Uitslag grootschalig onderzoek TNO naar burn-out

door | feb 23, 2021 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

 

Onderzoeksbureau TNO heeft onderzoek naar burnout gedaan, zoals naar de achtergrond, oorzaken, gevolgen en risicogroepen. Hiervoor deed TNO literatuurstudies en spraken ze met 60 werknemers die burn-outklachten rapporteerden, leidinggevenden, werkgevers en sociale partners. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

 

Sinds 2014 stijgt in Nederland het burn-outverzuim. Burn-out heeft zowel gevolgen voor de werknemer, als voor de organisatie en de maatschappij. Uit diverse literatuurstudies blijkt dat veel burn-outklachten kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes 2 en klachten aan het bewegingsapparaat. Ook heeft emotionele uitputting tot gevolg dat mensen 35% meer kans hebben op overlijden. Werknemers met burn-outklachten presteren minder dan ze zijn gewend en hebben een lang ziekteverzuim. De kosten voor deze uitval worden gedragen door de werknemer, werkgever en de maatschappij. Bij elkaar wordt jaarlijks miljoenen aan de gevolgen van burn-out uitgegeven.

 

Onderzoek burnout

Uit het TNO-onderzoek kwam naar voren dat burn-out wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van verschillende factoren. Deze factoren zijn: werk, persoonlijke kenmerken en de maatschappij. Hoge werkdruk, weinig steun van de leidinggevende of arbeidsconflicten zijn werkfactoren die burn-outklachten kunnen veroorzaken of verergeren. Maatschappelijke factoren als baanonzekerheid, flexwerk en digitalisering kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een burn-out. Daarnaast geven persoonskenmerken, zoals perfectionisme of onzekerheid, aan hoe je omgaat met onstabiele, onzekere en stressvolle situaties. De belangrijkste redenen voor de stijging van burn-out in de afgelopen jaren bleek vooral te zitten in emotioneel zwaar werk, onvrede over het salaris, een hoge verzuimfrequentie en langdurig achter een beeldscherm werken.

Meer weten over de oorzaken van een burn-out? Download hier de infographic van TNO.

 

Burn-out en de risicogroepen

Vrouwen zijn vaker burn-out dan mannen. Hier zijn meestal duidelijke oorzaken voor aan te wijzen. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld vaker een beroep dat meer emotionele (werk)druk met zich meebrengt, denk aan de zorg. Jongeren tussen de 25 en 34 jaar vallen het vaakst uit door burn-out. Beroepen in de zorg en het onderwijs zijn stress- en burn-outgevoeliger. En hoogopgeleiden lopen meer risico dan laagopgeleiden.

Lees ook: Waarom vrouwen vaker ziek zijn dan mannen.

En: 5 beroepen met de meeste werkdruk.

 

Burn-out en corona

7% van de Nederlandse bevolking ervaart meer stress tijdens corona. Ook psychische klachten nemen toe. Toch kwam uit het onderzoek naar voren dat corona niet per se een negatieve invloed heeft op het herstel van burn-out. Ondervraagden gaven aan dat het thuiswerken ook minder druk geeft waardoor bijvoorbeeld re-integreren met minder stress of druk gepaard gaat. Wel is het lastiger om je draai te vinden als je net van baan bent veranderd. Helaas zijn bovenstaande cijfers tot 2018 berekend, en is er nog niet veel bekend over de invloed van corona op het aantal burn-outs.

Lees ook: Stress steeg afgelopen maanden met 7 procent.

En: Vierde kwartaal: meer psychische klachten door corona zorgelijk.

 

 

 

 

Bron:

Tno.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Werkdruk op universiteiten extreem hoog

De werkdruk die academici en ondersteunend personeel ervaren op de universiteiten is schrikbarend hoog. Dit is de conclusie van een onderzoek van de FNV in samenwerking met de vakbond VAWO onder 2546 deelnemers. Een ruime meerderheid (67%) van de medewerkers op...

Werkstress en verzuim door ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag door collega's of leidinggevenden op de werkvloer is een belangrijke oorzaak van werkstress en verzuim. In 2015 hadden ongeveer 1,2 miljoen werknemers last van ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie. Daarom start...

Stress maakt je vatbaarder voor ziektes

Langdurig stress ervaren is ongezond voor lichaam en geest. Stress kost veel energie en als je batterij letterlijk op gaat, dan kan zelfs een onschuldig virus je echt ziek maken. Heb je energie genoeg en zit je lekker in je vel, dan ben je minder vatbaar voor...

Slecht slapen kost miljarden

In de media lees je meer over ellenlange files dan over ons slaapprobleem. En dat is gek. Want files kost Nederland per jaar zo’n 1,2 miljard euro terwijl slecht slapen 12 miljard euro kost. Maar daar hoor je niemand over. Slecht slapen is kennelijk geaccepteerd....