Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan de helft last van stress tijdens tweede lockdown

door | feb 23, 2021 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Stress neemt tijdens de tweede lockdown flink toe. Voor veel mensen is het bijna niet meer vol te houden. Zo zijn ze hun ontspanning kwijt en vinden ze vooral de uitzichtloosheid ondragelijk.

 

Samen met onderzoeksbureau Panel Inzicht onderzocht het magazine Intermediar het stressniveau van 1000 ondervraagden tijdens de tweede lockdown. Veel mensen zijn coronamoe. Jongeren en kinderen kunnen niet naar school, de winkels zijn (gedeeltelijk) gesloten, we werken nog steeds thuis en we missen onze uitjes als naar de bioscoop of uit eten gaan. En ondanks dat we ons aan de regels gehouden hebben én het grote inenten is begonnen, zijn we er nog lang niet van af. Dat dit veel mensen stress oplevert en we gedesillusioneerd raken, is logisch.

 

Stressfactoren tweede lockdown

Tijdens de eerste lockdown ervaarden veel mensen al stress, maar tijdens de tweede lockdown is dat nog meer geworden. 38% procent van de ondervraagden heeft hier ten opzichte van de eerste keer meer last van. In totaal ervaart 52% veel stress. Meer dan de helft geeft hun stressniveau het cijfer 6. Vooral mensen tussen de 22 en 45 jaar hebben het moeilijk.

Deze factoren zorgen er onder andere voor dat we tijdens de tweede lockdown last van stress hebben:

  • Uitzichtloosheid (49%);
  • Sociale isolement (46%);
  • Geen manieren om te ontspannen (44%);
  • Angst om ziek te worden (25%);
  • Angst dat een dierbare ziek wordt (24%);
  • Extra werkdruk (19%);
  • Minder inkomen (18%).

Van de mensen die een 6 of hoger gaven aan hun stressniveau heeft meer dan de helft last van vermoeidheidsklachten en weinig energie. Andere klachten zijn: gespannen, somber, sneller emotioneel, slecht slapen, hoofdpijn, nek- en rugklachten, vergeetachtigheid, sneller verkouden en maagklachten.

 

Minder plezier in werken

Met al die stressfactoren is het plezier in werken ook een stuk minder geworden. We geven ons werkplezier nu een 6,7. Toch zijn de meningen ook verdeeld. 25% van de ondervraagden geeft namelijk aan dat ze minder plezier hebben, maar bij 12% is het werkplezier omhooggegaan. Zij ervaren juist minder druk, vinden minder sociale contacten een verademing en zijn blij dat sommige werkzaamheden zijn veranderd. Ook vindt een vijfde dat de samenwerking met collega’s beter verloopt en zijn ze over het algemeen tevreden over de werkgever.

 

Werknemers versus werkgevers

Niet alleen voor werknemers maar ook voor werkgevers begint de huidige coronasituatie op te breken. Bedrijven hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Waar ze aan het begin de situatie nog rustig wilde aankijken, daar vinden ze nu vaker dat werknemers gewoon hun werk moeten doen. Dat de werkgever minder begrip heeft, daar raken sommige werknemers (20%) dan ook weer gestrest van.

 

Burn-out en bore-out

Van de ondervraagden die hun stressniveau een 6 of hoger geeft, heeft 28% iemand benaderd (denk aan huisarts, bedrijfsarts of psycholoog) om hierover te praten. Dat zegt wel iets over de ernst van de klachten. Steeds meer mensen melden zich ziek met psychische en langdurige klachten, zoals burn-out. Maar onderschat ook zeker niet de klachten die ontstaan door verveling en te weinig om handen hebben. Een bore-out kan dezelfde klachten veroorzaken als een burn-out, met dat verschil dat de reden anders is. Voor een werkgever is het niet altijd goed te zien dat iemand onder zijn niveau werkt of zich verveelt. Hij of zij kan zijn tijd namelijk best opvullen met allerhande klussen waardoor het lijkt alsof de werknemer het druk heeft. Voor werkgevers is het dus zeker van belang om hierop te blijven letten.  

 

Lees ook: Stress steeg afgelopen maanden met 7 procent.

En: Vierde kwartaal: meer psychische klachten door corona zorgelijk.

 

 

 

 

Bronnen:

Intermediar.nl

Rendementonline.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Gezond bewegen (3): minder overgewicht

Veertig procent van de Nederlanders beweegt minder dan 30 minuten per dag. Maar liefst zes procent van de sterfgevallen in Nederland is een gevolg van onvoldoende lichaamsbeweging. Onder andere als gevolg van overgewicht. Regelmatig bewegen is een belangrijk wapen...

SZW start campagne ‘Check je werkstress’

Stress op de werkvloer is in ons land het grootste beroepsrisico. Eén derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat daarom de komende jaar vier jaar samen met...

Heilzame natuur (2): effect op cognitief functioneren

In dit artikel een selectie van wereldwijde onderzoeksresultaten die aantonen dat contact met de natuur (visueel en fysiek) een positief effect heeft op hoe wij cognitief functioneren. De resultaten zijn eerder gepubliceerd in de factsheet van IVN 'Waarom wij...

HR-maatregelen tegen werkstress en burn-out

Ruim een derde (34%) van de 200 ondervraagde hr-managers in Nederland geeft aan dat burn-out regelmatig voorkomt binnen hun organisatie. Zij ondernemen diverse maatregelen om werkstress en burn-out te verminderen. Als eerste zoeken zij naar organisatorische...