Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Waarom duurt het herstel van een burn-out zo lang?

door | mei 9, 2022 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

De gemiddelde tijd die voor het herstel van een burn-out staat is 249 dagen. Dat is dus ongeveer 8 maanden. Best een flinke tijd, toch? Zeker als je zo snel mogelijk weer met je ‘gewone’ leven wilt beginnen. Waarom duurt het eigenlijk zo lang? Dat leggen we je uit in dit blog.  

 

Een burn-out krijgen duurt jaren

Eigenlijk duurt het herstel van een burn-out helemaal niet zo lang. Dat klinkt misschien gek, maar als je kijkt hoe lang je bezig bent met het opbouwen van een burn-out, dan valt het best wel mee. Je moet echt wel je best doen om er een te krijgen, zeg maar. Je bent er vaak jaren (meestal al vanaf je kindertijd) mee bezig.

Als je dus pak ‘m beet 32 jaar bent (de gemiddelde leeftijd waarop iemand burn-out raakt) dan ben je dus misschien al 26 jaar met de opbouw ervan bezig. Dan valt 8 maanden nog wel mee, toch?

 

 

Burn-out Ebook cover

 

Twijfel je of je burn-out bent? Ontdek het antwoord in dit e-book:

Hoe weet je of je burn-out bent? Lees er alles over en ontdek het zelf

 

Gedrag zit diep ingesleten

Maar goed, die 8 maanden is toch heel wat als je het zelf moet doen en in zo’n nare positie zit. Waarom het dan gevoelsmatig zo lang duurt, heeft vooral te maken met je valkuilen en het stellen van grenzen. Want net als bij alles wat je leert, geldt hier ook de regel: jong geleerd, oud gedaan. Als je van jongs af aan iets doet of denkt, is dat later lastig af te leren. En hoe ouder je bent, hoe moelijker dat wordt.

Je gedrag veranderen gaat niet van de een op de ander dag, dat zit diep ingesleten. Als je lange tijd de lat hoog legt, kost het veel tijd en moeite om genoegen te nemen met wat minder perfecte resultaten. Of als je altijd maar ‘ja’ zegt op verzoeken van je omgeving, voelt het heel egoïstisch om ook ‘nee’ te gaan zeggen.

 

Opvoeding, karakter en omgeving

Nu denk je misschien dat een burn-out alleen met je opvoeding te maken heeft. Als je uit een gezin komt waar ‘hard werken en niet zeuren’ het credo was, dan is het niet zo gek dat je nu je stinkende best doet tot je erbij neervalt.

 

Maar er zijn nog meer factoren van invloed…

 

Je karakter speelt hier ook in mee. Ben je bijvoorbeeld een meegaand type? Dan zeg je niet zo snel ‘nee’ (terwijl jouw zus of broer daar misschien helemaal geen moeite mee heeft). En dan heb je nog je omgeving die – ook al denk je misschien van niet – mede bepaalt hoe jij over iets denkt, wat je normen en waarden zijn, en hoe je je gedraagt. Bedenk maar hoe beïnvloedbaar je was in je pubertijd. Een belangrijke periode waarin je jezelf ontdekte en waar je bepaald gedrag en ideeën hebt opgepikt.

Dit zijn allemaal factoren die uiteindelijk bepalen hoe jij omgaat met stress en druk. Precies, dat waar je nu dus mee te maken hebt. Want die stress en druk hebben er uiteindelijk toe geleid dat je burn-out raakte (maar dat is niet per se de hoofdoorzaak, zoals je nu hebt gelezen).

 

 

vrouw met burn-out zit bij meer

Heel veel rust bij herstel

Ok. Misschien ben je nu overtuigd dat het best meevalt om voor je herstel gemiddeld 249 dagen te rekenen. Toch? En misschien ben je inmiddels wel nieuwsgierig hoe je dan herstelt van je burn-out. Allereerst heb je heel veel rust nodig. Als je zo lang over je grenzen bent gegaan, ben je mogelijk hondsmoe. Dat is ook niet zo gek. Daarom is het goed om daaraan toe te geven. Verbaas je dan ook niet dat het erger wordt als je dit eenmaal doet.

 

Je zult je nog lange tijd moe voelen, maar geloof ons, dat gaat echt over.

 

Je grenzen opnieuw verkennen

Je moet daarnaast ook weer opnieuw leren luisteren naar jouw grenzen. In het begin is dat best lastig. Je voelt nog niet goed aan je lichaam wanneer het een ‘nee’ is. Daarnaast wil je dit natuurlijk ook tegen die vervelende schoonmoeder of baas kunnen zeggen. Je moet het dus toetsen in de praktijk of jouw ‘nee’ ook werkelijk standhoudt. Want alleen door te durven en doen, leer je.

 

Bij BoFit hoef je dat niet alleen te doen, we nemen je (figuurlijk gesproken dan) mee aan de hand.

 

Herstellen bij BoFit

Eigenlijk doen we er bij BoFit meestal sneller over dan die gemiddelde 8 maanden (hoewel het niet om snelheid gaat natuurlijk, maar om goed en duurzaam herstellen). De meeste mensen zijn met zo’n 6 maanden wel weer aan het werk. Natuurlijk hangt dat ook af van de ernst van je klachten en hoe lang je al burn-out bent. Met onze kennis van de afgelopen 22 jaar weten we precies wat wel en niet werkt bij het herstellen van je burn-out en stressklachten. En daar zijn we best een beetje trots op.

 

Wil jij eens ‘proeven’ van een sessie bij BoFit? Neem dan contact met ons op voor een gratis kennismaking.

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Er zijn 6 burn-outtypes. Welke ben jij?

Mensen kunnen in de zelfde stressvolle omstandigheden verkeren waarbij de een burn-out raakt en de ander niet. De een heeft namelijk meer draagkracht dan de ander. Hoe dat komt? Dat heeft verschillende redenen. Afkomst en omgevingsfactorenhebben hier bijvoorbeeld...

hoe laat je de controle los bij burn-out

Zo laat je de controle los! 5 praktische tips

Mensen met een burn-out voelen een grote verantwoordelijkheid en trekken zaken naar zich toe. En omdat ze goed weten hoe iets gedaan moet worden, voeren ze het liever zelf uit. Maar hiermee komen ze ook in de knel. Want loslaten is voor mensen met een burn-out vaak...