Veel studenten burn-out, somber en suïcidaal

door | apr 16, 2018 | Burn-out nieuws

Een op de vijf studenten heeft suïcidale gedachten, heeft ooit een poging gedaan tot zelfdoding of is dit van plan. Een kwart van de studenten heeft burn-outverschijnselen. En bijna 10% kampt met ernstige angst- en depressieklachten. Dit is de uitslag van een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd. Wat is er met de student aan de hand?

Meer dan drieduizend studenten deden mee aan het onderzoek van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Het maakt deel uit van het eerste grootschalige onderzoek naar de psychische gezondheid van Nederlandse studenten. Ook studenten aan de universiteit en hogeschool van Amsterdam worden onderzocht. Niet eerder werd gekeken naar het risico onder studenten op suïcide. De cijfers zijn schrikbarend.

Angstklachten

Angst en depressie zijn de belangrijkste klachten onder de studenten. 39% kampt met lichte verschijnselen en 14% met ernstige klachten. Jolien Dopmeijer leidt het onderzoek en zegt hierover: “Denk daarbij aan algemene angstklachten als somberheid, verandering in energieniveau, eet- en slaappatroon. Dat is echt zorgelijk.” Deze resultaten van het onderzoek sluiten aan bij eerder onderzoek. Hieruit bleek dat de studerenden meer gezondheidsklachten hebben dan studenten die niet studeren. Dat een op de vijf studenten met serieuze suïcidale gedachten rondliep, daar schrok Dopmeijer zelf ook van. “Ze zijn echt al een stap verder dan enkel denken aan suïcide, iets dat bij somberheid en depressie kan horen”.

Urgent probleem

Hoe komt het dat studenten zich zo ellendig voelen dat ze serieus denken aan zelfmoord? Niet iets waar je na een paar tegenslagen mee rondloopt. “Toegenomen studiedruk, de angst om hoge studieschulden te maken en het gevoel de boot te missen omdat het aanbod aan studies en de mogelijkheden aan vakken tijdens de studie overweldigend is, maakt dat veel studenten het geestelijk niet redden”, concludeert Dopmeijer. Het is duidelijk dat er een samenhang is tussen psychische klachten en studieproblemen. Een probleem dat echt moet worden aangepakt.

Actieplan

Hoe nu verder? Hogeschool Windesheim, het ISO, Inholland, studentenartsen van de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam hebben de handen ineen geslagen. Ze komen met een actieplan waarbij ze zich richten op vijf pijlers, zoals het creëren van bewustzijn, preventie en het zorgen van voldoende hulpaanbod. Hierbij willen ze vooral de overheid en instellingen inschakelen.

No Challenge No Progress

Ook studenten zelf willen iets doen aan de vele stressklachten van hun soortgenoten. No Challenge No Progress is een initiatief van een groep fotografiestudenten die willen laten zien dat je je eigen leven in handen hebt en dus kunt veranderen. Tijdens dit project stellen ze zichzelf persoonlijke doelen wat uiteindelijk leidt tot een film waarin ze de resultaten laten zien.

Steun No Challenge No Progress op Facebook

Doneer voor No Challenge No Progress

 

Bronnen:
Nu.nl | 11 april 2018
Nporadio.nl | 9 april 2018
Trouw.nl | 7 april 2018

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Meer dan de helft last van stress tijdens tweede lockdown

Stress neemt tijdens de tweede lockdown flink toe. Voor veel mensen is het bijna niet meer vol te houden. Zo zijn ze hun ontspanning kwijt en vinden ze vooral de uitzichtloosheid ondragelijk.   Samen met onderzoeksbureau Panel Inzicht onderzocht het magazine...

Gemiddeld al burn-out op je 32e

Een burn-out was jaren geleden voorbehouden aan mensen met een midlifecrisis. Maar dit is inmiddels achterhaald. Tegenwoordig krijg je gemiddeld al een burn-out op je 32e, zo blijkt uit onderzoek uit de Verenigde Staten.   OnePoll hield onlangs in opdracht van...

Bewegen is goed voor ons brein

Voldoende lichaamsbeweging is in veel opzichten goed voor ons. Het helpt ons niet alleen om fysiek en mentaal fit te blijven, maar houdt ook onze hersenen in conditie. Dit schrijft hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen Erik Scherder in zijn boek...

Werkdruk gevaarlijk voor de gezondheid

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer een derde van de werknemers vaak of altijd werkdruk ervaart. Het is één van de factoren van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) die grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van een werknemer en de kosten van...