Goed nieuws: een beetje bewegen doet al veel

door | jan 9, 2020 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Ben jij het type dat zichzelf met lood in de schoenen naar de sportschool sleept? Of dit jaar alwéér het voornemen heeft om meer te gaan sporten? Dan is er goed nieuws! Je hoeft geen fervent sporter te zijn om je gezondheid op te krikken. Een beetje bewegen doet namelijk al heel veel.

We weten inmiddels dat hardlopen de kans op een vroegtijdige dood met een kwart verlaagt. Je krijgt hierdoor minder hart- en vaatziekten en ook de kans op kanker wordt minder. Dankzij veertien onderzoeken naar hardlopen weten we nu ook dat het niet zo veel uitmaakt of je meerdere keren per week rent of eens per week een klein uurtje. Althans, je wordt er niet per se gezonder van. We hebben het natuurlijk niet over spieropbouw of afvallen, dan gelden weer andere regels. De onderzoeken verschenen in het vakblad British Journal of Sports Medicine.

50 minuten voor een betere gezondheid

Hoe lang moet je hardlopen om te profiteren van een betere gezondheid? Volgens de onderzoeken: minimaal 50 minuten per week. Langer lopen of dit verspreiden over verschillende dagen doet het kwik op de gezondheidsmeter niet heel veel stijgen. Daarnaast maakt het ook niet uit of je met een slakkengang of een marathonvaart loopt. Of deze uitslag ook geldt voor andere intensieve sporten wordt er in deze onderzoeken overigens niet vermeld. Maar we kunnen ons voorstellen dat 50 minuten fitnessen net zo veel zoden aan de dijk zet.

Voorkom te veel zitten

Matig intensief bewegen (wandelen, fietsen, huishoudelijk werk) helpt je om gezond te blijven. De officiële richtlijn hiervoor is 150 minuten per week. Daarnaast is een zittend leven het meest funest voor je gezondheid en leidt het tot een snellere dood. Als je een 8-urige werkdag hebt en thuis weer op de bank ploft dan kom je al gauw aan zo’n 11 uur zitten. Dat geeft je een overlijdenskans van ongeveer 40% meer in vergelijk met mensen die bijvoorbeeld maar vier uur per dag zitten. Dit komt vooral omdat de spieren van je billen en benen zorgen voor het verbranden van vetten en suikers in je lichaam. Daarom is onder andere (hard)lopen zo goed voor je. Vertraag je dit door te veel zitten, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Met geregeld opstaan, lopen en oefeningen doen, doe je je lichaam dus groot plezier en blijf je gezonder. Ook stappen tellen helpt je hierbij. 10.000 stappen per dag zijn ideaal, maar met 8.000 stappen kom je ook al een heel eind. Overigens hoef dit niet te beteken dat je meer in het park of bos moet gaan wandelen. In huis rondlopen telt natuurlijk ook als stappen.

Gezond het jaar door

Van zitten naar de minimale norm halen (50 minuten hardlopen en/of 150 minuten matig intensief bewegen) behaal je overigens de meeste gezondheidswinst. Dan neemt je gezondheid met zevenmijlslaarzen toe. Daarna vlakken de gezondheidsvoordelen af. Vooralsnog geldt: blijf ook in 2020 zo veel mogelijk bewegen. Neem de trap, loop naar de trein, laat de hond van de buren een keer uit of spreek met een kennis af om te gaan wandelen. Doe daarnaast een intensieve sport die je leuk vindt en vol kunt houden. Zo kom je zeker gezond het nieuwe jaar door.

Burn-out?

Ben je burn-out en wil je meer bewegen? Lees dan dit blog: Zo helpt bewegen bij je burn-outherstel.

 

Bronnen:

Volkskrant.nl | Lanthe Sahadat

Zorgdirect.nl

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Ziekteverzuim zorg schrikbarend gestegen

Het ziekteverzuim in de zorg is sinds 2013 – sinds de hervormingen en bezuinigingen van het kabinet – gestegen. Met wel 16 procent. Het probleem is vooral het langdurige ziekteverzuim. Alleen dat al kostte de zorgsector vorig jaar 567 miljoen euro. Dit blijkt uit...

Tool SZW: zelfinspectie aanpak werkdruk

Een te hoge werkdruk is een belangrijke veroorzaker van werkstress en werkgerelateerd ziekteverzuim. Eind juni jl. introduceerde de Inspectie SZW een online zelfinspectietool waarmee werkgevers zelf kunnen controleren of zij genoeg doen om werkstress als gevolg van...

Recordhoogte: stress- en psychische klachten lopen op

Het ziekteverzuim door stress en psychische klachten loopt steeds meer op. Uitval door stressgerelateerde klachten is meestal langdurig en de groep werknemers die hierdoor thuiszit, groeit. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse cijfers van arbodiensten ArboNed en...