel ademen of je ademt de hele dag te hoog en te snel. Omdat je hersenen minder zuurstof krijgen, zullen je organen uiteindelijk ook minder van zuurstof worden voorzien. En dat levert allerlei extra klachten (bovenop bovenstaande klachten) op, zoals:

 • Hartklachten;
 • Extreme vermoeidheid;
 • Slaapproblemen;
 • Allergische reacties;
 • Spijsverteringsproblemen;
 • Onrust;
 • Overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf;
 • Derealisatie (vervreemding en gevoelens van onwerkelijkheid naar je omgeving toe).

Omdat deze klachten veel minder heftig zijn dan bij een acute hyperventilatieaanval heb je vaak helemaal niet door dat je chronisch aan het hyperventileren bent. Dat is dus belangrijk om te weten als je ooit een hyperventilatieaanval hebt gehad en bovenstaande klachten herkent.

 

Hyperventilatie stoppen en burn-out

Je hebt net gelezen dat hyperventilatie onder andere wordt veroorzaakt door stress. Misschien snap je al het verband met een burn-out. Die wordt namelijk ook veroorzaakt door stress. Wanneer het lichaam is overbelast (gestrest) reageert het door extra aanmaak van cortisol (stresshormoon). Door die extra cortisol in je lichaam kun je angst- en paniekklachten krijgen. Hyperventilatie maakt hiervan onderdeel uit. Ofwel: hyperventilatie is een angstklacht. En vandaar dus soms ook onderdeel van een burn-out.

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

positieve gevolgen van burn-out

Waarom een burn-out het beste is wat je kan overkomen

Natuurlijk, een burn-out is zeker geen pretje. Je hebt geen energie, weinig concentratie, je kunt niet meer werken en kampt met allerlei vervelende klachten als slecht slapen, hyperventilatie en huilbuien. Maar als iemand eenmaal uit zijn burn-out komt, is het...

Van millennial tot midlife: burn-out in iedere levensfase

Natuurlijk, een burn-out kan op ieder moment en op iedere leeftijd gebeuren. Toch zijn er levensfases die meer risico met zich meebrengen dan andere. In dit blog bespreken we de verschillende levenscategorieën met hun specifieke problematiek en hun risico op...

Vrouw in de zon zonder huiduitslag

Eczeem en huiduitslag door stress – wat doe je eraan?

Heb jij wel eens huiduitslag in de vorm van pukkeltjes, rode vlekken of eczeem? Dan weet je hoe vervelend dat is. Je huid is het eerste contact met de buitenwereld en dat maakt huiduitslag soms extra zichtbaar. Stress is hier vaak de boosdoener van. Wat kun je doen...

Sombere man zit op paaltje buiten

6 tips tegen zwaarmoedigheid waardoor je je weer beter gaat voelen

Even uit het veld geslagen zijn en je somber voelen overkomt iedereen weleens. Hoewel er vaak een einde aan de somberheid zit, kan het op het moment zelf behoorlijk vervelend voelen. Daarom lees je hier tips hoe je het beste met zwaarmoedigheid om kunt gaan. Ook...