Te grote draaglast, meer ongezonde stress
Stress is gezond zolang iemands draaglast en draagkracht met elkaar in evenwicht zijn. Als de draaglast de overhand krijgt ontstaat ongezonde stress. Ongezonde stress sluipt vaak ongemerkt iemands leven in als gevolg van een opeenstapeling van situaties of gebeurtenissen die spanning veroorzaken.
Onder de draaglast vallen alle eisen die aan iemand gesteld worden op het werk en in het privéleven. Het zijn eisen en oorzaken die buiten de persoon liggen. Ze worden daarom ook wel ‘belastende omstandigheden’ of ‘stressoren’ genoemd. Deze oorzaken variëren van alledaagse stresssituaties en chronisch belastende omstandigheden tot en met ingrijpende levensgebeurtenissen.
Spanning tussen werk en privé
Belastende omstandigheden kunnen in het werk en in de privésituatie liggen. Vaak is er sprake van een wisselwerking tussen spanning op het werk en spanning privé waardoor de druk verder toeneemt. Ingrijpende gebeurtenissen zorgen er bijvoorbeeld voor dat er minder energie overblijft voor het werk. Of iemand kan zijn stressvolle baan en drukke sociale leven jarenlang prima aan, totdat één van de kinderen ernstig ziek wordt.
Draagkracht stress verschilt per mens
Hoeveel stress iemand aankan, is afhankelijk van zijn of haar persoonlijke draagkracht. Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress dan anderen. Eigenschappen die iemand kwetsbaarder maken voor stressklachten en burn-out zijn bijvoorbeeld perfectionisme, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en hoge eisen stellen aan jezelf.
Bron:
Fonds voor Psychische Gezondheid | 12.06.14