Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Meer dan

herstel alleen

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Wil je persoonlijk advies of een vrijblijvende kennismakingssessie?

Vul het contactformulier in en we bellen of mailen je binnen 24 uur terug. Ook op zaterdag.
Bel voor direct contact 06 2095 6938
of bel met ons gratis nummer 0800 533 04 55.

Financiële stress: 1 op de 5 werkenden heeft geldzorgen

door | jul 27, 2023 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

De financiële kwetsbaarheid van Nederlanders stijgt. Zo was in 2021 50% van de huishoudens ongezond. In 2022 is dat 60%. En daarmee groeit ook de stress die geldzorgen en -problemen met zich meenemen. Met ook gevolgen voor de werkvloer.

Om de financiële gezondheid van Nederland in kaart te brengen deed accountancybureau Deloitte onderzoek onder 5000 Nederlanders. Vooral jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar worden door geldzorgen geraakt. 45% van hen is financieel ongezond.

Rekeningen niet op tijd betalen

Maar niet alleen jongeren zijn de dupe. Slechts de helft (54%) van de Nederlandse huishoudens kan alle rekeningen zonder problemen betalen. Bijna 1 op de 5 Nederlandse huishoudens had in 2022 moeite met het betalen van de noodzakelijke kosten voor levensonderhoud. En die onzekerheid neemt alleen maar toe. Bijna 1 op de 4 huishoudens is (zeer) onzeker over het kunnen doen van grotere uitgaven (tegen ruim 1 op de 6 in 2021). 66% van de huishoudens denkt er niet zeker van te zijn hun hypotheek op tijd te kunnen betalen. Dat was in 2021 nog maar 44%.

Werknemers en geldzorgen

Natuurlijk werken al die zorgen over geld door op de werkvloer. 80% van de werkgevers heeft namelijk te maken met werknemers die last hebben van financiële problemen. Het is bekend dat geldzorgen naar stressklachten en fysieke problemen leidt, zoals buikklachten, hoofdpijn, hartklachten en hyperventilatie.

Ook het brein van iemand met financiële problemen werkt minder goed. Zo wordt er minder goed gekeken naar de lange termijn, waardoor keuzes die gemaakt worden niet altijd even verstandig zijn. Een werknemer met geldzorgen is daarnaast minder productief en leidt naar een hoger verzuim.

Financiële steun vragen

Uit ander onderzoek van detacheringsbureau Bowers & Jackling blijkt dat 1 op de 5 werknemers wel eens slechter presteert vanwege financiële zorgen. Schaamte speelt vaak een rol om dit niet bij de werkgever aan te kaarten, terwijl de gevolgen wel op de werkvloer spelen. Jongeren zijn wel het meest bereid (57%) om hun geldsituatie aan hun werkgever voor te leggen. Dertigplussers (51%) vinden het juist weer makkelijker om ook financiële steun te vragen.

Geld en rol van de werkgever

Werkgevers spelen een belangrijke rol als het gaat om financiële stress bij hun personeel. Door hun personeel te steunen, helpen ze niet alleen hun medewerkers. Ze helpen ook het bedrijf gezond te houden en uitval te verminderen.

Een veilige werkomgeving creëren om kwetsbare onderwerpen als de financiële situatie te kunnen delen, is natuurlijk de allereerste stap en een gezonde en vruchtbare basis voor ieder bedrijf. Praten over financiële zorgen geeft namelijk werknemers al heel wat minder stress.

Bronnen:

Deloitte.com en Deloitte.com

Allesoverhr.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Uitslag grootschalig onderzoek TNO naar burn-out

  Sinds 2014 stijgt in Nederland het burn-outverzuim. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onderzoeksbureau TNO daarom onderzoek gedaan naar de achtergrond, oorzaken, gevolgen en risicogroepen van en bij burn-out. Hiervoor...

Burn-out toch geen officiele ziekte

Burn-out staat eindelijk te boek als een erkende ziekte. Althans, dit was officieel bekend gemaakt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de jaarlijkse bijeenkomst in Genève. Helaas was dit een miscommunicatie. Burn-out? Is dat niet als je gecremeerd wordt?...

Voornemens kabinet over preventie op het werk

Op verzoek van het kabinet bracht de Sociaal Economische Raad in september 2014 haar advies uit over de toekomst van arbeidsgerelateerde zorg. Dit met het oog op de veranderende arbeidsmarkt en de noodzaak tot een grotere duurzame inzetbaarheid van de...

Onderzoek TNO: continue stress funest voor gezondheid

Hoe het brein reageert op stress, is allesbepalend voor het oplopen van depressiviteit, PTSS, trauma en burn-out. Victor Kallen, doctor in de neuroscience bij TNO, doet er onderzoek naar. Zo blijkt het eerste anderhalf uur na een schokkende gebeurtenis cruciaal in...