Verdwijnt de praktijkondersteuner (POH) bij burn-out?

door | jan 4, 2022 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Zilveren Kruis heeft besloten om een nieuw financieel systeem in te voeren waarbij de kosten voor de praktijkondersteuner niet of nauwelijks worden vergoed. De Landelijke Huisartsen Vereniging slaat alarm. Verdwijnt hiermee de praktijkondersteuner? En dus ook de hulp aan mensen met burn-out?

 

De praktijkondersteuner speelt een belangrijke rol bij burn-out. Mensen die bij de huisarts te horen krijgen dat ze burn-out zijn, worden geregeld doorverwezen naar de praktijkondersteuner voor verdere hulp. Deze op hbo-niveau opgeleide verpleegkundigen zijn de spin in het web bij het organiseren van zorg voor mensen met diverse klachten. Naast burn-out is dat bijvoorbeeld diabetes, astma of hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft een praktijkondersteuner ook ander taken als lichamelijk onderzoek of het opstellen van een gezondheidsplan. Maar door een nieuw financieringssysteem bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis kan dit over een tijdje verleden tijd zijn. Hierdoor wordt de praktijkondersteuner niet of nauwelijks meer vergoed.

 

 Lees ook: 5 belangrijke verschillen tussen een praktijkondersteuner en een burn-outcoach.

Twee patiënten per uur

Huisartsen die aan het Zilveren Kruis verbonden zijn, zijn bang dat de praktijkondersteuner straks niet meer te betalen is. Vooral de organisatorische kant hiervan. De praktijkondersteuner is met name een regelaar die moet nabellen, organiseren en overleggen. En dat wordt nou juist niet in het nieuwe systeem vergoed. Wat wel vergoed wordt zijn de consulten. Maar hiervoor moeten praktijkondersteuners twee patiënten per uur zien. Terwijl de zorg voor chronisch zieke patiënten veel complexer is en meer tijdrovend. Dat wat de huisarts juist niet zelf kan doen.

 

Ongezonde ontwikkeling

Honderden huisartsen hebben zich gemeld bij de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Ze maken zich zorgen dat dit nieuwe systeem ten koste gaat van de kwaliteit. Luuk Elzinga, woordvoerder bij de LHV, zegt hierover: “Mede door een financiële prikkel wordt bepaald welke zorg de huisarts gaat leveren. Dat geld gaat bepalen welke zorg je wel en niet kan leveren, dat is een erg ongezonde ontwikkeling.”

 

Oplossing burn-out

Zilveren Kruis stelt dat de praktijkondersteuner door de veranderingen juist breder inzetbaar is. Zij zien een investering in de huisartsenpraktijk en geen bezuiniging. De zorgverzekeraar denkt dat deze storm aan reacties vooral komt door een door hen aangeboden rekentool die niet of niet volledig is ingevuld. Hierdoor lijkt het alsof huisartsen een hoop geld mislopen. Daarnaast willen ze graag meekijken met de praktijken waarbij het toch misloopt. Toch houdt de huisartsenvereniging zijn twijfels. De eerste drie maanden van het jaar zou moeten uitwijzen of deze nieuwe financiële wijzigingen voor de praktijkondersteuners haalbaar zijn. Wat betreft mensen met een burn-out zou het een oplossing zijn om direct door te verwijzen naar een burn-outspecialist. Op die manier ontlast je de praktijkondersteuner en kan hij of zij zijn aandacht richten op de mensen die dit hard nodig hebben.

 

 

 

 

 

Bron:
Nos.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Steeds meer jonge werknemers burn-out

Burn-out is een groeiend probleem onder jonge werknemers. Maar liefst 52% van al het werkverzuim onder jongeren komt momenteel door te veel werkstress. Met grote gevolgen: ziekteverzuim, fysieke klachten en een groeiend aantal burn-outs onder 20 tot 30-jarigen. Dit...

Meer psychisch verzuim (2): wat moet anders

Het psychisch arbeidsverzuim neemt toe. Maar liefst 1 op de 5 werkenden heeft psychische problemen. Hoogleraar Arbeids- en Organisatie psychologie prof. dr. Fred Zijlstra belicht de oorzaken en oplossingen in zijn paper ’Duurzame inzetbaarheid kan € 5.25 miljard...

Toolkit om werkstress aan te pakken

Wil je iets doen aan de werkstress binnen uw eigen organisatie? Doe dan mee met de Week van de Werkstress van 16 t/m 19 november a.s. Op de speciale campagnewebsite van het ministerie van SZW vind je veel tips en hulpmiddelen om werkstress bespreekbaar te maken en...

Recordhoogte: stress- en psychische klachten lopen op

Het ziekteverzuim door stress en psychische klachten loopt steeds meer op. Uitval door stressgerelateerde klachten is meestal langdurig en de groep werknemers die hierdoor thuiszit, groeit. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse cijfers van arbodiensten ArboNed en...