Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onderzoek: een op de drie werknemers heeft mentale gezondheidsproblemen

door | okt 11, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Mentale klachten bij werknemers nemen toe. En dat heeft zeker invloed op de werkvloer. Gelukkig is er ook goed nieuws. Werkgevers hebben steeds meer aandacht voor mentale gezondheid.

Het CBS meldde het een tijdje geleden al: de ziekmeldingen zijn gestegen en psychische klachten nemen toe. Tot nu toe is dit het hoogste verzuim sinds jaren. Maar, het stressniveau is bij werknemers nog steeds hoog. 21% van de werknemers heeft hier twee tot drie keer per week last van. Een op de tien werknemers ervaart zelfs dagelijks stress. En, werknemers geven aan dat dit hun werk beïnvloedt.

Jongeren (tot 34 jaar) is de groep die de meeste stress ervaart. En 55-plussers het minst. Ook opvallend: slechts 14% van de werknemers gaat zonder stress aan het werk.

Onderzoek in zeventien landen

Bovenstaande resultaten kwamen uit een onderzoek van People at Work 2022. In zeventien landen, waaronder Nederland, werden vragen gesteld over actuele thema’s die spelen op de werkvloer. Daarbij is ook gekeken naar hoe werknemers en werkgevers aankijken tegen de huidige wereld na corona en hoe zij denken over de toekomst.

Oorzaken van stress

Waar hebben werknemers nou het meeste last van? Wat veroorzaakt de meeste stress op het werk? Duidelijk is dat de coronacrisis nog steeds gevolgen heeft. Dit zijn de oorzaken van stress die Nederlandse werknemers noemden:

  • toegenomen verantwoordelijkheid als gevolg van de pandemie (25%);
  • te lange werkdagen (22%);
  • technische problemen (18%);
  • flexibiliteit van werkuren, baanonzekerheid (beide 16%) ;
  • de vraag of iemand gevaccineerd is (15%).

Werkgevers doen steeds meer

Gelukkig zien werkgevers steeds meer het belang in van preventie. Zo kunnen stressklachten eerder verholpen worden en voorkom je (langdurig) uitval. Ruim een kwart van de Nederlandse respondenten gaf aan dat er meer communicatie hierover is met de werkgever. Twintig procent geeft aan dat ze vrije dagen krijgen om het mentale welzijn te bevorderen. 19% zegt dat er meer teambuildingsactiviteiten zijn. En 16% zegt geen mail na werktijd meer te checken of dit niet meer hoeft te doen.

Toch is er nog steeds ruim een kwart van de werknemers dat aangeeft dat de werkgever helemaal niets doet. We zijn er dus nog niet. Mentaal welzijn heeft nog steeds de aandacht nodig. Zowel door de werknemer als de werkgever.

Meer aandacht besteden aan de mentale gezondheid van medewerkers?

BoFit biedt korte en langere preventietrajecten die medewerkers leren op een duurzame manier met stress om te gaan. Zo worden medewerkers autonoom en kunnen ze met een gezonde gedrevenheid te functioneren. Neem contact op voor meer informatie over de situatie in jullie bedrijf of organisatie.

Lees hier meer over preventieve trajecten.

Lees hier meer over BoFit Vitaal (kort traject).

Bron:

Hrpraktijk.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Natuur goed voor lichaam en geest

Heel wat mensen gaan tegenwoordig gebukt onder (werk)druk, stress en burn-out. Juist dan is het belangrijk om regelmatig in contact te komen met de natuur. Een flinke wandeling in het bos is gezond voor lichaam en geest. Je ademt verse lucht in, beweegt al je...

Werkstress voorkomen, hoe doen grote werkgevers dat?

Grote werkgevers ontwikkelen in toenemende mate preventief beleid om excessieve werkstress te verminderen en de risico's van burn-out beheersbaar te houden. Veel van de grootste beursgenoteerde bedrijven gaan zich actief bemoeien met de gezondheid van hun personeel...

Personeelstekorten stijgen, welzijn werknemers daalt

De werkdruk stijgt nu er een personeelstekort is. En met het stijgen van de werkdruk neemt het welzijn van werknemers af waardoor burn-out toeneemt. Dit valt op te maken uit de tweede sectorale welzijnsmonitor van de ABN AMRO. Kennelijk zijn we maatschappelijk niet...

Nieuwe cijfers: steeds meer mensen slapen slecht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam afgelopen dinsdag met nieuwe cijfers over slaapgedrag bij Nederlanders in het afgelopen jaar. Nederlanders kampen helaas steeds vaker met slaapproblemen.  Bijna een kwart van de Nederlanders boven de 25 jaar kampte...