Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onderzoek: een op de drie werknemers heeft mentale gezondheidsproblemen

door | okt 11, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Mentale klachten bij werknemers nemen toe. En dat heeft zeker invloed op de werkvloer. Gelukkig is er ook goed nieuws. Werkgevers hebben steeds meer aandacht voor mentale gezondheid.

Het CBS meldde het een tijdje geleden al: de ziekmeldingen zijn gestegen en psychische klachten nemen toe. Tot nu toe is dit het hoogste verzuim sinds jaren. Maar, het stressniveau is bij werknemers nog steeds hoog. 21% van de werknemers heeft hier twee tot drie keer per week last van. Een op de tien werknemers ervaart zelfs dagelijks stress. En, werknemers geven aan dat dit hun werk beïnvloedt.

Jongeren (tot 34 jaar) is de groep die de meeste stress ervaart. En 55-plussers het minst. Ook opvallend: slechts 14% van de werknemers gaat zonder stress aan het werk.

Onderzoek in zeventien landen

Bovenstaande resultaten kwamen uit een onderzoek van People at Work 2022. In zeventien landen, waaronder Nederland, werden vragen gesteld over actuele thema’s die spelen op de werkvloer. Daarbij is ook gekeken naar hoe werknemers en werkgevers aankijken tegen de huidige wereld na corona en hoe zij denken over de toekomst.

Oorzaken van stress

Waar hebben werknemers nou het meeste last van? Wat veroorzaakt de meeste stress op het werk? Duidelijk is dat de coronacrisis nog steeds gevolgen heeft. Dit zijn de oorzaken van stress die Nederlandse werknemers noemden:

  • toegenomen verantwoordelijkheid als gevolg van de pandemie (25%);
  • te lange werkdagen (22%);
  • technische problemen (18%);
  • flexibiliteit van werkuren, baanonzekerheid (beide 16%) ;
  • de vraag of iemand gevaccineerd is (15%).

Werkgevers doen steeds meer

Gelukkig zien werkgevers steeds meer het belang in van preventie. Zo kunnen stressklachten eerder verholpen worden en voorkom je (langdurig) uitval. Ruim een kwart van de Nederlandse respondenten gaf aan dat er meer communicatie hierover is met de werkgever. Twintig procent geeft aan dat ze vrije dagen krijgen om het mentale welzijn te bevorderen. 19% zegt dat er meer teambuildingsactiviteiten zijn. En 16% zegt geen mail na werktijd meer te checken of dit niet meer hoeft te doen.

Toch is er nog steeds ruim een kwart van de werknemers dat aangeeft dat de werkgever helemaal niets doet. We zijn er dus nog niet. Mentaal welzijn heeft nog steeds de aandacht nodig. Zowel door de werknemer als de werkgever.

Meer aandacht besteden aan de mentale gezondheid van medewerkers?

BoFit biedt korte en langere preventietrajecten die medewerkers leren op een duurzame manier met stress om te gaan. Zo worden medewerkers autonoom en kunnen ze met een gezonde gedrevenheid te functioneren. Neem contact op voor meer informatie over de situatie in jullie bedrijf of organisatie.

Lees hier meer over preventieve trajecten.

Lees hier meer over BoFit Vitaal (kort traject).

Bron:

Hrpraktijk.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Burn-out laat litteken achter

Mensen met een burn-out zeggen vaak dat ze onder andere concentratieproblemen hebben en een slecht geheugen. Het was tot nu toe nog weinig onderzocht of dit ook objectief vast te stellen is. Als een van de eerste burn-outonderzoekers keek Bart Oosterholt ook naar...

Thuiswerker is gevoeliger voor burn-out

Steeds meer mensen in loondienst werken veel thuis. Vooral werknemers in de sectoren ICT en automatisering, het bank- en verzekeringswezen en de zakelijke dienstverlening. Thuiswerken maakt het combineren van werk en gezin gemakkelijker, maar het gevaar dreigt dat...

Bespreek werkstress op tijd

Zelden grijpen werkgevers op tijd in als een medewerker werkstress ervaart. Maar liefst 1 miljoen werknemers in Nederland lopen de kans om burn-out of overspannen te raken als gevolg van een te hoge werkdruk of andere stressfactoren op het werk. Hoe eerder je de...

Efficiënter werken vermindert stress

Veel mensen hebben het gevoel altijd tijd tekort te komen op hun werk. Ze voelen zich overbelast en hebben tegelijkertijd het gevoel niet genoeg te doen. Dat gevoel is vervelend en zorgt vaak voor stress. Efficiënter werken door middel van timemanagement vermindert...