Burn-out ervaring van Erik | ondernemer en overmatig piekeren

door | jul 8, 2024 | Ervaringsverhalen

Ik heb een eigen bedrijf met 18 medewerkers. Plotseling kwam er een grote hoeveelheid werk op mij af. Er deed zich een heel vervelende en onvoorziene situatie voor binnen mijn bedrijf, wat buiten mijn macht lag.

 

Mijn standaardwerkzaamheden gingen gewoon door, en een dubbele hoeveelheid werk kwam er bovenop. Ik probeerde lange tijd alle ballen in de lucht te houden. Er kwamen daarnaast medewerkers aan mijn bureau met vragen, en klanten die te lang of niet op antwoorden wachtten. Ik ging hierdoor overmatig piekeren. Ik voelde een grote verantwoordelijkheid voor mijn bedrijf. Hoe moest het nu verder? Dat kun je heel lang volhouden, maar toch knapte ook bij mij het elastiekje op enig moment.

 

Na een tijd van veel stress, heel erg lang, slecht en vooral kort slapen, zaten op een avond mijn kinderen en vrouw thuis op mij te wachten. Ze prikten door het harnas heen. “Gaat het wel goed met jou pa? We hebben de huisarts al voor je gebeld, maar je moet zelf bellen, zei de huisarts”. Ik had signalen afgegeven waardoor mijn gezin zich ernstig zorgen om mij maakte.

 

Direct de volgende dag heb ik contact opgenomen met de huisarts en mijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. Via de AOV-verzekeraar ben ik met BoFit in contact gekomen, en kreeg ik Suzanne als coach toegewezen.

 

ondernemer en piekeren, uitspraak klant

 

In de maanden daarna werd ik in de sessies – die allemaal in de natuur/bos plaatsvinden – regelmatig door Suzanne met de neus op de feiten gedrukt. Van het herkennen en erkennen van de situatie en problemen, tot aan het werken aan een oplossing. Hoe ik daarin terecht was gekomen en hoe daarmee om te gaan richting de toekomst.

 

Simpele maar doeltreffende oefeningen leerde Suzanne mij aan. Onderwerpen zoals de ‘Cirkel van invloed’ en de ‘Dramadriehoek’ (ben je slachtoffer, aanklager of helper) waren echte eyeopeners. En ook ademhalingstechnieken en het verruimen van mijn eigen blikveld hebben bijgedragen aan mijn herstel. Wat mij altijd zal bijblijven is een oefening waarin ik heb mogen ervaren dat ik niet alle problemen en zorgen alleen te hoef te dragen. Dat ik om steun en hulp mag vragen, en ik beter mag leren delegeren.

 

Bijna een jaar verder, ben ik nu zover dat ik – mede dankzij Suzanne van BoFit – de situatie beter aankan. Ik zie de toekomst weer rooskleurig tegemoet. Ook de samenwerking/terugkoppeling met de arbeidsdeskundige van de AOV-verzekeraar speelde daarin een rol. Suzanne leerde mij anders naar dingen kijken, fases erkennen en herkennen. Niet maar altijd ‘aan’ staan, maar ook tijd aan jezelf besteden en vooral goed voor jezelf zorgen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal dus.

 

Ik hoop niet snel in eenzelfde situatie terecht te komen. Mocht dat wel zo zijn, dan weet ik dat er mensen zijn zoals Suzanne die je kunt benaderen. Zij kunnen helpen om er uiteindelijk sterker uit te komen.

0 reacties

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Jeroen | op en leeg

Een druk leven waarin werken, een nieuw gezinslid en nog leuke dingen doen met je omgeving ervoor zorgden dat ik overliep. Ik legde de lat voor mezelf te hoog, want alles moest perfect zijn. Het gevolg was dat ik veel te lang over mijn eigen grens heen gegaan ben....

Burn-out ervaring van Ilse | agressieve relatie

Al ruim 25 jaar liep ik met vage kwaaltjes rond. Ik had totaal niet door dat er iets anders aan de hand zou kunnen zijn dan lichamelijke klachten. Vooral duizeligheid, hoofdpijn en nek- en schouderklachten maakten dat ik me vaak écht ziek voelde.   Elke arts die...

Burn-outverhaal van Rebecca | nachtmerries en paniek

Ik zat al een tijd niet lekker in mijn vel, alleen ik had het niet in de gaten. Als moeder van drie opgroeiende kinderen en een drukke baan leefde ik vooral op de automatische piloot. In 2017 werd een familielid ernstig ziek en begin 2018 overleed een familielid....

Burn-outverhaal van Niki | 18 en mezelf kwijt

Nadat ik een aantal vervelende incidenten had meegemaakt en was gestopt met mijn opleiding, was ik mezelf even helemaal kwijt. ”18 en mezelf even helemaal kwijt” Ik had hulp nodig om weer verder te kunnen, maar wilde niet met iemand in een klein kamertje gesprekken...