Een betere gezondheid door meer groen

door | dec 6, 2016 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Een betere gezondheid door meer groen en natuur in je omgeving? Volgens het Wageningen Universiteit en Research en het Trimbos-instituut heb je hierdoor minder kans op angststoornissen en voel je je gezonder. Dit onderzoek is gedaan onder ruim 6600 personen die mondeling zijn geïnterviewd.

Volgens onderzoeker Sjerp de Vries kunnen we nog niet met zekerheid zeggen dat dit voor de volle 100 procent door de helende werking van de natuurkomt. Maar andere studies bevestigen wel veel van de bevindingen en laten het rustgevende en herstellende vermogen van natuur zien. Zo herstel je sneller van een stressvolle gebeurtenis, krijgt je er een beter concentratievermogen van en meer zelfbeheersing. Dit effect geldt ook bij planten die binnen staan en zelfs al voor uitzicht op groen. Daarnaast resulteert een groene woonomgeving in een hoger geboortegewicht van baby’s, een lager sterftecijfer en minder kans op ADHD bij kinderen.

Water

Water lijkt nog meer met je te doen dan groen. En hoe meer water hoe beter. Als de omgeving van je huis voor 15 procent uit water bestaat, komt een angststoornis meteen 25 procent minder vaak voor dan bij 5 procent water.

Arme buurten

In woonomgevingen met meer natuurlijke elementen zoals groen of water hebben bewoners minder vaak last van angststoornissen dan in woonomgevingen die weinig natuurlijke elementen bevatten. Het effect van de natuur is het sterkste te merken bij mensen die in armere buurten wonen. Het probleem is alleen dat juist dat soort buurten vaak niet zo groen zijn. De Vries: “Dus de groepen waarvoor natuur het belangrijkst lijkt, hebben er momenteel het minst van.”

Natuur in de behandelkamer

Ook de gezondheidszorg en zorgprofessionals gebruiken de natuur steeds vaker als behandelruimte. Bijvoorbeeld om diabeteseducatie in de natuur uit te voeren, en ook om mensen met een depressie of burn-out te behandelen in de natuur of in speciaal daartoe ingerichte tuinen. Coaches kiezen er bewust voor om in de natuur wandelend of in beweging te coachen. Alleen al het kijken naar natuur werkt helend, daarom hangen in veel zorginstellingen natuurfoto’s. Men gaat steeds meer de helende effecten van de natuur inzien om de gezondheid van mensen te bevorderen.

Ook een gezondere, groene omgeving? Denk aan het volgende:

  1. Zet meer planten in je woning;
  2. Hang natuurfoto’s aan de wand of gebruik fotobehang in je woning;
  3. Zorg voor meer planten in je tuin en/of leg een vijver aan;
  4. Ga iedere dag naar buiten, het liefst naar een natuurgebied;
  5. Vraag je gemeente naar meer groenvoorzieningen;
  6. Steun initiatieven zoals het aanplanten van bomen.

 

Bronnen:
RTLnieuws.nl | 2 december 2016
Wur.nl | 24 november 2016
Hetgroenemedicijn.nl

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Vrouwen drinken evenveel als mannen

Hoewel mannen vroeger een stuk meer dronken dan vrouwen, wordt dit verschil alsmaar kleiner. Vrouwen drinken tegenwoordig net zo veel als mannen blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van New South Wales. Dat dit risico’s met zich meebrengt, moge duidelijk...

Werkdruk gevaarlijk voor de gezondheid

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer een derde van de werknemers vaak of altijd werkdruk ervaart. Het is één van de factoren van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) die grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van een werknemer en de kosten van...

Bevlogenheid goed voor werknemer en organisatie

Hard werken onder hoge werkdruk is een stressrisico, maar bevlogen harde werkers lijken veel minder last te hebben van stress. Bevlogenheid is het tegenovergestelde van burn-out of opgebrand zijn. Bevlogen medewerkers zijn vitaal, toegewijd en bruisen juist van de...

Pak werkstress aan, begin bij de bedrijfscultuur

Werkstress is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van psychische beroepsziekten, zoals overspannenheid en burn-out. De impact van deze psychische ziekten op iemands welzijn en functioneren is groot. Herstellen duurt lang en in sommige gevallen raken mensen...