Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

1 op de 5 werknemers verlaat werkgever als er niets met mentale gezondheid wordt gedaan

door | jul 11, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Wat is voor jou een reden om je huidige baan in te ruilen? Uit onderzoek van meer dan 1000 fulltime Nederlandse medewerkers blijkt dat gezondheid wel degelijk een zwaarwegend issue is om de werkgever te verlaten. Ook voor de HR-afdeling is dit belangrijk om mee te nemen in het lange-termijnbeleid.

 

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van employee experience platform Culture Amp. Het legt de uitdagingen bloot waarmee HR-professionals te maken hebben op het gebied van werknemersbetrokkenheid en ontwikkeling op de langere termijn. Volgens het onderzoek staat 48,7% van de Nederlandse werknemers open voor een nieuwe baan en 23% kan eigenlijk niet wachten om hun bedrijf te verlaten. Dat zijn schrikbarende cijfers.

Er zijn 3 redenen waarom werknemers hun werkgever verlaten, zo kwam uit het onderzoek:

  1. Salaris;
  2. Gebrek aan groeimogelijkheden;
  3. Bedrijfscultuur.

Mentale gezondheid

Opvallend is dat 32% zegt niet het gevoel te hebben dat hun werkgever zich bekommert om hun mentale gezondheid en welzijn. Een stressvolle werkomgeving is voor veel werknemers daarom reden om de organisatie te verlaten. Dit is een stuk lager dan bij onze (verre) buren. Vergeleken met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (respectievelijk 43% en 39%) vindt dus 32% dat de inspanningen die bedrijven doen om de mentale gezondheidsomstandigheden te verbeteren onvoldoende is.

Cover whitepaper voor HR over mentale gezondheid bij medewerkers

Ook uitval door mentale klachten voorkomen? Download hier de whitepaper voor HR!

 

Posttraumatische werkstress

Als werkgever en HR-professional is er dus nog veel ruimte voor verbetering. Vooral jongere werknemers vinden dat. 45% van de werknemers van 16-24 jaar en 36% van de werknemers van 25-35 jaar heeft het gevoel dat hun werkgever niet om hun welzijn geeft. De klachten die werknemers (tussen 16-44 jaar) tegenkomen, hebben vooral te maken met posttraumatische werkstress. Dat wil zeggen dat slechte ervaringen in hun vorige baan van invloed zijn op hun huidige werksituatie. 33% van de ondervraagden zegt dat dit het geval is.

Veel HR-professionals (37%) zien de werkdruk in bedrijven toenemen en vrezen dat hun medewerkers dit op termijn niet meer kunnen bolwerken. Daarnaast is ook het ziekteverzuim in het afgelopen jaar gestegen.

De invloed van covid

Naast dat de banenmarkt gunstig is voor de werkzoekende, is er nog een andere onderliggende reden die ervoor zorgt dat werknemers eerder hun werkgever verlaten. Wesley Hendriks, Director Customer Success EMEA bij Culture Amp, zegt hierover: “Het niveau van discipline en focus dat met thuiswerken zijn intrede deed, heeft de interactie tussen werknemers en werkgevers in veel situaties veranderd. Veel vroege waarschuwingssignalen van ontevredenheid of stress bij werknemers konden als gevolg van deze situatie onopgemerkt blijven omdat factoren als deze minder zichtbaar waren. Teamleden raakten er daarnaast aan gewend hun ware gevoelens te verbergen, vaak zonder verdere steun te zoeken bij managers of collega’s. Uit ons onderzoek blijkt dat er wel degelijk behoefte is aan steun op emotioneel vlak. Werkgevers die inspelen op de zorgen van werknemers en de onderliggende emoties, kunnen een verschil maken.”

Hoe voorkom je dat personeel wegloopt?

Aandacht besteden aan mentale gezondheid binnen de organisatie is dus geen overbodige luxe meer. Wachten tot iemand van baan verandert of zich langdurig ziekmeldt door werkstress, is daarom niet de oplossing. Preventief handelen en zorgen dat er op tijd ingegrepen wordt, zorgt voor fit, vitaal en gemotiveerd personeel. Bij BoFit hebben we korte en langere preventietrajecten die medewerkers leren op een duurzame manier met stress om te gaan en weer autonoom en met een gezonde gedrevenheid te functioneren.

Neem contact op voor meer informatie over de situatie in jullie bedrijf of organisatie.

Lees hier meer over preventieve trajecten.

Lees hier meer over BoFit Vitaal (kort traject).

 

 

 

Bronnen:

Hrpraktijk.nl

Deondernemer.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Gezond bewegen (1): half uur p/dag

De uitspraak ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ stamt al uit de oudheid, maar geldt nog steeds. Bewegen is goed voor je lichaam, geest en denkvermogen. In beweging zijn leidt je bijvoorbeeld af van ongecontroleerd eten, je verbruikt er meer energie door en...

Helft werkenden denkt niet tot pensioen te kunnen doorwerken

Vakbond FNV deed onlangs onderzoek naar de gezondheid en veiligheid op het werk onder 5600 werknemers. Daaruit komt naar voren dat de werkdruk in Nederland torenhoog is. Bijna de helft van de ondervraagden heeft last van een te hoge werkdruk. En dat heeft...

Burn-out niet alleen maar werkgerelateerd

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is een burn-out werkgerelateerd. De officiële definitie luidt dat een burn-out wordt veroorzaakt door ‘chronische stress op de werkvloer’. Ook Wilmar Schaufeli, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de...

Stress: goed of slecht? De meningen zijn verdeeld

Stress is goed, volgens psychiater Christiaan Vinkers van het Hersencentrum UMC in Utrecht. Hij onderzoekt het gestresste brein van mensen. “Zes van de zeven werknemers heeft geen burn-out, zo kun je het ook bekijken.” Hoewel niet alle stress even slecht is, zijn...