Waarom wandelen helpt tegen stress en burn-out
Onlangs is uit onderzoek gebleken dat steeds meer Nederlanders wandelen. Ook tijdens een BoFit-sessie vormen wandelen en bewegen belangrijke onderdelen van het herstel. Dit is waarom wandelen zo goed voor je is. Ook bij een (beginnende) burn-out.
Het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) kwam onlangs tot de conclusie dat er meer gewandeld wordt in Nederland. Sinds 2005 is dit percentage met 11% toegenomen. En dat is ook niet zo gek. Wandelen heeft veel voordelen. Het is bijvoorbeeld redelijk eenvoudig en goedkoop, en je kunt het ieder moment doen. Iedereen (mits geen fysieke klachten) kan het omdat het niet al te veel inspanning vereist.
Dertig minuten wandelen per dag zorgt al voor een meetbare toename van witte bloedcellen. De weerbaarheid tegen infecties en indringers wordt zo vergroot.
Uit een tienjarig onderzoek blijkt dat je met wandelen je leven kunt verlengen. En voor ouderen geldt bijvoorbeeld dat tien minuten wandelen per dag een betere glucosehuishouding geeft en hierdoor de kans op ouderdomsdiabetes wordt verlaagd. Kortom, wandelen heeft veel voordelen en is ook nog plezierig om te doen.
Wandelen maakt creatiever
Neuropsycholoog Erik Scherder komt ook nog met een andere verklaring. Hij stelt dat wandelen ook creatiever maakt. Zeker omdat ons cognitieve brein de hele dag wordt belast. Ons werk en onze telefoon vereisen veel van onze aandacht waardoor de rustmomenten in de afgelopen jaren zijn afgenomen.
“Met wandelen laat je die druk letterlijk van je af vallen. Daardoor gaan we weer mijmeren en creatief zijn. Bijvoorbeeld dat probleem waar je de hele ochtend over hebt lopen tobben”, zegt Scherder.
“Na een wandeling heb je vaak ineens de oplossing. Doordat het brein ontspant, activeert het ‘default mode netwerk’. Hoewel je niet meer bewust met het probleem bezig bent, werken je hersenen op de achtergrond aan een oplossing.”
Wandelen en stressvermindering
Wandelen zorgt daarnaast voor stressvermindering, zeker als dit in een groene omgeving gebeurt. Het naast elkaar lopen heeft nog een groot voordeel. Je praat gemakkelijker omdat je oogcontact vermijdt.
Scherder zegt hierover: “Tijdens het wandelen kom je echt een paar gesprekslagen verder dan normaal. Dat heeft voornamelijk te maken met de fasciculus uncinatus, een verbinding tussen je frontale en temporale hersenkwab. Deze gebruik je om te navigeren, maar maakt ook empathie aan. Daardoor zul je meer invoelend zijn en ontwikkel je sneller een band met de ander.”
Wandelen en burn-out
Wandelen in de natuur met een coach tijdens je burn-out heeft dus vele voordelen. Je krijgt niet alleen meer conditie en een gezonder lichaam, je stelt je ook meer open dan anders. Door je gevoelens te delen en te uiten maak je snel stappen in je herstelproces.
“Wandelen leent zich uitstekend voor het hebben van een moeilijk gesprek. Je stimuleert er namelijk de prefrontale cortex mee, de plek in je hersenen waar redenerend vermogen en zelfreflectie ontstaat. Daarnaast werkt het als een mooie remming op stress. Je bent daarom kalm en zult minder opgefokt zijn wanneer iets je niet bevalt,” onderstreept Scherder hiermee.
Veilig wandelen en herstellen
Overigens is het niet voor iedereen met een burn-out weggelegd om langdurig te wandelen. Veel mensen met een burn-out zullen in de beginfase heel voorzichtig te werk moeten gaan. BoFit werkt daarom met een opbouwend stappenplan zodat je op een gezonde en veilige manier kunt wandelen én herstellen.
Bronnen:
Nu.nl | 26 juni 2018
Ahealtylife.nl | 15 juli 2015