Burn-out ervaring van Merel | hoogsensitief en overprikkeld

door | mei 6, 2024 | Ervaringsverhalen

Met twee kleine kinderen thuis werd steeds duidelijker hoe sensitief ik ben voor geluid, emoties en andere prikkels. Steeds vaker raakte ik overprikkeld. Hierdoor werd ik snel boos op mijn man en kinderen, voelde ik mij vaak moe, opgefokt en vooral tekortschieten in mijn werk en thuis.

 

Na online research over hoogsensitiviteit en een aantal gesprekken met mensen uit mijn omgeving ben ik boeken hierover gaan lezen. Sommige boeken gaven mij nieuwe inzichten en nuttige handvaten. Maar ik kon er ook somber van worden. Het legde veel nadruk en een vergrootglas op wat het mij kostte om hoogsensitief te zijn.  En niet op wat het mij opleverde. Daarom ben ik op zoek gegaan naar hulp en kwam ik via mijn werk uit bij BoFit.

 

De frequente wandelingen die BoFit-coach Ingrid en ik samen maakten, hebben mij helpen ontspannen en ontprikkelen. Ze gaven mij het voorbeeld en de ervaring hoe ik dat zelf ook (thuis en op mijn werk) kan doen. Daarnaast hebben de gesprekken die we samen hebben gevoerd mij handvaten gegeven om te voorkomen dat ik overprikkeld raak.

 

 

burnout ervaring hoogsensitief 

 

We hebben een aantal oefeningen gedaan die mij hebben geholpen om bewuster te zijn van relaties die mij energie geven en kosten (oefening met cirkels om mij heen en wie er in welke cirkel staat). Hoe prikkels bij mij binnen komen en hoe ik dat kan beïnvloeden (oefening waarbij we uitprobeerden hoe ik zittend en staand een ‘radar’ ben voor prikkels. En hoe ik ervoor kan zorgen dat ik minder prikkels opvang of ze minder intens beleef). Hoe ik zelf aan het stuur sta binnen mijn werk en privésituatie (oefening waarbij we een bus tekenden op de grond en bespraken op welke plek in de bus ik zat en wilde zitten). En tot slot heb ik een aantal ontspanningsoefeningen gekregen die ik regelmatig gebruik om tot rust te komen.

 

De dingen die mij aanspraken vanuit de gesprekken en oefeningen heb ik verwerkt in mijn dagelijkse routines en weekritme. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat ik mij vaker ontspannen en rustig voel.

 

Dit zijn de dingen die ik doe en die ik heb getekend en beschreven om eraan herinnert te worden ze te doen:

  • Ik laat bewust mijn schouders zakken gedurende dag zodat ik geen spanning opbouw in mijn nek. Hierdoor heb ik minder last van hoofdpijn/migraine.
  • Ik zorg voor meer stilte op een dag door de radio uit te zetten in de auto, een stille werkplek te kiezen, te lezen voor ik ga slapen (in plaats van tv-kijken) en vaker oordopjes te dragen in huis, op mijn werk en in openbare ruimtes.
  • Samen met mijn man hebben we het bedritueel met de kinderen aangepast, zodat ze rustiger naar boven gaan en gaan slapen. We lezen eerst beneden een boek en brengen dan een voor een onze kinderen naar bed.
  • Ik geef de kinderen duidelijke korte opdrachten, vertel ze kort vooruit wat ze kunnen verwachten of wat we gaan doen en geef eerder aan wat ik niet fijn vind. Als we toch overprikkeld raken, probeer ik met de honingbij, houding van het kind of het voorlezen van een boekje samen weer rustig te worden.
  • Ik benoem de gevoelens die ik ervaar bij mijn kinderen en help ze hiermee hun gevoel te (leren) benoemen.
  • We gaan vaker samen (en ik ook alleen) naar het bos om te wandelen, dit heeft een positief effect op mijzelf en de kinderen.
  • Ik oefen om dingen die ik als onprettig ervaar eerder uit te spreken en neem vaker de verantwoordelijkheid om mijn omgeving of situatie aan te passen naar mijn voorkeur.
  • Ik spreek bewust met mijzelf en/of mijn man af hoelang we in een sociale/luidruchtige/drukke setting blijven of hoe laat we naar huis gaan.
  • Ik visualiseer een donut om mij heen of ga achteroverleunen om minder op te vangen van wat anderen zenden.

 

Door bovenstaande oefeningen voel ik mij vaker ontspannen en rustiger en word ik veel minder vaak boos. Mijn man en kinderen ervaren dat ik vaker vrolijk ben en er een fijnere sfeer is in huis. Ook op mijn werk hebben de oefeningen een positieve invloed. Ik voel mij rustiger en zekerder, en meer aan het stuur van mijn eigen carrière.

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out ervaringsverhalen:

Burn-outverhaal van Corry | eerst de ander

Al jaren zat ik niet lekker in mijn vel. Bepaalde gewoontes zaten behoorlijk vastgeroest, waardoor ik telkens tegen dezelfde problemen aanliep. Vaak hield ik met alles en iedereen rekening, behalve met mijzelf. Ook zorgde ik slecht voor mezelf. Na 7 jaar lang in de...

Burn-out ervaring van Julia | stressklachten

De afgelopen twee jaar heb ik continu in de hoogste versnelling geleefd waardoor ik in het voorjaar met stressklachten uitviel op mijn werk. De onderliggende redenen waren een privésituatie waarin een en ander niet goed liep. Op mijn werk was een (veel) te groot...

Burn-out ervaring van Lisa | paniekaanvallen en huilbuien

In oktober 2021 ben ik mijn traject gestart bij BoFit. Ik was zwaar oververmoeid, werkte alleen maar en kon ook alleen maar aan werk denken. Ik had veel paniekaanvallen, huilbuien en kon niet normaal ademen. Ik was fysiek en mentaal gesloopt. Ik had geen energie...

Burn-outverhaal van Frank | stress en slaapproblemen

Starten als zelfstandige, vrijwilligerswerk, verhuizen, mantelzorg voor m'n oude ouders: ik dacht dat ik dat allemaal kon combineren. Het gaf me zelfs voldoening dat ik door veel en hard werken alles tegelijk kon aanpakken. Tot dat ik na twee jaar last kreeg van...