Jongeren hebben het te druk
Jongeren hebben het te druk en ervaren stress. Dat werd duidelijk in het rapport Als je het ons vraagt van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Kalverboer onderzocht duizenden tieners over hun dagelijkse leven. Vooral de werkdruk op school blijkt een probleem. Veel jongeren vinden dat ze te hard moeten werken en dat er te weinig tijd overblijft voor ontspanning.
Met het toenemen van de prestatiedruk in de maatschappij komt ook de jongere generatie onder druk te staan. Deadlines, te veel toetsen en praktijkopdrachten worden vaak genoemd. Dit blijkt ook uit een eerder onderzoek, gedaan in 2014. De jongerenkrant 7Days en het tv-programma Een Vandaag vroegen 2400 jongeren naar hun mening. 60% hiervan bleek last van stress te hebben. De helft (46%) van de ondervraagde scholieren die deelnamen aan het onderzoek geeft aan wel eens thuisgebleven te zijn van school omdat ze het gevoel hadden oververmoeid of opgebrand te zijn.
Social Media
Naast stress over school- en studiezaken geeft één op de drie deelnemers (30%) aan wekelijks stress te hebben over hun sociale leven en bijna een kwart (23%) over zaken die zich afspelen in het gezin. Ook social media spelen een rol hierin. Uit een onderzoek van vorig jaar van het King’s College London en de Cardiff University bleek dat tablets en telefoon voor onrust en slapeloze nachten zorgen. Jongeren geven overigens toe dat niet alle druk van de maatschappij of hun ouders afkomen. Ze leggen voor zichzelf soms ook de lat erg hoog.
Jongeren en burn-out
Waar leidt al deze stress naartoe? Steeds meer jongeren hebben klachten als burn-out, oververmoeidheid, overspannenheid, slapeloosheid, angst en paniekaanvallen. Volgens de ArboUnie (bedrijfsartsen) blijkt dat de jongste generatie werknemers het meest last heeft van spanning. 17 procent van de werknemers tussen 25 en 35 jaar heeft last van burn-outklachten. Jongeren trainen om meer in balans te komen, zou een goede oplossing kunnen zijn voor dit groeiende probleem. Want: jong geleerd, oud gedaan. Ouders kunnen hieraan meehelpen door bijvoorbeeld jongeren te leren om ‘nee’ te zeggen of te zorgen voor verveling zoals je kunt lezen in deze 10 tips.
Bronnen:
Nrc.nl | 17 januari 2017
EenVandaag.nl | 29 augustus 2014