Deze 5 leefstijlkenmerken helpen tegen stress en burn-out

door | aug 8, 2023 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Je leefstijl heeft invloed op je gezondheid. Maar heeft het ook invloed op stress en burn-out? Ja zeker. In dit blog leggen we je uit waarom. En ook waarom het zo belangrijk is voor je toekomst. Lees even mee.

Zorg in de toekomst

In de toekomst gaat zorg duurder worden. Het aantal mensen dat zorg nodig heeft, neemt namelijk toe. Maar de zorg zelf krimpt. Jij als eventueel toekomstig patiënt kan dus niet altijd meer rekenen op zorg of de juiste zorg. En dat is natuurlijk heel vervelend. Veel Nederlanders zijn zich hier nog niet zo van bewust. Driekwart denkt namelijk dat dit hen niet zal raken. Maar als je ziet hoe we nu leven, dan is dat niet zo zeker.

Ziektes voorkomen

Een gezonde leefstijl gaat dus steeds belangrijker worden. Gelukkig vindt 70% van de Nederlanders dat er een nadruk moet komen liggen op het voorkomen van ziektes, en niet op het behandelen ervan. Leefstijlverandering scheelt de maatschappij en de premiebetaler een hoop geld. Want het zorgt vaak voor een blijvend resultaat en heeft op meerdere levensgebieden een positief effect.

We leven ongezond

Vind jij dat je gezond leeft? Ja? Dat vinden de meeste mensen. Maar in de praktijk is het toch allemaal wat minder rooskleurig. Zo komt slechts 41% procent aan de voorgeschreven 200 gram groenten per dag. En 7 op de 10 haalt de dagelijkse 2 stuks fruit niet. Daarnaast doet 60% te weinig aan sport en beweging. Ook ongeveer 60% van de Nederlanders is te zwaar.

De meeste mensen willen wel graag verandering hierin brengen, maar vaak ontbreekt het ze aan tijd, discipline en motivatie. Kortom, er is op het gezondheidsvlak nog heel veel winst te behalen.

vrouw met sportieve leefstijl

Stress, burn-out en leefstijlverandering

Wat heeft leefstijlverandering nou precies met stress en burn-out te maken? Kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je burn-out raakt door gezond te leven? Dat is wel een beetje kort door de bocht. Toch heeft je leefstijl absoluut invloed op hoe je met stress en spanning omgaat en wat het met je doet. Hoe? Hieronder geven we je 5 leefstijlkenmerken die van grote invloed zijn op het voorkomen van ongezonde stress.

5 kenmerken van een gezonde leefstijl om stress en burn-out te voorkomen

 

1. Bewegen en stress

Door lekker vaak te bewegen, maak je endorfine aan. Dit gelukshormoon zorgt ervoor dat je op een natuurlijke manier herstelt van stress. En dat niet alleen. Je herstelt er ook sneller door.

Daarnaast wijzen studies uit dat bijvoorbeeld runningtherapie (hardlooptherapie) goed helpt tegen angststoornissen, depressie en stress. Bewegen blijkt zelfs 1,5 x effectiever te zijn dan therapie en medicijnen.

 Tip: probeer zo veel mogelijk wandelend en fietsend te doen. Daarmee heb je al flink wat dagelijkse beweging te pakken.

Meer weten over bewegen? Lees dan: 7 wetenschappelijke bewijzen dat bewegen helpt bij stress en burn-out.

2. Ontspannen en stress

Op zich is stress niet verkeerd. Je hebt het zelfs nodig om te overleven. Ongezonde stress daarentegen is schadelijk, zeker als het chronisch wordt. Je kunt er allerlei klachten van krijgen als hartklachten, hyperventilatie, overspannenheid en angstaanvallen.

Niet ontspannen is misschien wel de grootste boosdoener als het om ongezonde stress gaat. Je lichaam heeft na een inspanning namelijk ontspanning nodig om te herstellen. Door altijd maar door te gaan pleeg je roofbouw op je lichaam.

Geregeld pauze nemen, (ademhalings)oefeningen doen, naar ontspannende muziek luisteren, even liggen of slapen, en een ontspannen lichaamshouding met een gezonde buikademhaling zijn allemaal dingen die je helpen te ontspannen. En maken hierdoor dus ook onderdeel uit van een gezonde leefstijl.

Tip: plan op je werk pauzes in, bijvoorbeeld om het uur (niet langer). Doe een oefening, ga naar buiten, of staar uit het raam (liefst naar een groen uitzicht).

3. Voeding en stress

Uit onderzoek blijkt dat door gezond te eten je lichaam sneller herstelt bij ziekte. Door te zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, verhoog je je weerstand en vitaliteit. Hierdoor herstelt je lichaam ook beter bij stress. De Schijf van Vijf geeft je richtlijnen voor gezonde voeding. Dat betekent dus vooral dus minder vlees, meer groenten en fruit.  

Tip: zorg dat je bij iedere maaltijd groente of fruit eet. Bijvoorbeeld fruit door je yoghurt in de ochtend. Plakjes tomaat of komkommer op je brood. Een salade mee naar je werk of een restje van de avond ervoor.

4. Slapen en stress

Voldoende slapen, tussen de 7 en 8 uur per nacht, helpt mee aan een gezonde leefstijl. Het is bekend dat slecht slapen op termijn allerlei stressklachten kan veroorzaken. Zoals concentratieproblemen, angstklachten en zelfs obesitas.

Tip: probeer ook in het weekend je vaste slaapritme aan te houden. Doe 2 uur van te voren geen enerverende activiteiten meer (inclusief spannende series of films).

5. Plezier, zingeving en stress

Je goed voelen heeft net zo goed effect op je stressniveau. Wie continu piekert en zich druk maakt, heeft meer kans op allerlei stressklachten. Daarom is het belangrijk om je leven zin te geven, zaken waar je geen vat op hebt los te laten, dingen te doen waar je plezier in hebt, en plezier te hebben in de dingen die je doet. Door deze positieve levenshouding kun je meer aan en zul je dus ook minder last van stress hebben.

Tip: wanneer je met veel onverwerkte emoties zit is het goed om hierbij professionele hulp in te schakelen. Hierdoor wordt je lichaam vrijer en blijft er minder spanning vast zitten wat voor allerlei vervelende klachten kan zorgen.

Gezonde vrouw loopt lachend door veld met zonnebloemen

Conclusie

Een gezonde levensstijl kan ziektes voorkomen, en zelfs genezen. Het helpt om stress te verwerken en sneller te herstellen. Dat helpt ook bij je burn-outherstel.

Natuurlijk is er meer nodig om van een burn-out te herstellen. Een burn-out wordt vooral veroorzaakt door gedragspatronen uit het verleden die je niet (meer) dienen. Door hiermee aan de slag te gaan kun je samen met een gezondere leefstijl je burn-out weer te boven komen.

Sterker nog: soms is een schokkende gebeurtenis, zoals een burn-out, zelfs nodig om een andere leefstijl of verandering op gang te brengen.

Ook bij BoFit besteden we aandacht aan leefstijlverandering

Wil jij je leefstijl verbeteren? Stressklachten achter je laten? En weer vitaal en vol energie in het leven staan? Ontdek welk programma bij jou het beste past.

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Bronnen:

Zorginstituut.nl

Cbs.nl

Weblog.wur.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Jongvolwassenen met stress

Ik heb 3 geweldige, gezonde dochters en daarom ben ik ook een heel blije vader. Natuurlijk worstelen zij met hun eigen vraagstukken, het is tegenwoordig ook niet eenvoudig om alles te moeten verwezenlijken. De maatschappij die veel van je verwacht, veel...

foto bo bogaard

Volgers

Ik was 6 jaar toen mijn vader mij meenam naar het woonwagenkamp waar hij maatschappelijk werk deed. Ik weet nog goed hoe het voelde om onder die woonwagens te spelen met andere kinderen. Daarmee was het fundament gelegd voor mijn wens om altijd een...

Dit is waarom de werkgerelateerde burn-out niet bestaat

In de Volkskrant werd in januari van dit jaar aandacht besteed aan burn-out. Een van de artikelen had als kop ‘Het voorkomen van een burn-out begint bij de baas’. Helaas is het de grootste misvatting dat je werk de oorzaak van een burn-out zou zijn. In dit blog...