Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Uitslag grootschalig onderzoek TNO naar burn-out

door | feb 23, 2021 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

 

Sinds 2014 stijgt in Nederland het burn-outverzuim. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onderzoeksbureau TNO daarom onderzoek gedaan naar de achtergrond, oorzaken, gevolgen en risicogroepen van en bij burn-out. Hiervoor deed TNO literatuurstudies en spraken ze met 60 werknemers die burn-outklachten rapporteerden, leidinggevenden, werkgevers en sociale partners. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

 

Uit het TNO-onderzoek kwam naar voren dat burn-out wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van verschillende factoren. Deze factoren zijn: werk, persoonlijke kenmerken en de maatschappij. Hoge werkdruk, weinig steun van de leidinggevende of arbeidsconflicten zijn werkfactoren die burn-outklachten kunnen veroorzaken of verergeren. Maatschappelijke factoren als baanonzekerheid, flexwerk en digitalisering kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een burn-out. Daarnaast geven persoonskenmerken, zoals perfectionisme of onzekerheid, aan hoe je omgaat met onstabiele, onzekere en stressvolle situaties. De belangrijkste redenen voor de stijging van burn-out in de afgelopen jaren bleek vooral te zitten in emotioneel zwaar werk, onvrede over het salaris, een hoge verzuimfrequentie en langdurig achter een beeldscherm werken.

Meer weten over de oorzaken van een burn-out? Download hier de infographic van TNO.

 

Gevolgen burn-out

Burn-out heeft zowel gevolgen voor de werknemer, als voor de organisatie en de maatschappij. Uit diverse literatuurstudies blijkt dat veel burn-outklachten kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes 2 en klachten aan het bewegingsapparaat. Ook heeft emotionele uitputting tot gevolg dat mensen 35% meer kans hebben op overlijden. Werknemers met burn-outklachten presteren minder dan ze zijn gewend en hebben een lang ziekteverzuim. De kosten voor deze uitval worden gedragen door de werknemer, werkgever en de maatschappij. Bij elkaar wordt jaarlijks miljoenen aan de gevolgen van burn-out uitgegeven.

 

Burn-out en de risicogroepen

Vrouwen zijn vaker burn-out dan mannen. Hier zijn meestal duidelijke oorzaken voor aan te wijzen. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld vaker een beroep dat meer emotionele (werk)druk met zich meebrengt, denk aan de zorg. Jongeren tussen de 25 en 34 jaar vallen het vaakst uit door burn-out. Beroepen in de zorg en het onderwijs zijn stress- en burn-outgevoeliger. En hoogopgeleiden lopen meer risico dan laagopgeleiden.

Lees ook: Waarom vrouwen vaker ziek zijn dan mannen.

En: 5 beroepen met de meeste werkdruk.

 

Burn-out en corona

7% van de Nederlandse bevolking ervaart meer stress tijdens corona. Ook psychische klachten nemen toe. Toch kwam uit het onderzoek naar voren dat corona niet per se een negatieve invloed heeft op het herstel van burn-out. Ondervraagden gaven aan dat het thuiswerken ook minder druk geeft waardoor bijvoorbeeld re-integreren met minder stress of druk gepaard gaat. Wel is het lastiger om je draai te vinden als je net van baan bent veranderd. Helaas zijn bovenstaande cijfers tot 2018 berekend, en is er nog niet veel bekend over de invloed van corona op het aantal burn-outs.

Lees ook: Stress steeg afgelopen maanden met 7 procent.

En: Vierde kwartaal: meer psychische klachten door corona zorgelijk.

 

 

 

 

Bron:

Tno.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Klantgerichte ondernemers hebben meer stress

Hoe kan het dat de ene zelfstandige méér werkt dan de gemiddelde werknemer en toch nooit stress ervaart, terwijl de ander met een burn-out op de bank zit? Die vraag onderzocht Anne Annink, bestuurskundige aan de Erasmus Universiteit, door het overheidsbeleid in...

Stilte wordt steeds schaarser

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat stilte in Nederland steeds schaarser wordt. Met alle gevolgen van stress, burn-out, hartklachten, slapeloosheid en hoge bloeddruk van dien. Vaker de natuur in kan een oplossing bieden. Volgens dit onderzoek heeft nu al de helft...

Steeds meer jonge werknemers burn-out

Burn-out is een groeiend probleem onder jonge werknemers. Maar liefst 52% van al het werkverzuim onder jongeren komt momenteel door te veel werkstress. Met grote gevolgen: ziekteverzuim, fysieke klachten en een groeiend aantal burn-outs onder 20 tot 30-jarigen. Dit...

logo stresshelp awards stress en burn-out

BoFit wint Stresshelp Award voor beste blogs stress en burn-out

BoFit staat op de lijst van de 30 beste blogs over stress en burn-out van Nederland. En daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Mede door deze erkenning kunnen nog meer mensen profiteren van onze blogs en zo beter leren omgaan met burn-out, de reden dat we hiermee...