Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Onderzoek: een op de drie werknemers heeft mentale gezondheidsproblemen

door | okt 11, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Mentale klachten bij werknemers nemen toe. En dat heeft zeker invloed op de werkvloer. Gelukkig is er ook goed nieuws. Werkgevers hebben steeds meer aandacht voor mentale gezondheid.

Het CBS meldde het een tijdje geleden al: de ziekmeldingen zijn gestegen en psychische klachten nemen toe. Tot nu toe is dit het hoogste verzuim sinds jaren. Maar, het stressniveau is bij werknemers nog steeds hoog. 21% van de werknemers heeft hier twee tot drie keer per week last van. Een op de tien werknemers ervaart zelfs dagelijks stress. En, werknemers geven aan dat dit hun werk beïnvloedt.

Jongeren (tot 34 jaar) is de groep die de meeste stress ervaart. En 55-plussers het minst. Ook opvallend: slechts 14% van de werknemers gaat zonder stress aan het werk.

Onderzoek in zeventien landen

Bovenstaande resultaten kwamen uit een onderzoek van People at Work 2022. In zeventien landen, waaronder Nederland, werden vragen gesteld over actuele thema’s die spelen op de werkvloer. Daarbij is ook gekeken naar hoe werknemers en werkgevers aankijken tegen de huidige wereld na corona en hoe zij denken over de toekomst.

Oorzaken van stress

Waar hebben werknemers nou het meeste last van? Wat veroorzaakt de meeste stress op het werk? Duidelijk is dat de coronacrisis nog steeds gevolgen heeft. Dit zijn de oorzaken van stress die Nederlandse werknemers noemden:

  • toegenomen verantwoordelijkheid als gevolg van de pandemie (25%);
  • te lange werkdagen (22%);
  • technische problemen (18%);
  • flexibiliteit van werkuren, baanonzekerheid (beide 16%) ;
  • de vraag of iemand gevaccineerd is (15%).

Werkgevers doen steeds meer

Gelukkig zien werkgevers steeds meer het belang in van preventie. Zo kunnen stressklachten eerder verholpen worden en voorkom je (langdurig) uitval. Ruim een kwart van de Nederlandse respondenten gaf aan dat er meer communicatie hierover is met de werkgever. Twintig procent geeft aan dat ze vrije dagen krijgen om het mentale welzijn te bevorderen. 19% zegt dat er meer teambuildingsactiviteiten zijn. En 16% zegt geen mail na werktijd meer te checken of dit niet meer hoeft te doen.

Toch is er nog steeds ruim een kwart van de werknemers dat aangeeft dat de werkgever helemaal niets doet. We zijn er dus nog niet. Mentaal welzijn heeft nog steeds de aandacht nodig. Zowel door de werknemer als de werkgever.

Meer aandacht besteden aan de mentale gezondheid van medewerkers?

BoFit biedt korte en langere preventietrajecten die medewerkers leren op een duurzame manier met stress om te gaan. Zo worden medewerkers autonoom en kunnen ze met een gezonde gedrevenheid te functioneren. Neem contact op voor meer informatie over de situatie in jullie bedrijf of organisatie.

Lees hier meer over preventieve trajecten.

Lees hier meer over BoFit Vitaal (kort traject).

Bron:

Hrpraktijk.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Bedrijfsongeval ontstaat vaak door stress

Je denkt bij de oorzaak van een bedrijfsongeval misschien aan onveilige arbeidsomstandigheden. Of aan een menselijke fout. Maar volgens het laatste onderzoek van het CBS klopt dat niet. Psychische belasting is een veel vaker genoemde oorzaak. Eerst even wat...

Meer kans op burn-out met een bullshitbaan

Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze weinig zinvol werk doen. En dat levert een hoop stress en spanning op waarmee de kans op overspannenheid en burn-out alleen maar toeneemt. Onlangs was bij de VPRO Tegenlicht de documentaire ‘Mijn bullshitbaan’ te zien....

Werkgevers en werknemers laten geld voor ontplooiing onbenut

Heb jij als werknemer wel eens gebruikt gemaakt van je POB? Je Persoonlijke Ontwikkel Budget? Nee? Je bent niet de enige. Een groot deel van de werkende bevolking maakt geen gebruik hiervan. En dat is doodzonde want dit budget helpt je om vitaal te blijven en...

Klantgerichte ondernemers hebben meer stress

Hoe kan het dat de ene zelfstandige méér werkt dan de gemiddelde werknemer en toch nooit stress ervaart, terwijl de ander met een burn-out op de bank zit? Die vraag onderzocht Anne Annink, bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit, door het overheidsbeleid in...