Parttime werken en toch burn-out? Dat kan

door | mrt 30, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

Wanneer je parttime werkt, dan lijkt een burn-out uitgesloten. Je hebt tenslotte zeeën van tijd. Toch? Helaas niet. Ook met een parttime job kun je echt wel overbelast raken. In dit blog leggen we uit waaraan dat ligt.

 

Parttime werken in Nederland

Volgens cijfers uit 2019 werken ongeveer driekwart van de mannen voltijd, tegenover een kwart van de vrouwen. De meeste vrouwen werken tussen de 20 en 35 uur en zijn daarmee de grootste groep parttimers. Ook zijn de afgelopen jaren steeds meer mensen parttime gaan werken. Maar de stress en werkdruk zijn niet omlaag gegaan. En burn-out is alleen maar toegenomen. Ook onder mensen die parttime werken.

 

Parttime werk: stress en werkdruk

Dat je als parttimer minder stress hebt dan iemand die voltijd werkt, is dus niet waar. Er kunnen allerlei omstandigheden zijn die er toch voor zorgen dat je een enorme druk en spanning ervaart die uiteindelijk naar overspannenheid of burn-out leiden. Neem bijvoorbeeld Miranda. Zij ging van een fulltime naar een parttime job, maar behield hetzelfde takenpakket en hoeveelheid werk. Dat was eigenlijk veel te veel. Maar ze vond dat haar klanten niet de dupe mochten worden van haar urenvermindering. Dus werkte ze door met een burn-out als gevolg.

Lees hier het volledige burn-outverhaal van Miranda.

 

De nadelen van parttime werken

Parttime werken heeft een hoop voordelen maar ook nadelen. Zoals Miranda, die harder moest werken. Andere nadelen van parttime werk zijn:

 • Je hebt minder inkomsten:
 • Je kunt oplopen tegen vooroordelen;
 • In crisissituaties kunnen parttimers eerder ontslagen worden.

Dat je als parttimer alleen maar de makkelijke baantjes hebt, is ook een fabel. Mensen met een parttime beroep zijn even bevlogen en gemotiveerd als mensen die fulltime werken. Ze lopen dus niet de kantjes eraf. Je werk moet ook in minder uren af zijn. Een fulltime baan geeft hier vaak meer ruimte voor. Collega’s kunnen soms een beroep op je doen als je een vrije dag hebt. Of je moet extra overwerken. Allemaal punten die parttime werken niet altijd aantrekkelijker maken.

 

Parttime werk en stressvolle beroepen

Daarnaast werken mensen met een parttime baan ook in stressvolle beroepen. Denk maar aan medewerkers die met zieken werken of met deadlines. De stress die dit veroorzaakt kan doorwerken in je privéleven. Je hebt bijvoorbeeld meer tijd nodig om bij te komen en goed te ontspannen.

Stressvolle beroepen waarbij ook parttime gewerkt wordt zijn onder andere:

 • Verpleger
 • Journalist
 • Werken in ploegendiensten
 • Leraar/docent
 • Horecamedewerker/kok
 • Tandartsen/tandartsassistenten
 • Medewerkers van callcentra
 • Bankiers

Tandarts in zijn praktijk

Parttime werken en toch burn-out

Als parttimer heb je natuurlijk meer aan je hoofd dan je werk alleen. Misschien hebben anderen het beeld dat je in je vrije tijd lekker aan het schilderen bent of de hele dag op de bank zit te netflixen. Maar als jij parttime werkt, weet je dat dit echt niet klopt. Je hebt nog wel meer te doen. Toch? Hieronder geven we je diverse omstandigheden waarbij je met een partttime baan toch burn-out kunt raken.

+ Parttime werken met kinderen

De meeste vrouwen kiezen voor een parttime baan om er daarnaast ook voor de kinderen te zijn. In de leeftijdscategorie van 25 tot en met 35 jaar melden veel meer vrouwen zich ziek dan mannen. Heel logisch, want dit is vaak de leeftijd waarin vrouwen zwanger raken en/of voor jonge kinderen zorgen. Maar er zijn meerdere redenen waarom vrouwen vaker ziek zijn. Ze dragen meestal veel meer verantwoordelijkheid thuis. Ze doen vaak toch nog het grootste deel van het huishouden, ook als hun echtgenoot niet voltijd werkt. Daarnaast regelen ze vaker de sociale contacten, gezinsuitjes en vakanties. Voor veel vrouwen met kinderen is het dus niet lekker ontspannen als je een vrije dag hebt. Ze moeten aan de slag en hebben vaak weinig uurtjes voor zichzelf.

Lees ook: Waarom vrouwen vaker ziek zijn dan mannen.

En: Parentale burn-out: burn-out raken door je kind.

 

+ Parttime werken en alleenstaande ouder

Als alleenstaande ouder komt alles op jouw schouders terecht. Je hebt geen partner met wie je de taken zoals het huishouden en het zorgen voor de kinderen verdeelt. Je hebt ook geen partner met wie je je zorgen deelt als je er even doorheen zit. Daarnaast heb je mogelijk gekozen om parttime te werken om er zo ook voor je kinderen te zijn. Of omdat dit door omstandigheden niet anders kon. Hierdoor heb je ook minder inkomsten wat tot geldzorgen kan leiden. Dit alles bij elkaar legt een zware psychische druk op jou als alleenstaande ouder.

 

+ Parttime werken zonder kinderen

Nu lijkt het net alsof je kinderen moet hebben om het extra zwaar te hebben naast je parttime werk. Maar dat is natuurlijk niet zo. Ook zonder kinderen kun je stressvolle situaties in je leven hebben. Allereerst omdat je misschien niet bewust voor een kinderloos bestaan hebt gekozen. De stress en het verdriet dat dit met zich meebrengt moet een plek krijgen. Soms gaan hier jaren overheen voordat je dit verwerkt hebt. Ten tweede heb je misschien een partner hebt die langdurig ziek is en verzorging nodig heeft. Ook dan heb je extra belasting in je privéleven naast je werk.

 Lees ook het burn-outverhaal van Karin die door haar kinderwens burn-out raakte.

 

+ Parttime werken en single

Als je single bent mis je de steun en hulp van een partner. Je moet alles zelf doen en lastige beslissingen alleen maken. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Zeker als je al langere tijd single bent. Je mist daarnaast ook de warmte en het fysieke contact dat voor de nodige endorfine en oxytocine zorgt. Dit geeft je nu juist dat gevoel van geluk en veiligheid dat iedereen nodig heeft. Dit zorgt ervoor dat je in stresssituaties minder opties hebt om te ontspannen en weer tot rust te komen.  

Lees ook: Alleenstaand en vrouw meeste kans op uitputting.

 

+ Parttime en thuis werken

Ben jij een parttimer die veel thuis werkt? Dat lijkt voor sommigen een droom: lekker met je pyjama en sloffen aan achter de computer zitten. Maar de realiteit is vaak anders. Sommige thuiswerkers vinden het namelijk echt stressvol. Als je kinderen hebt, zullen ze ongetwijfeld de aandacht gaan vragen. Alleen al geschreeuw en ander geluid van je gezinsleden kunnen je enorm afleiden. Daarnaast is het lastig om privé en werk goed te scheiden. Het is verleidelijk om tussen je werkzaamheden door toch nog even een wasje in de machine te doen. Of om het huis te zuigen en op te ruimen omdat je in die troep niet kunt werken. Aan de andere kant kun je ook juist meer gaan werken. Je laptop staat tenslotte in het zicht, dus ben je voor je het weet toch ’s avonds nog je mail aan het checken of  ‘even’ aan dat document aan het werken.

 

Man werkt thuis en kijkt uit raam

+ Parttime werken en hsp

Ongeveer 20% van de bevolking is hoogsensitief (hsp). Zij hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger is dan van de meeste mensen. Hierdoor verwerken zij externe prikkels slechter en minder snel. Dit betekent over het algemeen dat ze eerder last hebben van fysieke klachten en vermoeidheid. Veel hsp’ers kiezen daarom voor een parttime baan. Toch wil dit niet zeggen dat je als hooggevoelige tijdens je vrije dagen helemaal bijkomt. Juist omdat je zo gevoelig bent, kan het langer duren voordat je weer helemaal bent opgeladen. En dan kan zelfs die paar dagen die je werkt, al te veel zijn. Het liefst zou je misschien helemaal niet meer werken, maar hierdoor mis je de broodnodige inkomsten. Ook een druk sociaal leven of een drukke omgeving kan ervoor zorgen dat een hsp’er zich niet volledig kan opladen en hierdoor overbelast raakt.

Lees ook: 13 redenen waarom een hsp eerder burn-out is.

 

+ Parttime werken en mantelzorger

In Nederland zijn er 4,4 miljoen mantelzorgers. Het zorgen voor naasten in je omgeving, zoals een bejaarde moeder, kan een enorme fysieke en geestelijke belasting zijn. Vaak moet er van alles geregeld worden: van de dagelijkse boodschappen tot het aanschaffen van medische hulpstukken of het bezoeken van een arts. Daarnaast kan het fysiek zwaar zijn als diegene zelf niet meer in staat is om zich bijvoorbeeld aan te kleden of te lopen. De band tussen jou en je naaste verandert ook. In het geval van je moeder ben jij opeens niet meer diegene die het kind is maar zijn de rollen omgedraaid. Daarnaast kan het zien aftakelen van iemand van wie je houdt behoorlijk zwaar vallen. Als je daarnaast ook nog eens parttime werkt is dit een extra belasting en kan dit uiteindelijk voor stressklachten zorgen.

Bekijk ook deze video van Stichting MOE en hoe de oprichtster burn-out raakte van mantelzorg.

+ Parttime werken en zzp-er

Sommige mensen die parttime werken besluiten om daarnaast als zelfstandige te werken. Ze beginnen bijvoorbeeld met het opzetten van een eigen bedrijf. Hierin gaat vaak veel meer tijd zitten dan je in eerste instantie zou denken. Het bouwen van een website, het huren van een kantoor of ruimte, en het opbouwen van een netwerk kost tijd en energie. Daarnaast duurt het vaak lang voordat je hieruit ook daadwerkelijk inkomsten krijgt. Maar het is ook frustrerend als je al een lange tijd als zzp’er werkt en je niet meer tijd hebt om aan je eigen bedrijf te werken omdat je parttime werkt. Veel zzp’ers moeten ernaast een vaste baan hebben omdat ze anders te weinig verdienen. Dit geeft veel extra stress.

 

Burn-out raken tijdens parttime werken

Misschien herken jij je helemaal niet in bovenstaande voorbeelden maar ben je toch burn-out. Dat kan ook. Er zijn natuurlijk veel meer redenen dat je burn-out kunt raken. Bijvoorbeeld:

Een burn-out ontstaat als je lange tijd meer spanning moet verwerken dan je eigenlijk aan kunt. Soms is dat bewust, bijvoorbeeld doordat je een nare ervaring meemaakt. Maar vaak gebeurt het onbewust. Bijvoorbeeld omdat je van huis uit hebt meegekregen dat je er altijd voor een ander moet zijn. En jezelf hierdoor ongemerkt wegcijfert. Of omdat je perfectionistisch bent aangelegd en de lat voor jezelf continu hoog legt en dat heel normaal vindt. Je lichaam geeft signalen af die aangeven dat je over je grenzen gaat. Maar als je deze niet herkent of er niet naar luistert, dan raakt je lichaam op lange termijn opgebrand. Vaak ben je dan oververmoeid, heb je last van fysieke klachten en heb je geen tot weinig fut meer. Een situatie die je liever wilt vermijden.

 

Hoe voorkom je burn-out bij parttime werken

Kun je voorkomen dat je burn-out raak, ook als je ‘slechts’ parttime werkt? Natuurlijk! We geven je hier 8 tips die je helpen om stress te verminderen en zo een burn-out te voorkomen.

 1. Zorg dat je in je privéleven voldoende ontspant:
 2. Neem op je werk geregeld een pauze;
 3. Neem een hobby of iets wat je leuk vindt om te doen;
 4. Kijk waar de stress vandaan komt en probeer hier iets aan te veranderen;
 5. Zorg voor voldoende beweging;
 6. Wees eerlijk als je toch het gevoel hebt te veel te werken en kijk of je naar minder uren kunt gaan;
 7. Kijk ook of het werk dat je nu doet voldoende bij je past;
 8. Maak een lijstje met waar je energie van krijgt en waarvan niet. Probeer de rij met de dingen waar je geen energie van krijgt te minderen.

 

Werk jij parttime en heb je het gevoel tegen een burn-out aan te lopen?

Wacht er niet te lang mee. Meld je vandaag nog aan voor de brochure met de tarieven en een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

Ja, ik neem contact op met BoFit!

 

 

Bron:

CBS.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Het zit er weer bijna op!

Wat gaat een jaar toch snel voorbij. Is dat een goede beleving van de tijd of heb ik mij voort laten jagen door vluchtige momenten? Ik ga er nu even rustig voor zitten. Ik werd in februari van dit jaar 60 jaar. Voor mij werd een verrassingsfeest...

Burn-out: moet je blijven doorwerken?

Om maar meteen antwoord te geven op de vraag: nee, met een burn-out hoef je niet door te werken. Sterker nog, het werkt juist averechts. Om te herstellen is het aan te raden je werk en andere verplichtingen even los te laten. We leggen je in dit blog uit waarom....