Sophie Hilbrand op zoek naar burn-out

door | mrt 20, 2017 | Burn-out nieuws | 2 reacties

Dinsdag 21 maart begint op NPO 3 een nieuw tv-programma over burn-out. Sophie Hilbrand, zelf een burn-out gehad, presenteert het programma en gaat hierin op zoek naar zichzelf. “Ik herkende me niet in de mensen die geen vaatdoekje meer kunnen vastpakken van vermoeidheid of zwaar depressief zijn. Ik dacht dat dát een burn-out was”.

Sophie Hilbrand startte met de serie Sophie in de kreukels waarbij ze vrouwen en mannen interviewde over het lichaam. Nu is ze terug met een nieuw seizoen en kijkt ze naar een nieuwe soort kreukels: mentale. In deze nieuwe serie spreekt Sophie mensen over de burn-out. Zij kreeg zelf drie jaar geleden een burn-out en gaat op een confronterende zoektocht bij zichzelf, mensen in haar omgeving, collega’s en specialisten.

Ontstaan burn-out

Voor deze nieuwe serie Sophie in de mentale kreukels begint Sophie, tot dan toe niet heel ‘zelfreflectief’, een zoektocht naar het ontstaan van haar burn-out, maar ze ontleedt ook de stressmaatschappij. Ze is namelijk niet de enige, 1 op de 7 mensen kampt met burn-outklachten. Ze spreekt tijdens het programma deskundigen en interviewt bekende Nederlanders. Op de vraag waarom ze niet eerder een programma over burn-out heeft gemaakt, antwoord ze in de Volkskrant: “Pas toen ik Sophie in de kreukels maakte, dacht ik: ik vind het innerlijk ook wel interessant om te onderzoeken. Ik werd nieuwsgierig naar een periode waarvan ik me niet meer zo veel kon herinneren.”

Mentale druk

Na haar tweede kind kreeg Sophie een burn-out. Of bijna-burn-out, zoals ze het zelf noemt. “Ik herkende me niet in de mensen die geen vaatdoekje meer kunnen vastpakken van vermoeidheid of zwaar depressief zijn. Ik dacht dat dát een burn-out was. Zo erg was het bij mij niet. Fysiek functioneerde ik nog wel aardig, alleen werd de mentale druk met te veel. Toen ik na twee maanden thuis weer wilde werken kreeg ik kortsluiting in mijn hoofd. Als mensen me in die tijd vroegen: maar wat wíl je dan, dacht ik: ik wil je nu keihard op je bek slaan! Het is een chaotische soep in mijn hoofd, ik ben bezig te overleven en jij vraagt me wat ik wil? Ik heb werkelijk geen idee.”

Therapie

In haar tv-programma praat Sophie met onder andere een hersenwetenschapper, een psychiater, een mindfulnesstrainer en een paardencoach. Zelf heeft ze goede ervaringen met psychotherapie. “Ik ben wel eens in therapie geweest toen het misging en dat hielp. Ik leerde beter onder woorden brengen wat ik voel. Dat zit niet zo in mijn natuur, maar ik kreeg er lol in. Bij nader inzien was dat opkroppen en dingen voor mezelf houden best eenzaam. In mijn programma’s heb ik mezelf er ook in kunnen trainen.”

Sophie in de mentale kreukels zie je vanaf dinsdag 21 maart om 20.30 uur wekelijks bij BNN op NPO 3. Bekijk hier de preview.

 

Bronnen:
NPO.nl | maart 2017
Volkskrant.nl | 18 maart 2017

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Werkgevers doen te weinig om burn-out te voorkomen

Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. Werkgevers doen te weinig om herhaling van een burn-out te voorkomen, blijkt...

Inzicht in werkdruk met Werkdrukkompas

Werkdruk is een complex begrip en wordt door diverse factoren beïnvloed. De gratis tool Werkdrukkompas geeft organisaties inzicht in de factoren die binnen de eigen organisatie een rol spelen en biedt oplossingen om de werkdruk te verminderen. De tool is vorig jaar...

Gezond bewegen (1): half uur p/dag

De uitspraak ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ stamt al uit de oudheid, maar geldt nog steeds. Bewegen is goed voor je lichaam, geest en denkvermogen. In beweging zijn leidt je bijvoorbeeld af van ongecontroleerd eten, je verbruikt er meer energie door en...

Hoe bepaalt stress prestaties en gezondheid?

Waarom is de ene mens gevoeliger voor het ontwikkelen van overspannenheid, burn-out en depressieve klachten dan de ander? Hoe kunnen we mensen die topprestaties moeten leveren, zoals atleten en soldaten, nog beter laten presteren? Volgens Dr. Victor Kallen is het...