Leef gezonder en langer met deze tips voor meer geluk en minder stress

door | aug 29, 2016 | BoFit Burn-out Blog

Gelukkige mensen zijn gezonder en leven langer. Hoe komt dat? Als we lekker in ons vel zitten, dan lukt het beter om gezonde leefgewoonten in stand te houden. Zoals genoeg slapen, bewegen en gevarieerd te eten. Daardoor ga je je nog beter voelen en kun je stress beter aan.

 

Zorg zelf voor meer geluk

Begin alvast met het opzetten van vrolijke muziek, want daar worden we blijer van. Dat werkt echt, ontdekte de universiteit van Missouri.

  • Wees dankbaar – Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Uit onderzoek blijkt dat het ervaren en uiten van dankbaarheid helpt tegen stress, angst, depressie en negatieve gevoelens.
  • Leef gezond en kom voor jezelf op – Voldoende bewegen, gevarieerd eten en genoeg slapen zijn essentiële ingrediënten voor geluk. Net zoals je eigen grenzen bewaken en voor jezelf opkomen als dat nodig is. Dus niet te veel slikken en pikken van je omgeving om conflicten te vermijden.
  • Geven en delen voelt goed – Onze tijd of middelen delen met anderen maakt ons gelukkiger dan het alleen voor onszelf te gebruiken. Iets goeds doen of geld geven aan iemand activeert de hersendelen die gelinkt zijn aan vertrouwen, plezier en sociale verbintenis. Geven en delen met anderen geeft ons een geluksgevoel en dat voelt goed.

 

geluk, stress

Zorg zelf voor minder stress

Naast omgevingsfactoren bepalen ook persoonlijke kenmerken hoe goed je tegen stress beschermd bent. Wat dat betreft kun je beter iemand zijn van het type “ik doe mijn best maar trek het even niet dus laat maar zitten” dan iemand die zegt “ik moet het af hebben, ik kan het niet maken om niet te produceren, ik moet door”.

  • Creëer overzicht en doseer – Probeer niet te veel tegelijk te willen doen. Zit je hoofd te vol en wordt alles je te veel, maak dan een overzichtelijke lijst van alles wat gedaan moet worden. Geef de prioriteit daarvan aan en maak een realistische planning: wat moet echt vandaag gebeuren en wat kan morgen (of volgende week…) ook nog wel.
  • Ga sporten – Je lichaam inspannen is de manier om je in je hoofd meer rust te krijgen en gedachten op een rijtje te zetten. Bovendien is sporten gezond en krijg je er energie van.
  • Praat over stress – Praten lucht op. Kun je stress niet meer aan, praat er dan over met mensen die je vertrouwt. Alleen dan kunnen zij je helpen en rekening met je houden.

 

 

Bronnen:
sevendays.nl – artikel L. Stegeman | 02.01.16
ONVZ lijf&leden | zomer 2016

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

foto bo bogaard

Het kan altijd beter!?

Zondag 1 juni jl. was het weer zover, de jaarlijkse Run for KiKa. Ik loop de KiKarun elk jaar en altijd samen met een klant van BoFit. Het is zo mooi om te zien dat er na de loop altijd een glimlach is en een voldaan gevoel. Ik heb het gedaan, ik kan...

Vrouw denkt na over stress

Alles wat je moet weten over stress en de symptomen

Hoe weet ik dat ik last heb van stress? Wat zijn de symptomen en oorzaken? Hoe verminder ik stress? Welke oefeningen kan ik doen om meer te ontspannen? Het zijn vragen die iedereen wel eens stelt als je te maken hebt met stress in je leven. Juist in deze tijd van...

vrouw met hartkloppingen

Burn-out en hartkloppingen: tips om hartkloppingen te stoppen

Hartkloppingen tijdens een burn-out komt geregeld voor. Ook als je geen inspanning doet.  Je ligt bijvoorbeeld rustig op de bank en ineens begint je hart te bonzen. Zeker als je dat voor het eerst meemaakt is dit best aanjagend. Gelukkig zijn hartkloppingen vaak...

foto bo bogaard

Kracht!

Afgelopen week werd ik gebeld om mogelijk mee te doen aan een nieuw te ontwikkelen televisieformat over het herstelproces van een burn-out. In eerste instantie was ik heel positief en ik kreeg dan ook een zeer enthousiaste dame van de researchafdeling...