Vrouwelijke leidinggevende vaak eerder burn-out door perfectionisme
Op zich is er niets nieuws aan dit gegeven: vrouwelijke leiders, leidinggevende en managers raken eerder burn-out. Dit kwam al uit een onderzoek in 2016 van TNO en CBS. Inmiddels is er nieuw onderzoek.
Uit het Nederlandse onderzoek werd bekend dat 29% van de vrouwelijke managers zich een aantal keer per maand leeg en moe voelde aan het eind van de dag. 17% voelde zich emotioneel uitgeput of moe in de ochtend bij de confrontatie met hun werk. Bij mannen ligt dit percentage 4 tot 5 procent lager.
Vrouwen ervaren meer werkdruk
Vrouwelijke managers ervaren vooral meer werkdruk. Ze geven vaker dan mannen in het management aan dat ze extra hard of erg snel moeten werken. Of heel veel werk moeten doen. De werkdruk is vooral hoog in het onderwijs en de gezondheids- en welzijnszorg, waar relatief veel vrouwelijke managers werken.
Weinig autonomie
Vrouwelijke managers vinden ook dat ze weinig zelfstandigheid hebben in hun werk. Zo geven vrouwen veel minder vaak dan mannen aan zelf hun verlof en werktijden te kunnen bepalen. Dat vrouwelijke managers minder autonomie hebben, heeft er deels mee te maken dat ze oververtegenwoordigd zijn in de horeca en het onderwijs. In die bedrijfstakken is de autonomie relatief laag.
Psychische vermoeidheid vaker bij vrouwen
Heel veel onderzoek naar burn-out en vrouwelijke leidinggevenden is er na die tijd niet meer gedaan. Wel geeft het CBS in 2022 aan dat psychische vermoeidheid sowieso meer bij vrouwelijke werknemers dan bij mannelijke voorkomt. Eigenlijk wel logisch dus dat deze cijfers ook voor het management gelden.
Vrouwelijke leiders burn-out
Onlangs is er een nieuw onderzoek gestart door ondernemersorganisatie McKinsey. De aanleiding was waarschijnlijk de recente aftredens van de twee vrouwelijke premiers Jacinda Ardern (Nieuw-Zeeland) en Nicola Sturgeon (Schotland). Want ze traden niet zomaar af, maar wegens hoge druk en “nothing left in the tank”. McKinsey ontdekte dat 40% van de vrouwelijke leiders burn-out raakte tegenover 33% van de mannelijke leiders.
“Vrouwen solliciteren alleen als ze 100% voldoen aan de eisen”
Vrouwen bekritiseren zichzelf vaker
Personnel Today, een Britse website voor HR, geeft aan dat keer op keer is bewezen dat vrouwen zichzelf meer bekritiseren dan mannen. Een onderzoek van Hewlett Packard wijst uit dat mannen naar functies solliciteren als ze aan 60% van de kwalificaties voldoen. Terwijl vrouwen alleen solliciteren als ze er 100% aan voldoen. “Misschien komt het door dit perfectionisme dat het risico op een burn-out bij vrouwen hoger is dan bij mannen”, vermoedt Personnel Today.
Verschillen man en vrouw
Volgens het CBS komt het hogere burn-outpercentage bij vrouwen waarschijnlijk omdat zij meer moeite hebben met loslaten. Ze piekeren meer, ook in hun vrije tijd. Ze uiten zich ook vaker als er iets niet goed gaat. Mannen zijn eerder geneigd om problemen en gevoelens in te slikken. Misschien dat daarom twee keer zo veel mannen een hartaanval krijgen dan vrouwen. Uiteindelijk gaan de meeste vrouwelijke managers en leidinggevende goed om met hun taken. Het grootste deel raakt namelijk niet burn-out.
Kan jouw bedrijf hulp gebruiken bij het terugdringen van ziekteverzuim?
BoFit heeft diverse preventieve programma’s waarmee je voorkomt dat je werknemer langdurig uitvalt. Met 22 jaar ervaring kunnen we ook jouw bedrijf helpen om kosten te besparen.
Ja, ik wil graag meer informatie!
Bronnen:
Personneltoday.com | Victoria Lewis
Mckinsey.com | Alexis Krivkovich, Wei Wei Liu, Hilary Nguyen, Ishanaa Rambachan, Nicole Robinson, Monne Williams, Lareina Yee.
0 Comments