Zo verbeter je je vitaliteit op je werk
Je ploft thuis uitgeblust op de bank. Als je partner iets van je vraagt reageer je geirriteerd. Morgen moet je weer naar je werk maar je motivatie is ver te zoeken. Is dit voor jou dagelijkse realiteit? Dan ontbreekt het je aan vitaliteit op je werk. Vitaltiteit bekent niet alleen dat je een interessante en boeiende baan hebt, maar ook dat je er zelf iets van maakt. Hoe krijg je daar meer van?
Vitaliteit betekent kracht en energie
Als we het hebben over vitaliteit, wat bedoelen we daar dan precies mee? Vitaliteit zegt iets over de hoeveelheid kracht en energie waarmee je in het leven staat en in staat bent om met dagelijks problemem en uitdagingen om te gaan. Dhr. J.E. Strijk meldde in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen dat vitaliteit wordt omschreven aan de hand van vier factoren:
- Fysiek, zoals uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en het vermogen om te herstellen;
- Mentaal, zoals concentratie, zelfvertrouwen, omgaan met tegenslag en zelfreflectie;
- Sociaal-emotioneel, zoals assertiviteit, inzicht in behoefte en gevoelens van anderen, omgaan met conflicten;
- Inspirationeel, zoals zingeving, motivatie, werk-privébalans.
Vitaliteit in een vicieuze cirkel
Daarnaast bestaat vitaliteit bestaat uit drie elementen die elkaar onderling beïnvloeden. Wie bijvoorbeeld gemotiveert is en zijn doelen behaalt, zal hier energie van krijgen. En heb je energie, dan voel je je mogelijk ook vitaal. Door aan alle drie aandacht te besteden blijf je in een soort positieve vicieuze cirkel. Even verderop in dit artikel gaan we hier nog wat dieper op in. Dit zijn de drie vitaliteitselementen die elkaar continu beïnvloeden:
1. Energie
De mate waarin je je energiek en krachtig voelt, je lichamelijk en geestelijk sterk voelt en weerbaar bent.
2. Motivatie
De mate waarin je jezelf levensdoelen stelt en moeite doet om deze doelen na te streven.
3. Veerkracht
Veerkracht gaat over de mate waarin je kunt omgaan met de problemen die op je pad komen.
Aan de slag met vitaliteit
Nu je weet welke elementen nodig zijn om je vitaal te voelen, kun je er vervolgens mee aan de slag. Hoe werkt dat precies? Wat moet je doen om je energiek, gemotiveert en veerkrachtig te voelen? Omdat ieder mens weer anders is, is het sowieso aan te raden om te onderzoeken wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn. Maar er zijn zeker ook algemeenheden te noemen. Lees hieronder mee hoe je jouw vitaliteit kunt aanpakken.
Meer energie begint bij een gezonde leefstijl
Om je energiek en krachtig te voelen, zowel fysiek als mentaal, is een gezonde leefstijl cruciaal. Want zeg nou zelf, als je slecht voor jezelf zorgt dan merk je dat toch op termijn? Je voelt je er bijvoorbeeld futloos en minder energiek door. En dat heeft vaak consequenties. Je gaat hierdoor bijvoorbeeld slechter eten of later naar bed waardoor je energiepeil nog meer daalt.
Een gezonde basis
Natuurlijk heeft iedereen z’n zwakke punt. Vaak zijn er gebieden die minder je je interesse hebben of die je sneller vergeet. Je vergeet bijvoorbeeld regelmatig om tijd te maken voor sporten. Of je begint wel gemotiveerd met gezond eten maar halverwege de week word je toch verleid met ongezonde snacks of te veel alcohol. Toch is het belangrijk om, als je eenmaal je gedrag door hebt, dit weer positief om te buigen. Want met een gezonde basis voel je je zowel privé als op je werk energiek en krachtig. Belangrijke elementen voor een gezonde leefstijl zijn:
- Gezond en gevarieerd eten;
- Voldoende nachtrust;
- Regelmatig bewegen;
- Weinig stress;
- Ondersteunende sociale contacten;
- Voldoende ontspanning;
- Dingen doen waar je plezier in hebt.
Wil je meer weten over een gezonde leefstijl? Lees dan: 7 basistips om je leefstijl te verbeteren, je immuunsysteem te versterken en stress te verminderen.
Gemotiveerd blijven door je persoonlijke doelen
Naast een gezonde leefstijl is je motivatie ook belangrijk voor een vitaal werkleven. Je persoonlijke doelen spelen hier een belangrijke rol in. Uit onderzoek blijkt dat niet veel werknemers weten wat de doelen zijn van het bedrijf waarvoor ze werken. Weet jij welke visie jouw bedrijf heeft en waar het naartoe werkt? En, kun je je hierin vinden? Kun jij ook je persoonlijke doelen in het bedrijf kwijt? Passen die bij de bedrijfsvisie? Als je je persoonlijke werkdoelen niet kunt uitvoeren of niet weet, voel je je los van de organisatie staan. Hierdoor ben je niet echt een onderdeel van het geheel. En dat blijkt je motivatie om vol passie te werken te verminderen.
Gezamelijk bedrijfsdoel
Ook samen naar een bedrijfsdoel toe werken zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met de organisatie en de mensen met wie je samenwerkt. Het is belangrijk dat jij en je collega’s hierbij betrokken worden en je elkaar helpt om deze visie en doelstellingen scherp te houden. Die onderlinge band met je collega’s en je leidinggevende zorgt ervoor dat je gemotiveerd naar je werk gaat. Elkaar op de hoogte houden van wat er speelt en je waardering laten blijken maakt dat jullie in verbinding blijven.
Daarnaast is het net zo belangrijk om belangstelling voor elkaar te tonen op privégebied. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je gemotiveert blijft en met plezier naar je werk gaat.
“Kijk wat jij nodig hebt om je op je werk goed en
vol zelfvertrouwen te voelen”
Veerkracht en je problemen aanpakken
Door veerkracht kun je beter met de problemen omgaan die je op je werk tegenkomt. Dat kunnen problemen zijn die binnen een organisatie spelen maar ook problemen die je indivueel in je werk tegenkomt. Bijvoorbeeld een re-organisatie (op bedrijfsniveau) of te veel overwerk (op individueel niveau). Natuurlijk weet je zelf ook wel dat bij ieder bedrijf problemen voorkomen. De vraag is hoe jij hier zelf mee omgaat.
Veerkracht en autonomie
Een van de dingen die je hierbij helpen is autonoom kunnen werken. Het gevoel hebben dat je zelf een aantal dingen in de hand hebt, zoals je werktijden bepalen of eigen keuzes maken. En natuurlijk heb je niet overal grip op, maar vaak kun je wel bepalen hóe je iets aanpakt.
Veerkracht en acceptatie
Lukt het je niet om iets naar jouw hand te zetten? Accepteren dat een situatie zo is zoals die is, helpt je om niet te blijven hangen in zaken waar je toch geen grip op hebt. Ook door positief naar je werk en leven kijken, ontwikkel je mentale veerkracht.
Veerkracht en zelfvertrouwen
Kijk verder wat jij nodig hebt om je op je werk goed en vol zelfvertrouwen te voelen. Misschien is dat een opgeruimd bureau, of heb je het nodig om tussen de middag even te wandelen en een frisse neus te halen. Zorg goed voor jezelf, ook tijdens je werk, dat sterkt je veerkracht.
Lees meer over veerkracht: Mentale veerkracht ontwikkelen en versterken in tijden van stress.
Je werkgever helpt mee aan jouw vitaliteit
Natuurlijk ben jij niet de enige die invloed heeft op jouw vitaliteit. Ook het bedrijf waarvoor je werkt helpt hierin mee. Jouw werkgever is wettenlijk verplicht om preventief mee te helpen aan een gezonde organisatie en zo te veel stress en burn-out te voorkomen. Denk aan een goede bureaustoel, korting bij je plaatselijke sportschool en gezonde voeding in de kantine. En vooral: leren omgaan met stress en druk. Gelukkig willen veel werkgevers hier ook aan meewerken.
Je ideeën delen
Uit een onderzoek van zorgverzekeraar Menzis blijkt dat 87% de gezondheid en vitaliteit van zijn werknemers belangrijk vindt. In de praktijk doet slechts 23% hier ook echt wat mee. Dat is niet per se kwaadwillendheid. Werkgevers weten soms ook niet hoe ze dit moeten aanpakken en kunnen vertalen naar de dagelijkse realiteit. Heb jij hier ideeën over? Schroom dan niet om dit met je werkgever of leidinggevende te delen. Samen zorg je voor een sterke en vitale basis waarbij iedereen zich goed voelt en zichzelf kan zijn.
Bronnen: