Piekeren zorgt voor fysieke klachten

door | okt 8, 2018 | Burn-out nieuws

Piekeren is niet goed voor je. Dat wisten we al. Maar uit recent onderzoek blijkt dat piekeren ook fysieke klachten veroorzaakt. 

Iedereen piekert natuurlijk wel eens. Maar als je blijft hangen in negatieve gedachten en gevoelens dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor je leven. Zeker als je dit gedurende lange tijd doet en je piekeren chronisch wordt.

Psychosomatische klachten

Ondanks dat piekeren in het hoofd plaats vindt, zijn de gevolgen van het piekeren vooral in de rest van het lichaam te vinden. Caroline Schlinkert promoveerde aan de VU Amsterdam en concludeerde in een onderzoek dat piekeraars mogelijk vatbaarder zijn voor veel (psycho)somatische klachten als verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, pijn, chronische vermoeidheid en andere ziekten. Volgens Schlinkert is chronisch piekeren zelfs in verband gebracht met kanker. Hoe kan dat?

Herkennen lichaamssignalen

De oorzaak zit ‘m vooral in het contact met het lichaam. Piekeraars zijn zich vaak wel bewust van hun lichamelijke sensaties, zoals een verhoogde hartslag, maar onder stress kunnen ze minder goed herkennen wat ze nodig hebben. Zelfs al bij lichte stress. Schlinkert: “Een piekeraar zit te veel in zijn hoofd en heeft daardoor voor lichamelijke behoeften als eten minder aandacht. Een dagelijks voorbeeld: je hebt een deadline voor werk, dat moet snel. Dan sla je misschien de lunch eens over of je slaapt een nacht wat minder.” Uiteindelijk gaat continu in je hoofd zitten ten koste van je lichaam. Piekeraars onder een verhoogt stresslevel, zo concludeert Schlinkert, rapporteren daarnaast veel minder lichaamsvitaliteit vergeleken met niet-piekeraars.

Burn-out en piekeren

Veel in je hoofd zitten en piekeren leidt onder andere ook naar een burn-out. Om dezelfde redenen die Schlinkert hierboven noemt. Doordat je het contact met je lichaam kwijt raakt en de signalen niet meer herkent, ga je stelselmatig over je grenzen heen. In het begin lijkt dat nog niet zo erg; je kunt dit namelijk best een tijdje volhouden. Zeker als de negatieve effecten nog behapbaar zijn. Maar uiteindelijk kan je lichaam deze manier van leven niet meer continueren. En dat heeft zeer nadelige consequenties voor je leven. Wees stresssignalen dus voor, voordat het te laat is.

 

 

 

 

Bronnen:

NPOradio1.nl | 29 september 2018

Vu.nl | 7 september 2018

 

 

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Altijd druk of meer geluk? (1)

Wie het altijd maar druk heeft, loopt het risico geleidelijk steeds minder aandacht te besteden aan alles wat plezier, energie en geluk geeft. Daarom is het tijd om anders met drukte om te gaan, zegt de Britse bedrijfspsycholoog Tony Crabbe. In zijn boek ‘Busy: how...

Natuur goed voor lichaam en geest

Heel wat mensen gaan tegenwoordig gebukt onder (werk)druk, stress en burn-out. Juist dan is het belangrijk om regelmatig in contact te komen met de natuur. Een flinke wandeling in het bos is gezond voor lichaam en geest. Je ademt verse lucht in, beweegt al je...

Meer stress = meer lang verzuim

Stressklachten zijn de belangrijkste oorzaak voor verzuim. Opvallend is dat jongere werknemers steeds vaker last hebben van stress. Ook de toenemende zorglast privé vergroot het risico op uitval door stress. Steeds meer werknemers combineren werk met zorgtaken voor...

Jongeren hebben het te druk

Jongeren hebben het te druk en ervaren stress. Dat werd duidelijk in het rapport Als je het ons vraagt van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Kalverboer onderzocht duizenden tieners over hun dagelijkse leven. Vooral de werkdruk op school blijkt een probleem....