Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Burn-Out of Stress?

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Uitslag grootschalig onderzoek TNO naar burn-out

door | feb 23, 2021 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

 

Sinds 2014 stijgt in Nederland het burn-outverzuim. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onderzoeksbureau TNO daarom onderzoek gedaan naar de achtergrond, oorzaken, gevolgen en risicogroepen van en bij burn-out. Hiervoor deed TNO literatuurstudies en spraken ze met 60 werknemers die burn-outklachten rapporteerden, leidinggevenden, werkgevers en sociale partners. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

 

Uit het TNO-onderzoek kwam naar voren dat burn-out wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van verschillende factoren. Deze factoren zijn: werk, persoonlijke kenmerken en de maatschappij. Hoge werkdruk, weinig steun van de leidinggevende of arbeidsconflicten zijn werkfactoren die burn-outklachten kunnen veroorzaken of verergeren. Maatschappelijke factoren als baanonzekerheid, flexwerk en digitalisering kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een burn-out. Daarnaast geven persoonskenmerken, zoals perfectionisme of onzekerheid, aan hoe je omgaat met onstabiele, onzekere en stressvolle situaties. De belangrijkste redenen voor de stijging van burn-out in de afgelopen jaren bleek vooral te zitten in emotioneel zwaar werk, onvrede over het salaris, een hoge verzuimfrequentie en langdurig achter een beeldscherm werken.

Meer weten over de oorzaken van een burn-out? Download hier de infographic van TNO.

 

Gevolgen burn-out

Burn-out heeft zowel gevolgen voor de werknemer, als voor de organisatie en de maatschappij. Uit diverse literatuurstudies blijkt dat veel burn-outklachten kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes 2 en klachten aan het bewegingsapparaat. Ook heeft emotionele uitputting tot gevolg dat mensen 35% meer kans hebben op overlijden. Werknemers met burn-outklachten presteren minder dan ze zijn gewend en hebben een lang ziekteverzuim. De kosten voor deze uitval worden gedragen door de werknemer, werkgever en de maatschappij. Bij elkaar wordt jaarlijks miljoenen aan de gevolgen van burn-out uitgegeven.

 

Burn-out en de risicogroepen

Vrouwen zijn vaker burn-out dan mannen. Hier zijn meestal duidelijke oorzaken voor aan te wijzen. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld vaker een beroep dat meer emotionele (werk)druk met zich meebrengt, denk aan de zorg. Jongeren tussen de 25 en 34 jaar vallen het vaakst uit door burn-out. Beroepen in de zorg en het onderwijs zijn stress- en burn-outgevoeliger. En hoogopgeleiden lopen meer risico dan laagopgeleiden.

Lees ook: Waarom vrouwen vaker ziek zijn dan mannen.

En: 5 beroepen met de meeste werkdruk.

 

Burn-out en corona

7% van de Nederlandse bevolking ervaart meer stress tijdens corona. Ook psychische klachten nemen toe. Toch kwam uit het onderzoek naar voren dat corona niet per se een negatieve invloed heeft op het herstel van burn-out. Ondervraagden gaven aan dat het thuiswerken ook minder druk geeft waardoor bijvoorbeeld re-integreren met minder stress of druk gepaard gaat. Wel is het lastiger om je draai te vinden als je net van baan bent veranderd. Helaas zijn bovenstaande cijfers tot 2018 berekend, en is er nog niet veel bekend over de invloed van corona op het aantal burn-outs.

Lees ook: Stress steeg afgelopen maanden met 7 procent.

En: Vierde kwartaal: meer psychische klachten door corona zorgelijk.

 

 

 

 

Bron:

Tno.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Werkstress ondermijnt vitaliteit van medewerkers

Werkstress is een serieuze bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Langdurige stress is ongezond en gaat ten koste van het welzijn van mensen. Langdurige stress kan leiden tot overbelasting, improductiviteit, uitval en burn-out. De kosten van...

Werkstress voorkomen, hoe doen grote werkgevers dat?

Grote werkgevers ontwikkelen in toenemende mate preventief beleid om excessieve werkstress te verminderen en de risico's van burn-out beheersbaar te houden. Veel van de grootste beursgenoteerde bedrijven gaan zich actief bemoeien met de gezondheid van hun personeel...

HR-maatregelen tegen werkstress en burn-out

Ruim een derde (34%) van de 200 ondervraagde hr-managers in Nederland geeft aan dat burn-out regelmatig voorkomt binnen hun organisatie. Zij ondernemen diverse maatregelen om werkstress en burn-out te verminderen. Als eerste zoeken zij naar organisatorische...

Multitasken is niet effectief

Op het werk zijn we vaak met verschillende taken tegelijk bezig. Ons brein wordt overspoeld door informatie, terwijl we sneller dan ooit belangrijke beslissingen moeten nemen. Onze hersenen kunnen heel gericht aan één taak werken, maar worden we tussendoor afgeleid...