5 onbekende voordelen van een burn-out volgens ervaringsdeskundigen

door | aug 29, 2023 | BoFit Burn-out Blog

Voordelen van een burn-out? Zijn die er? Het krijgen van een burn-out is namelijk zeker geen pretje. Sterker nog: het is vaak een dieptepunt in je leven. Je hebt geen energie, slechte concentratie, je kunt niet meer werken en kampt met allerlei vervelende klachten als slecht slapen, hyperventilatie en huilbuien. Maar achteraf, zo laten ervaringsdeskundigen weten, is het meestal het beste wat je kan overkomen. Een burn-out verandert namelijk je leven. In dit blog delen ervaringsdeskundigen wat ze ervan geleerd hebben.   

Zijn er voordelen aan een burn-out?

Een burn-out helpt je niet alleen om weer ‘gewoon’ aan het werk te kunnen en je dagelijkse leven op te pakken. Het doet veel meer. Het is geen kwestie van terug gaan naar je oude situatie, maar naar een nieuw, veel beter leven. Eentje die echt bij je past. En dat had je naar alle waarschijnlijkheid moeten missen als je geen burn-out had gehad. Daarom is voor veel mensen een burn-out een keerpunt en het beste wat ze is overkomen. Ze staan dichter bij zichzelf en kunnen beter hun grenzen aangeven. 

De burn-outervaringsdeskundigen

Inmiddels heeft BoFit duizenden mensen geholpen. Onze klanten zijn de ervaringsdeskundigen. Zij hebben het meegemaakt hoe het is om een burn-out te krijgen en zijn hier op eigen kracht weer uitgekomen. Zij kunnen als geen ander vertellen wat de positieve gevolgen zijn en wat er in hun leven is veranderd. Lees maar eens het verhaal van Barry.

Ervaringsdeskundige: ondernemer en burn-out

Barry was ondernemer van twee grote bedrijven en altijd met zijn werk bezig. Het moest altijd beter en sneller. Die prestatiedrang zat er gewoon in. Daarnaast wilde hij voldoen aan de eisen van de mensen om hem heen. Aan zijn klanten, leveranciers en medewerkers. Maar uiteindelijk sliep hij slecht en kreeg hij last van allerlei fysieke klachten. In zijn hoofd was hij constant met zijn werk bezig. Toen hij zich realiseerde dat hij hulp nodig had, schakelde hij BoFit in. Hierdoor heeft hij veel meer balans in zijn leven gekregen. Hij trekt zich minder aan van wat andere mensen zeggen en geniet weer van zijn gezin.

Natuurlijk zijn er meerdere voordelen van burn-outherstel te noemen. Hoe jij dat zelf ervaart, is natuurlijk ook heel persoonlijk. Toch willen we hieronder 4 onbekende voordelen met je delen die je niet zo snel verwacht.

5 onbekende voordelen van een burn-out volgens ervaringsdeskundigen

 

#1 Een nieuwe hobby ontdekken

Altijd voor anderen klaar staan en geen keuzes maken die bij je passen. Zo is de situatie vaak vóór een burn-out. Maar hierdoor word je geleefd en leid je niet echt je eigen leven. Na een burn-out luisteren mensen vaak beter naar zichzelf en maken ze meer tijd voor zichzelf vrij. Om de dingen te doen die ze leuk en belangrijk vinden. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld vaak een nieuwe hobby of vrijetijdsbesteding waar ze zich goed en gelukkig bij voelen.

#2 Je fysiek fitter, lichter en jonger voelen

Bij BoFit begeleiden we mensen met een burn-out ook fysiek. Zo herstel je niet alleen op mentaal en emotioneel niveau, maar ook met je lichaam. Door de fysieke oefeningen komen emoties vrij die in je lichaam zijn opgeslagen. Je krijgt een betere lichaamshouding, een gezonde buikademhaling en voelt je fysiek fitter. Ook door het verwerken van oude emoties voel je je vrijer en lichter in je lichaam, en dat geeft een jong gevoel. Sommige mensen zijn letterlijk lichter omdat ze na hun burn-outherstel overtollige kilo’s zijn kwijtgeraakt.

Klant na burn-outherstel

#3 Gezonder eten en leven

Doordat je je lekker in je vel zit, wil je ook goed voor je lichaam zorgen. Daardoor maak je gezonde keuzes op het gebied van voeding, slaap, beweging en ontspanning. Dat zijn unieke keuzes die specifiek gericht zijn op jezelf om zo jezelf goed te ondersteunen.

#4 Andere levensvisie ontdekken

Sommige mensen kijken na hun herstel heel anders tegen het leven aan. Die levensvisie kan soms wel 180 graden draaien. Bijvoorbeeld van wantrouwend tegenover mensen staan, tot meer een positieve kijk op relaties en het leven. Of van een heel passieve levensstijl, naar meer een actieve.

#5 Een nieuwe relatie aantrekken

Sommige mensen die als single het traject instappen, vinden na hun herstel weer een relatie. Dit is vaak een relatie die anders is dan de vorige(n). Ze merken dat ze oude issues en problemen niet meer tegenkomen omdat ze zelf zijn veranderd. Ze hebben oude overtuigingen en gedragspatronen verwerkt en achter zich gelaten. Hierdoor zorgen ze beter voor zichzelf en kunnen ze beter hun grenzen aangeven. De partner die ze nu aantrekken past daarom veel beter bij hun positieve houding en nieuwe levenssituatie.

 

Wil jij de voordelen van burn-out herstel zélf ondervinden?

Wil jij je leefstijl verbeteren? Stressklachten achter je laten? En weer vitaal en vol energie in het leven staan? Ontdek welk programma bij jou het beste past.

Ja, ik wil meer informatie!

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

jonge man met stress

Zo herken én voorkom je stress + 7 tips

Stress is een signaal van je lichaam dat, als je dit negeert, alleen maar erger wordt. Wil je ongezonde stress voorkomen dan is het essentieel om dit op tijd te herkennen. En nog belangrijker: er iets mee te doen. In dit blog leren we je de stresssignalen te...

vitale man op het werk

Zo verbeter je je vitaliteit op je werk

Je ploft thuis uitgeblust op de bank. Als je partner iets van je vraagt reageer je geirriteerd. Morgen moet je weer naar je werk maar je motivatie is ver te zoeken. Is dit voor jou dagelijkse realiteit? Dan ontbreekt het je aan vitaliteit op je werk. Vitaltiteit...

foto bo bogaard

Aandacht!

Sinterklaas is weer in het land. Yeah!! Een prachtige mythe die bij heel veel kinderen het hartje op hol laat slaan. Veel blije en opgewonden gezichten in deze tijd. Gezelligheid in huis, je schoen zetten en gezonde spanning vooraf: komt hij wel langs? Maar de...