6 veel voorkomende fysieke klachten bij stress

door | feb 17, 2023 | BoFit Burn-out Blog

Fysieke klachten bij stress? Wat gebeurt er allemaal in je lichaam? Wat is de reden van fysieke stress? En wat zijn de meest voorkomende fysieke stressklachten? BoFit werkt al meer dan 23 jaar met stressklachten en legt je daarom graag uit hoe stress tot fysieke klachten kan leiden.

Kan stress lichamelijke klachten geven?

Daar kunnen we kort over zijn: ja. Stress begint vaak mentaal of emotioneel, en wordt daarna pas fysiek. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen over je kinderen. En prompt heb je buikpijn. Of je doet lange tijd werk waar je eigenlijk geen plezier in hebt. En je hebt eigenlijk ook al lange tijd last van migraine. Het een kan een gevolg zijn van het ander.

Heb je last van fysieke stressklachten, dan is daar dus vaak al een fase aan vooraf gegaan waarin je mentaal of emotioneel tegen iets aan bent gelopen.

Is er altijd een reden voor fysieke klachten?

Natuurlijk kan je lichaam ook stress krijgen van een verkeerde houding. Of omdat je zwaar werk doet. Als je veel achter je computer zit, heb je misschien ook last van nek- en schouderklachten. Of als je veel tilt in je werk, dan heb je misschien wel last van gewrichtsklachten.

Toch kun je je afvragen waarom dat zo is. Waarom neem je bijvoorbeeld niet meer pauzes zodat die klachten verdwijnen? Of waarom doe je überhaupt werk dat eigenlijk te zwaar voor je lichaam is?

Hier zit bijna altijd wel een bepaalde overtuiging achter. Denk aan: ik moet mezelf nuttig maken, anders ben ik het niet waard. Of: alleen door hard werken kom je verder. Door iets met deze gedachten te doen, nemen vaak ook je klachten af.

vrouw met rug- en nekklachten

Wat doet stress met je lichaam?

Bij stress bereid je lichaam zich voor om te vluchten of te vechten. En dat betekent dat er meer van het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Cortisol heeft op allerlei organen invloed. Zo wordt je lichaam klaargemaakt om te reageren. Er gaat bijvoorbeeld meer bloed naar je hart, je spieren spannen zich aan je en je hersenen zorgen voor concentratie en focus.

Daarnaast wordt je immuunsysteem tijdelijk onderdrukt en je spijsvertering vertraagt. Hierdoor kan alle energie gaan naar dat wat nodig is: overleven.

Wat doet chronische stress met je lichaam?

Dit is allemaal niet zo erg als het om kortdurende stress gaat. Je steekt een straat over, er komt een auto aan en je schrikt terug. De hormonen gieren even door je lijf, maar dat gevoel neemt snel weer af.

Anders is het als je te vaak met stress in aanraking komt. En je lichaam te weinig tijd krijgt om te herstellen. Dan wordt stress ongezond en chronisch. En blijven je klachten aanhouden, ook als de stresssituatie al lang voorbij is.

Door chronische stress heb je meer kans op allerlei ernstige ziektes en gezondheidsklachten. Zoals een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen, een herseninfarct of een verstoord inmuunsysteem. Wetenschappers denken ook dat een verhoogd cortisolgehalte kanker kan veroorzaken. Maar echt duidelijk bewijs is hier nog niet voor.

Waar in je lichaam voel je stress?

Waar je stress precies ervaart, is bij iedereen weer anders. Iedereen heeft wel een zwakke plek waar je snel last van hebt als je met stressvolle situaties te maken krijgt. Hoofd, rug en maag/buik zijn mogelijk wel de bekendste gebieden. Is dat ook waar jij snel last krijgt?

6 veel voorkomende fysieke klachten bij stress

Zoals je hebt gelezen kan langdurige en ongezonde stress allerlei gezondheidsklachten geven. De 5 fysieke stressklachten die je hieronder leest zijn de eerste signalen. Laat dit een teken voor je zijn om er iets mee te doen. En het niet te laten oplopen naar ernstige chronische fysieke klachten.

 

1. Verkramping spieren

Schouder-, rug- en nekpijn zijn misschien wel de meest bekendste fysieke stressklachten. Ook spierspanning in andere delen van je lichaam kunnen verband houden met stress. Denk aan een harde maag.

 

2. Geregeld ziek zijn

Ben je vaak verkouden of grieperig? Het kan zijn dat je een lage weerstand hebt. En dat kan weer veroorzaakt worden door stress. Hoe zit dat? Bij een stresssituatie geven de bijnieren hormonen af die onder andere zorgen voor afname van witte bloedcellen. Het lichaam heeft namelijk een andere prioriteit: stress aanpakken. Maar die witte broeders heb je wel nodig voor je herstel. Je weerstand neemt hiermee dus af en ziekte ligt op de loer.

 

3. Vermoeidheid

Vermoeidheid is iets wat bijna is ‘ingeburgerd’ in onze maatschappij. Onder het mom van ‘flink zijn’ en ‘even doorzetten’ negeren veel mensen vermoeidheidssignalen. Herken je dit? Je neemt hiermee niet de tijd om te herstellen of gas terug te nemen. Vermoeid zijn betekent dat je energie op is of op een laag pitje staat. Het is dus een signaal van je lijf om uit te rusten en bij te tanken.

 

4. Hoge ademhaling

Merk je ook dat je bij stress hoger of oppervlakkiger gaat ademen? Bij spanning en stress zet de ademhaling zich vaak even vast. Hierdoor ga je sneller en hoger ademen. Zo wordt de lucht in je longen te vaak ververst en gaat er koolzuurstof (CO2) verloren. Om dit tekort aan te vullen moet er weer snel lucht bij. Gevolg: je ademhaling wordt hoger. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel.

 

5. Verhoogde bloeddruk

Stress veroorzaakt een vecht- of vluchthouding. De hormonen die hierbij worden aangemaakt, zoals epinefrine en cortisol, zorgen dat de bloeddruk verhoogt. Het lichaam is klaar om aan gevaar te ontsnappen. Een hoge bloeddruk kan schade veroorzaken aan hart, bloedvaten en nieren.

 

6. Slecht slapen

Onrust, stress en piekeren kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Maar andersom is ook waar: slecht slapen veroorzaakt extra stress. Ook hier zit je dus in een vicieuze cirkel. De oorzaak van slecht slapen aanpakken is dus essentieel om erger te voorkomen.

 

Natuurlijk zijn er meerdere manieren waarop stress zich in je lichaam uit. Twijfel je of stress de oorzaak is van fysieke klachten? Vraag altijd advies bij je huisarts of een specialist.

 

Wil je leren omgaan met stressklachten? Lees dan dit blog:

Aanhoudende fysieke stressklachten? Dit is het geheim om ze op te lossen

 

 

 

 

Bron:

Uza.be

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Zakenman met chronische stress kijkt uit op kantoren

Dit is het verschil tussen chronische en acute stress

Stress is niet per se ongezond. Je hebt het zelfs nodig in je leven. Maar als je er te lang last van hebt dan kan het chronisch worden en je gezondheid aantasten. Bij BoFit werken we al 20 jaar met stressklachten. Wat het verschil is tussen acute en chronische...

Dit zijn de 10 best gelezen burn-outblogs van 2019

  Zoals ieder jaar starten we met een overzicht van de best gelezen blogs van 2019. Jouw favorieten dus! Heb je er eentje gemist? Klik op de link en je kunt 'm alsnog lezen. Wil jij in 2020 nooit meer een burn-outblog missen? Meld je dan NU aan voor de BoFit...

Fijne jaarwisseling! (video)

Beste lezer,   We willen jou in het bijzonder bedanken voor je steun en vertrouwen in BoFit! Dankzij jou kijken we terug op een succesvol jaar waarin we weer veel mensen geholpen hebben om duurzaam te herstellen van een burn-out. Daarnaast zijn we blij met de...

Grensoverschrijdend gedrag man

Wat heeft grensoverschrijdend gedrag met burn-out te maken?

Heeft grensoverschrijdend gedrag met burn-out te maken? Ja zeker! En dan vooral met de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag. Want een dergelijke ervaring kan enorm veel stress veroorzaken en je leven totaal veranderen. Op korte termijn én op lange termijn....