Sporten niet per se wondermiddel bij burn-out

door | okt 23, 2017 | Burn-out nieuws | 0 Reacties

Begin oktober berichtten verschillende media dat hardlopen het beste medicijn is tegen burn-out. Dit is een conclusie uit een onderzoek van Jurina de Vries. Zij onderzocht het verband tussen hardlopen en burn-out. Maar de stelling dat hardlopen en sporten altijd helpt bij herstel is te kort door de bocht.

De Vries onderzocht geen mensen met een burn-out, maar met burn-outsymptomen. Zij sprak werknemers die niet ziek thuis zaten, maar nog aan het werk waren. Voor die groep kan hardlopen helpen. Ook andere sporten helpen om stress te verminderen. Maar als een malle gaan sporten heeft juist een averechts effect. Het gaat om de juiste balans. Stressonderzoekers Dirk Hellhammer, Stephanie McClellan and Beth Hamilton identificeerden daarnaast vier stresstypes. Elk type ervaart stress op een andere manier. Ook hebben ze baat bij een ander soort herstel:

  1. The zero to sixty

Dit type is over het algemeen kalm. Maar bij stress ontstaat een extreem hoog verantwoordelijkheidsgevoel.

Herstelt door: rustig opbouwende lichaamsbeweging. Lichte lichaamsbeweging helpt dit type beter met stress om te gaan.

  1. Live observer

Dit stresstype vindt het lastig om met verandering om te gaan. Bij veel stress voelt dit type zich snel overweldigd en trekt zich terug.

Herstelt door: dagelijks kort en licht te bewegen. Bijvoorbeeld een korte en rustige wandeling.

  1. Constant overdrive

Dit type is voortdurend gespannen. Het zijn slechte slapers die zich moeilijk ontspannen. Zelfs als ze stil zitten, bewegen ze nog met hun handen of voeten.

Herstelt door: intensief bewegen. Dit type heeft een overschot aan energie. Beweging verbetert hun stemming en beschermt de hersenen tegen schade door stress.

  1. Dash and crash

Dit zijn de high achievers. Deze types pushen zichzelf tot ze omvallen. Hun zenuwstelsel gaat van versnelling vijf naar niets. Zij zijn gevoelig voor burn-out.

Herstelt door: even niets doen. Dit type heeft alle reserve-energie opgeslokt. Hardlopen is, zelfs voor ervaren hardlopers, in het begin niet aan te raden.

Luister naar je lichaam

Bij BoFit raden wij af om tijdens een burn-out te veel te bewegen. Het is belangrijk om weer opnieuw naar het lichaam te leren luisteren. Je lichaam weet het beste wat het aankan als je goed naar de signalen luistert. Tijdens een burn-out kan tien minuten rustig wandelen een hele prestatie zijn. Stop dus als het teveel is, ook als je hoofd vindt dat u door kunt. Op die manier werk je toe naar een gezonde relatie met uw lichaam. Én zul je door beweging herstellen.

 

Bronnen:
Intermediair.nl | 5 oktober 2017
Huffintonpost.com | 22 juli 2012

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out nieuws:

Werkgevers ondersteunen werknemers met mentale klachten te weinig

Werkgevers geven te weinig tot geen steun aan werknemers met mentale klachten. En dat terwijl psychische klachten de laatste jaren alleen maar zijn toegenomen. Een signaal voor werkgevers om alert te zijn op het kapitaal van hun organisatie. Bijna de helft van de...

Werkdruk leidt tot hoog ziekteverzuim in het onderwijs

Van alle werkenden is het onderwijspersoneel het vaakst ziek. De toenemende werkdruk in het onderwijs is de belangrijkste oorzaak van het hoge percentage ziekteverzuim. Het gemiddelde ziekteverzuim onder alle werkenden is 3,7 procent en in het onderwijs is dat 4,9...

Workaholic of bevlogen harde werker?

Het merendeel van de Nederlandse werknemers werkt over. Hardwerkende werknemers zijn waardevol, maar bij sommige medewerkers verandert ijverigheid in dwangmatige werklust. De niet te stuiten drang van een workaholic om altijd maar door te gaan, kan tot burn-out...

Waarom duurt herstellen van burn-out zo lang? (3)

Het proces van burn-out raken is primair een lichamelijk proces dat geleidelijk in 3 fasen verloopt. Door systematisch overbelasting raken onze reserves uitgeput (fase 1) en treedt onze 'noodaggregaat' in werking (fase 2) totdat ook deze helemaal vastloopt (fase...