Alleenstaand en vrouw meeste kans op uitputting

door | feb 14, 2018 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Het CBS en TNO publiceerden vandaag onderzoekcijfers over psychische vermoeidheid door werk. Jonge vrouwen tussen de 25 en 35 jaar hebben de meeste last van emotionele uitputting. Bent u ook nog alleenstaand en werkt u fulltime? Dan neemt de kans op burn-out toe.

Aan het einde van een werkdag zwaar vermoeid zijn, uitgeput en leeg voelen. 15% van alle werknemers ervaart dit één of meerdere keren per maand. Dat betekent dat 1 op de 7 werknemers tussen de 15 en 75 jaar last heeft van burn-outklachten. Vrouwen hebben dit wel ietsje vaker dan mannen. Vooral in de leeftijdscategorie van 25 tot en met 35 jaar. Dat verschil is overigens niet zo groot. 18% van de vrouwen heeft vermoeidheidsverschijnselen tegen over 16% van de mannen.

Alleenstaand en fulltime werken

Uit een vorig onderzoek van CBS en TNO blijkt dat vrouwen zich ook eerder ziek melden dan mannen. In diezelfde jonge leeftijdstijdsgroep doen vrouwen dat namelijk twee keer meer. Bij mensen die voltijd werken nemen de burn-outklachten en ziektemeldingen alleen maar toe. En alleenstaanden hebben daarnaast ook nog eens vaker klachten dan mensen die een partner hebben. In de doelgroep van 25 tot en met 35 jaar zijn natuurlijk ook relatief meer singles te vinden. Daarnaast werken vrouwen in deze periode vaker fulltime dan vrouwen met kinderen.

Minder zelfstandig

Hoe het kan dat vrouwen iets gevoeliger zijn voor burn-outklachten? Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vinden dat ze erg hard of snel moeten werken of veel moeten doen. Vrouwen werken vaker in dienstverlenende functies, zoals in de zorg en onderwijs waarvan bekend is dat de werkdruk hoog ligt. Ze ervaren in hun werk minder zelfstandigheid, zoals het nemen van beslissingen of verlof.

Combinatie van factoren

Toch blijkt uit een recent onderzoek aan de Simon Fraser Universiteit van Vancouver dat meer werken niet per se tot burn-outverschijnselen leidt. Hier werd gekeken naar werkverslaving en de klachten die dit oplevert als verhoogde bloeddruk en buik- en hoofdpijn. De (mannelijke en vrouwelijke) werknemers die even hard werkten maar met veel plezier en motivatie naar hun werk gingen, hadden geen last van deze klachten. Mogelijk is het dus een combinatie van meerdere factoren die er voor zorgt dat (jonge) vrouwen vatbaarder zijn voor werkdruk en uiteindelijk burn-outverschijnselen.

 

Bron:
Volkskrant.nl | 14 februari 2018
Cbs.nl | 14 februari 2018
Degezondeondernemer.nl | 7 februari 2018

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Werkstress voorkomen, hoe doen grote werkgevers dat?

Grote werkgevers ontwikkelen in toenemende mate preventief beleid om excessieve werkstress te verminderen en de risico's van burn-out beheersbaar te houden. Veel van de grootste beursgenoteerde bedrijven gaan zich actief bemoeien met de gezondheid van hun personeel...

Burn-out toch geen officiele ziekte

Burn-out staat eindelijk te boek als een erkende ziekte. Althans, dit was officieel bekend gemaakt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de jaarlijkse bijeenkomst in Genève. Helaas was dit een miscommunicatie. Burn-out? Is dat niet als je gecremeerd wordt?...

Minder draagkracht, meer stress

Iedereen heeft wel eens last van stress. Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iemand aankan. De ene mens kan meer spanning en druk aan dan de andere. Ongezonde stress ontstaat pas als de...

Ziekteverzuim zorg schrikbarend gestegen

Het ziekteverzuim in de zorg is sinds 2013 – sinds de hervormingen en bezuinigingen van het kabinet – gestegen. Met wel 16 procent. Het probleem is vooral het langdurige ziekteverzuim. Alleen dat al kostte de zorgsector vorig jaar 567 miljoen euro. Dit blijkt uit...