6 veel voorkomende fysieke klachten bij stress

door | feb 17, 2023 | BoFit Burn-out Blog

Fysieke klachten bij stress? Wat gebeurt er allemaal in je lichaam? Wat is de reden van fysieke stress? En wat zijn de meest voorkomende fysieke stressklachten? BoFit werkt al meer dan 23 jaar met stressklachten en legt je daarom graag uit hoe stress tot fysieke klachten kan leiden.

Kan stress lichamelijke klachten geven?

Daar kunnen we kort over zijn: ja. Stress begint vaak mentaal of emotioneel, en wordt daarna pas fysiek. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen over je kinderen. En prompt heb je buikpijn. Of je doet lange tijd werk waar je eigenlijk geen plezier in hebt. En je hebt eigenlijk ook al lange tijd last van migraine. Het een kan een gevolg zijn van het ander.

Heb je last van fysieke stressklachten, dan is daar dus vaak al een fase aan vooraf gegaan waarin je mentaal of emotioneel tegen iets aan bent gelopen.

Is er altijd een reden voor fysieke klachten?

Natuurlijk kan je lichaam ook stress krijgen van een verkeerde houding. Of omdat je zwaar werk doet. Als je veel achter je computer zit, heb je misschien ook last van nek- en schouderklachten. Of als je veel tilt in je werk, dan heb je misschien wel last van gewrichtsklachten.

Toch kun je je afvragen waarom dat zo is. Waarom neem je bijvoorbeeld niet meer pauzes zodat die klachten verdwijnen? Of waarom doe je überhaupt werk dat eigenlijk te zwaar voor je lichaam is?

Hier zit bijna altijd wel een bepaalde overtuiging achter. Denk aan: ik moet mezelf nuttig maken, anders ben ik het niet waard. Of: alleen door hard werken kom je verder. Door iets met deze gedachten te doen, nemen vaak ook je klachten af.

vrouw met rug- en nekklachten

Wat doet stress met je lichaam?

Bij stress bereid je lichaam zich voor om te vluchten of te vechten. En dat betekent dat er meer van het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Cortisol heeft op allerlei organen invloed. Zo wordt je lichaam klaargemaakt om te reageren. Er gaat bijvoorbeeld meer bloed naar je hart, je spieren spannen zich aan je en je hersenen zorgen voor concentratie en focus.

Daarnaast wordt je immuunsysteem tijdelijk onderdrukt en je spijsvertering vertraagt. Hierdoor kan alle energie gaan naar dat wat nodig is: overleven.

Wat doet chronische stress met je lichaam?

Dit is allemaal niet zo erg als het om kortdurende stress gaat. Je steekt een straat over, er komt een auto aan en je schrikt terug. De hormonen gieren even door je lijf, maar dat gevoel neemt snel weer af.

Anders is het als je te vaak met stress in aanraking komt. En je lichaam te weinig tijd krijgt om te herstellen. Dan wordt stress ongezond en chronisch. En blijven je klachten aanhouden, ook als de stresssituatie al lang voorbij is.

Door chronische stress heb je meer kans op allerlei ernstige ziektes en gezondheidsklachten. Zoals een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen, een herseninfarct of een verstoord inmuunsysteem. Wetenschappers denken ook dat een verhoogd cortisolgehalte kanker kan veroorzaken. Maar echt duidelijk bewijs is hier nog niet voor.

Waar in je lichaam voel je stress?

Waar je stress precies ervaart, is bij iedereen weer anders. Iedereen heeft wel een zwakke plek waar je snel last van hebt als je met stressvolle situaties te maken krijgt. Hoofd, rug en maag/buik zijn mogelijk wel de bekendste gebieden. Is dat ook waar jij snel last krijgt?

6 veel voorkomende fysieke klachten bij stress

Zoals je hebt gelezen kan langdurige en ongezonde stress allerlei gezondheidsklachten geven. De 5 fysieke stressklachten die je hieronder leest zijn de eerste signalen. Laat dit een teken voor je zijn om er iets mee te doen. En het niet te laten oplopen naar ernstige chronische fysieke klachten.

 

1. Verkramping spieren

Schouder-, rug- en nekpijn zijn misschien wel de meest bekendste fysieke stressklachten. Ook spierspanning in andere delen van je lichaam kunnen verband houden met stress. Denk aan een harde maag.

 

2. Geregeld ziek zijn

Ben je vaak verkouden of grieperig? Het kan zijn dat je een lage weerstand hebt. En dat kan weer veroorzaakt worden door stress. Hoe zit dat? Bij een stresssituatie geven de bijnieren hormonen af die onder andere zorgen voor afname van witte bloedcellen. Het lichaam heeft namelijk een andere prioriteit: stress aanpakken. Maar die witte broeders heb je wel nodig voor je herstel. Je weerstand neemt hiermee dus af en ziekte ligt op de loer.

 

3. Vermoeidheid

Vermoeidheid is iets wat bijna is ‘ingeburgerd’ in onze maatschappij. Onder het mom van ‘flink zijn’ en ‘even doorzetten’ negeren veel mensen vermoeidheidssignalen. Herken je dit? Je neemt hiermee niet de tijd om te herstellen of gas terug te nemen. Vermoeid zijn betekent dat je energie op is of op een laag pitje staat. Het is dus een signaal van je lijf om uit te rusten en bij te tanken.

 

4. Hoge ademhaling

Merk je ook dat je bij stress hoger of oppervlakkiger gaat ademen? Bij spanning en stress zet de ademhaling zich vaak even vast. Hierdoor ga je sneller en hoger ademen. Zo wordt de lucht in je longen te vaak ververst en gaat er koolzuurstof (CO2) verloren. Om dit tekort aan te vullen moet er weer snel lucht bij. Gevolg: je ademhaling wordt hoger. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel.

 

5. Verhoogde bloeddruk

Stress veroorzaakt een vecht- of vluchthouding. De hormonen die hierbij worden aangemaakt, zoals epinefrine en cortisol, zorgen dat de bloeddruk verhoogt. Het lichaam is klaar om aan gevaar te ontsnappen. Een hoge bloeddruk kan schade veroorzaken aan hart, bloedvaten en nieren.

 

6. Slecht slapen

Onrust, stress en piekeren kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Maar andersom is ook waar: slecht slapen veroorzaakt extra stress. Ook hier zit je dus in een vicieuze cirkel. De oorzaak van slecht slapen aanpakken is dus essentieel om erger te voorkomen.

 

Natuurlijk zijn er meerdere manieren waarop stress zich in je lichaam uit. Twijfel je of stress de oorzaak is van fysieke klachten? Vraag altijd advies bij je huisarts of een specialist.

 

Wil je leren omgaan met stressklachten? Lees dan dit blog:

Aanhoudende fysieke stressklachten? Dit is het geheim om ze op te lossen

 

 

 

 

Bron:

Uza.be

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Restverschijnselen burn-out: vermoeidheid vrouw

Restverschijnselen na burn-out: wat is het en wat doe je ermee?

Restverschijnselen burn-out. Na je burn-out wil je mogelijk snel aan de slag om je leven weer op te pakken. Voor de meeste mensen lukt dat. Een klein deel houdt na hun burn-out last van restverschijnselen, klachten die niet zo snel overgaan. Wat houdt dat precies...

foto bo bogaard

Gezond succesvol! Ja?

Wat een kop, je zou het bijna een utopie kunnen noemen. Want is deze combinatie wel te realiseren als je ziet hoeveel jongeren nu al gebukt gaan onder verwachtingen, eisen, keuzestress, moeten, bewijzen, verkrampende gedachten, verkeerd gebruiken van...

Verbeter je slaap aanzienlijk met deze tips

Om van een burn-out te herstellen is onder andere slaap nodig. Veel slaap. Minder bekend is dat ‘goed’ slapen net zo belangrijk is. Dit blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. Met deze tips verbeter je gemakkelijk de kwaliteit van je slaap.   Niet alleen...

foto bo bogaard

Het natuurlijk evenwicht

Het wordt tijd dat ik een pleidooi ga houden voor het natuurlijk evenwicht ofwel de gezonde basis. Wat houdt dat in? Een gezonde basis betekent: kunnen lachen, geen beren op de weg zien, positieve gedachten hebben, je energie goed verdelen, zelfvertrouwen en...