Uitslag grootschalig onderzoek TNO naar burn-out

door | feb 23, 2021 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

 

Onderzoeksbureau TNO heeft onderzoek naar burnout gedaan, zoals naar de achtergrond, oorzaken, gevolgen en risicogroepen. Hiervoor deed TNO literatuurstudies en spraken ze met 60 werknemers die burn-outklachten rapporteerden, leidinggevenden, werkgevers en sociale partners. Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

 

Sinds 2014 stijgt in Nederland het burn-outverzuim. Burn-out heeft zowel gevolgen voor de werknemer, als voor de organisatie en de maatschappij. Uit diverse literatuurstudies blijkt dat veel burn-outklachten kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes 2 en klachten aan het bewegingsapparaat. Ook heeft emotionele uitputting tot gevolg dat mensen 35% meer kans hebben op overlijden. Werknemers met burn-outklachten presteren minder dan ze zijn gewend en hebben een lang ziekteverzuim. De kosten voor deze uitval worden gedragen door de werknemer, werkgever en de maatschappij. Bij elkaar wordt jaarlijks miljoenen aan de gevolgen van burn-out uitgegeven.

 

Onderzoek burnout

Uit het TNO-onderzoek kwam naar voren dat burn-out wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van verschillende factoren. Deze factoren zijn: werk, persoonlijke kenmerken en de maatschappij. Hoge werkdruk, weinig steun van de leidinggevende of arbeidsconflicten zijn werkfactoren die burn-outklachten kunnen veroorzaken of verergeren. Maatschappelijke factoren als baanonzekerheid, flexwerk en digitalisering kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een burn-out. Daarnaast geven persoonskenmerken, zoals perfectionisme of onzekerheid, aan hoe je omgaat met onstabiele, onzekere en stressvolle situaties. De belangrijkste redenen voor de stijging van burn-out in de afgelopen jaren bleek vooral te zitten in emotioneel zwaar werk, onvrede over het salaris, een hoge verzuimfrequentie en langdurig achter een beeldscherm werken.

Meer weten over de oorzaken van een burn-out? Download hier de infographic van TNO.

 

Burn-out en de risicogroepen

Vrouwen zijn vaker burn-out dan mannen. Hier zijn meestal duidelijke oorzaken voor aan te wijzen. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld vaker een beroep dat meer emotionele (werk)druk met zich meebrengt, denk aan de zorg. Jongeren tussen de 25 en 34 jaar vallen het vaakst uit door burn-out. Beroepen in de zorg en het onderwijs zijn stress- en burn-outgevoeliger. En hoogopgeleiden lopen meer risico dan laagopgeleiden.

Lees ook: Waarom vrouwen vaker ziek zijn dan mannen.

En: 5 beroepen met de meeste werkdruk.

 

Burn-out en corona

7% van de Nederlandse bevolking ervaart meer stress tijdens corona. Ook psychische klachten nemen toe. Toch kwam uit het onderzoek naar voren dat corona niet per se een negatieve invloed heeft op het herstel van burn-out. Ondervraagden gaven aan dat het thuiswerken ook minder druk geeft waardoor bijvoorbeeld re-integreren met minder stress of druk gepaard gaat. Wel is het lastiger om je draai te vinden als je net van baan bent veranderd. Helaas zijn bovenstaande cijfers tot 2018 berekend, en is er nog niet veel bekend over de invloed van corona op het aantal burn-outs.

Lees ook: Stress steeg afgelopen maanden met 7 procent.

En: Vierde kwartaal: meer psychische klachten door corona zorgelijk.

 

 

 

 

Bron:

Tno.nl

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Hoe herken je de ontwikkeling van een burn-out?

[laatst bijgewerkt op 6 augustus 2018] Mensen met een burn-out voelen zich letterlijk opgebrand. De ziekte is het resultaat van een langzaam proces waarvan uitputting meestal de eerste stap is. Werknemers met burn-outsymptomen gaan onderpresteren, hun...

Bevolgenheid als bron van werkgeluk

Met alle aandacht die werkstress en burn-out krijgen, zouden we bijna vergeten dat ons werk ook een bron van vreugde en geluk is. Dat geldt zeker voor de bevlogen werkers onder ons. Veel en hard werken is voor hen geen stressvolle weg die dood loopt met een...

Werkdruk leidt tot hoog ziekteverzuim in het onderwijs

Van alle werkenden is het onderwijspersoneel het vaakst ziek. De toenemende werkdruk in het onderwijs is de belangrijkste oorzaak van het hoge percentage ziekteverzuim. Het gemiddelde ziekteverzuim onder alle werkenden is 3,7 procent en in het onderwijs is dat 4,9...

Lang zitten is ongezond en schadelijk

Te lang zitten is risicovol voor je lichaam. Zitten kan zelfs dodelijk zijn, blijkt uit onderzoek van prof. dr. Willem van Mechelen, hoogleraar Sociale Geneeskunde. Hij ontdekte dat onder mensen die minstens elf uur per dag zitten veertig procent meer sterfgevallen...