Burn-out ervaring van Mariëlle | volledig uitgeput

door | feb 12, 2024 | Ervaringsverhalen | 0 Reacties

Ik ben perfectionistisch, beschik over een grote dosis doorzettingsvermogen, ben hoog sensitief, een pleaser, en pieker erop los. Hoe kan het dat ik niet eerder een burn-out heb gehad, denk ik achteraf. De jarenlange zorg voor een partner met psychische problemen, een onverwacht ontslag, een echtscheiding, een verkeersongeluk, een nieuwe liefde en als klap op de vuurpijl een dochter met een ernstige ziekte, hebben mij na vijf jaar uitgeput. Ik sliep steeds slechter en steeds minder, en viel in rap tempo af.

In februari 2023 hield mijn lichaam het voor gezien. Van de één op de andere dag voelde ik mij volkomen uitgeput. Ik hunkerde naar lange droomloze slapen, kon mij niet meer concentreren en er kwam nauwelijks nog iets uit mijn handen.

Mijn leidinggevende voelde de noodzaak tot snel handelen en was al bekend met BoFit. Hij wist dat ik graag wandelde dus vond dit traject echt iets voor mij. Dankzij hem had ik binnen twee weken mijn eerste afspraak met BoFit-coach Marjan.

 

volkomen uitgeput reactie klant

 

Ik voelde gelijk een klik. Dit was het begin van een hele serie fijne, intensieve en confronterende wandelingen. Meer dan eens fietste ik met lood in mijn schoenen, soms zelfs wanhopig, naar onze ontmoetingsplek. Nadien ging ik een heel stuk vrolijker en lichter weer naar huis.

Ik heb veel moeten leren wat ik meestal al wist. Dit lag alleen onder een dikke laag stof: positief denken, niet zo kritisch zijn op jezelf, energielekken herkennen en zoveel mogelijk vermijden, trots zijn op jezelf, dromen en genieten. Mijn coach had als hulpverlener ervaring met de ziekte van mijn dochter en ook dit leidde tot heel veel waardevolle gesprekken. Waarbij we ons misschien niet altijd aan het protocol hebben gehouden, maar die mij wel de (h)erkenning brachten en vertrouwen gaven dat ik de juiste dingen deed.

Met veel vallen en opstaan ben ik nu weer volledig aan het werk. Het slapen gaat weer goed. En ja, er zijn nog steeds slechte dagen, al volgen die elkaar steeds minder snel op en worden ze minder zwaar. Wat ik geleerd heb en nu anders doe, is dat ik luister naar mijn lichaam. Op die slechte dagen neem ik een time-out zonder mij daar schuldig over te voelen. Ik zie het als zorgen voor mijn lichaam door het de rust te gunnen dat het nodig heeft. Mijn hoofd krijgt de gelegenheid om te reflecteren op dat wat ik misschien een volgende keer anders zou kunnen doen.

 

Dankjewel Marjan, voor alle meters die we samen hebben afgelegd, lachend, huilend en in stilte.

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-out ervaring van Jeanet | ziektewet

Ik had een mooie maar ook heel drukke baan. Daarnaast veranderde ook mijn privésituatie waardoor ik in de knoop kwam om op mijn werk en thuis iedereen tevreden te houden. Ik vergat hierbij mijzelf en negeerde signalen van mijn lichaam, heb ik inmiddels geleerd. In...

Burn-out ervaring van Daan | ondernemer en enorm druk

Op 22 januari 2021 is onze mooie dochter Floor geboren. Met nu twee kinderen in huis werd het al wat drukker. In april kregen we de sleutel van ons nieuwe huis waar we flink aan moesten verbouwen. Hier hebben we ook drie maanden aan gewerkt, buiten mijn werk om. Ik...

Burn-outverhaal van Nico | driftbuien

In het juli 2010 was ik er klaar mee. Steeds maar ontzettend moe, om het minste of geringste driftbuien, soms zo erg dat ik er fysiek onwel van werd. ’s Avonds alleen nog maar liggen op de bank, geen zin meer in mijn werk en een leukere vader werd ik er ook niet...

Burn-outverhaal van Annelies | schijn ophouden

Nu ik erop terug kijk begon het allemaal zo’n vier jaar geleden. Onrustige nachten, slecht slapen, gevoel van stress. Maar als partner in een bedrijf negeer je dat al snel want je ‘moet’ verder. Aan de slaappillen wilde ik niet dus zocht ik naar een alternatief....