Helft werkenden denkt niet tot pensioen te kunnen doorwerken

door | apr 22, 2021 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Vakbond FNV deed onlangs onderzoek naar de gezondheid en veiligheid op het werk onder 5600 werknemers. Daaruit komt naar voren dat de werkdruk in Nederland torenhoog is. Bijna de helft van de ondervraagden heeft last van een te hoge werkdruk. En dat heeft consequenties.

 

De cijfers liegen er niet om. Bijna de helft (47%) van de mannen denkt zijn pensioen vanwege arbeidsomstandigheden niet gezond te kunnen halen. Bij vrouwen is dat zelfs 57%. Werkdruk, lichamelijke belasting, werkklimaat (zoals tocht, kou en warmte) zijn de grootse boosdoeners. FNV-voorzitter Kitty Jong zeg hierover: “Dat zijn schokkende cijfers, het logische gevolg van arbeidsomstandigheden waaronder mensen moeten werken. Dat móet echt verbeteren. En stoppen na 45 jaar werken moet de komende jaren echt gerealiseerd worden.”

Werkdruk

42% van de werknemers geeft aan last te hebben van werkdruk. Ze zeggen vooral te snel en te veel moeten werken. Een groot deel hiervan kan zijn werktempo niet zelf regelen. Hierdoor ervaren ze weinig autonomie. Het werktempo wordt vooral bepaald door regels, procedures, targets, doelen en deadlines. En ook: het aantal bestellingen, klantvragen en contacten. Ook technische innovatie heeft invloed. Mensen moeten hierdoor vaak sneller werken en hun prestaties worden continue gemonitord. Ook het opknippen van werk in saaiere eentonige handelingen is slecht voor de gezondheid.

Belasting op het werk

Naast werkdruk zijn er ook andere oorzaken die ervoor zorgen dat veel werknemers het niet voor zich zien dat ze tot hun pensioen gezond blijven. Zo blijkt uit het rapport van het FNV:

  • 1 op de 5 ervaart zware emotionele belasting op het werk als probleem;
  • Ongeveer 1 op de 5 werkenden heeft last van ongewenst gedrag op het werk;
  • Zo’n 1 op de 5 ervaart lawaai op het werk als een probleem dat moet worden aangepakt;
  • Van de mensen die aan een beeldscherm werken, ervaart 1 op de 3 dat als een probleem,
  • Ongeveer 1 op de 4 blootgestelde werkenden aan gevaarlijke stoffen en 1 op de 4 blootgestelden aan gevaarlijk werk en/of machinewerk ervaren dit als een probleem dat moet worden aangepakt;
  • Drie kwart van de respondenten zegt dat één of meerdere arbeidsrisico’s op het werk een probleem vormen omdat werkgevers hen onvoldoende beschermen.

Corona

Ook corona speelt een ingrijpende rol in ongezonde arbeidsomstandigheden. Zo staat corona bovenaan de lijst spontaan genoemde risicofactoren op het werk. Een op de drie ondervraagden heeft hier (psychisch) last van. Een derde voelt zich door corona vaak of altijd onveilig op het werk. Gelukkig zijn er veel bedrijven waar een coronaprotocol is en deze wordt grotendeels ook uitgevoerd. Bij de bedrijven zonder protocol zegt meer dan de helft van de werknemers dat de werkgever te weinig beschermende maatregelen biedt.

Burn-out en ander verzuim

Werkdruk en andere ongezonde arbeidsomstandigheden hebben natuurlijk consequenties. Zo komt bijvoorbeeld de werk-privébalans in het gedrang. Een kwart van de ondervraagden geeft aan te kampen met burn-outverschijnselen, zoals overspannenheid en vermoeidheid. Een op de drie werknemers is het afgelopen jaar ziek geworden door het werk. En een op de 8 zegt door het werk een ongeval te hebben gehad.

Werkgevers verantwoordelijk

Terwijl 40% van de werkgevers van plan is om meer te doen aan gezondheid op de werkvloer vindt toch driekwart van de ondervraagden dat werkgevers arbeidsrisico’s onvoldoende aanpakt. Ook Jong vindt werkgevers verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving. “Maar vaak geven zij geen voorlichting aan werknemers en hebben zij geen plan om de risico’s aan te pakken. Zij maken hun rol niet waar. Hierdoor komen onnodig veel mensen aan de zijlijn te staan. De politiek mag zich deze cijfers dan ook aantrekken –zelfregulering van werkgevers werkt niet. De Inspectie SZW zou meer mogelijkheden en capaciteit moeten hebben om te inspecteren.”

 

 

Bronnen:

ND.nl

Fnv.nl

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

20 symptomen van een depressie

Meer dan een miljoen Nederlanders leidt aan een depressie. En dit aantal neemt ieder jaar toe. Hoe herken je een depressie? Lees in dit artikel meer over de uitingsvormen en gevolgen, en de 20 meest voorkomende symptomen.   Depressie komt het meest voor bij...

Meer dan de helft last van stress tijdens tweede lockdown

Stress neemt tijdens de tweede lockdown flink toe. Voor veel mensen is het bijna niet meer vol te houden. Zo zijn ze hun ontspanning kwijt en vinden ze vooral de uitzichtloosheid ondragelijk.   Samen met onderzoeksbureau Panel Inzicht onderzocht het magazine...

Heilzame natuur (1): effect op stemming en welbevinden

Van oudsher is bekend dat natuurlijke omgevingen heilzame eigenschappen hebben. In dit artikel een selectie van wereldwijde onderzoeksresultaten die aantonen dat contact met de natuur een positief effect heeft op onze stemming en ons gevoel van welbevinden. De...

Grip op werkdruk (3): energiebronnen benutten

Medewerkers die continu onder hoge druk moeten werken kunnen stressklachten krijgen en op den duur burn-out raken. Hoge werkdruk is niet voor iedereen een stressrisico. Doorslaggevend is de balans tussen alles wat iemand energie kost en energie geeft. Bevlogenheid...