5 redenen waarom je niet veerkrachtig bent tijdens stresssituaties

door | sep 22, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

In tijden van crisis en veel stress heb je veerkracht nodig om er zonder al te veel kleerscheuren doorheen te komen. Alleen, niet iedereen bezit even veel veerkracht om met lastige situaties om te gaan. Hoe dat komt leggen we je uit in de blog.

 

De grote mythe van veerkracht

De laatste jaren zijn misschien wel de beste jaren geweest om je veerkracht te testen. De uitdagingen stapelden zich op: van geen contact met familie tijdens de lockdowns tot onzekerheid over je baan en financiële positie. En dan nog de dreiging van ziek worden of dierbaren die ziek worden. Als je hier zonder al te veel ongezonde stress bent uitgekomen dan zit het wel snor met jouw veerkracht. Maar voor veel mensen was de uitdaging te groot. Of ze gingen er misschien niet op de juiste manier mee om. Hier komen we aan bij de mythe van veerkracht. Veerkracht is namelijk niet iets waarmee je geboren bent, maar wat je opbouwt. Natuurlijk, de een is van nature stressgevoeliger dan de ander. En toch, omgaan met lastige situaties is iets wat je jezelf kunt aanleren.

We hebben nog meer redenen waarom je niet veerkrachtig genoeg bent. Hieronder geven we je er 5.  

Vrouw voelt zich veerkrachtig tijdens stress

5 redenen waarom je niet veerkrachtig bent tijdens stresssituaties

 

Reden 1: Je hebt een slachtoffer-mindset

Laten we vooropstellen dat het leven soms echt niet meevalt en je voor flinke uitdagingen kan stellen. Dat je hierdoor in de put zit en je zielig voelt, is heel normaal en vaak ook nodig. Maar erin blijven hangen of er een levensinstelling van maken, helpt je niet om je veerkracht te versterken. Integendeel.

 

Reden 2: Je lost alles zelf wel op

Je denkt misschien dat veerkracht gelijk staat aan geen hulp vragen. Want je moet je sterk opstellen en alles alleen aan kunnen. Maar dat is zeker niet waar. Veerkracht gaat ook over flexibel zijn, andere invalshoeken bekijken en je kwetsbaar opstellen. Op die manier leer je om anders met een situatie om te gaan. Jouw omgeving kan jou helpen om andere wegen in te slaan en zo veerkrachtiger te worden. Juist omdat zij soms anders tegen een situatie aankijken dan jij.  

 

Reden 3: Je blijft te lang in situaties hangen

Herken je dit: je zit in een situatie waarin je je niet prettig voelt en toch vind je dat je het moet ‘doorstaan’? Bijvoorbeeld in een vriendschap die al een tijdje niet lekker loopt. Of een baan waar je niet op je plek zit. En toch blijf je zitten omdat je vindt dat je sterk moet zijn. Of omdat je denkt dat het wel verandert. Hierdoor verstar je al het ware en gebeurt er helemaal niets. Totdat de bom barst. Veerkracht betekent dus niet dat je in het hol van de leeuw moet blijven zitten. Maar er uitstappen omdat je beseft dat leeuwen niet goed voor je zijn.

 

Reden 4: Je maakt te veel rationele keuzes

Je keuzes zijn gebaseerd op wat je denkt dat goed voor je is of wat je denkt dat anderen vinden. Maar zo maak je beslissingen met je hoofd en niet met je hart. Je krijgt hierdoor geen blij gevoel van de keuzes die je maakt. Terwijl dat je nou juist sterker en veerkrachtiger maakt.

 

Reden 5: Je denkt dat je niks meer mag voelen

Veerkrachtig zijn betekent niet dat je niks meer voelt. Dat niets je meer raakt en dat je elke uitdaging met groot gemak aangaat. Nee. Moeilijke situaties kunnen nog steeds een enorme uitdaging voor je zijn. Je kunt nog steeds een rotdag hebben, het niet meer zien zitten of geraakt zijn door iets. Maar je hebt het vertrouwen dat het tijdelijk is en dat je hier wel weer uitkomt. Na even uitgehuild te hebben, veer je weer op en bepaal je hoe je met deze vervelende situatie omgaat.

 

Wil jij weten hoe je meer veerkracht opbouwt? Lees dan: Mentale veerkracht ontwikkelen en versterken in tijden van stress, zo doe je dat.

 

 

Wil jij ook meer veerkracht en leren omgaan met stresssituaties?

BoFit heeft inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Bron:

Mt.nl

 

Nieuwsbrief: De Burn-out Update

 Wekelijks burn-outnieuws in je postvakje!

Hoe leef je een gezond leven zonder stress- en burn-outklachten? Met blogs, nieuws, podcasts en burn-outverhalen uit de praktijk! Lees en leer hoe je met stress, werkdruk, fysieke en psychische klachten om moet gaan om het optimale uit jezelf te halen. Iedere maandag krijg je de Burn-out Update in je postvakje om jou helemaal op de hoogte te houden. Daar word je dus alleen maar beter van.

Q

logo Bofit burn-out specialist van Nederland

Ja, ik wil ook de BoFit Burn-out Update ontvangen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer burn-out blogs:

Op vakantie tijdens burnout, vrouw aan het strand

4 broodnodige tips als je toch op vakantie gaat tijdens burnout

 Op vakantie tijdens burnout. Is dat een goed idee? Sommige mensen denken dat een vakantie dé oplossing is om uit hun burn-out te komen. Want: je bent weg uit je omgeving, geen verplichtingen, even geen sociale contacten en lekker de hele dag niks doen. Toch...

herkennen van stress, jongeman met stress

Zo herken én voorkom je stress + 7 tips

Stress is een signaal van je lichaam dat, als je dit negeert, alleen maar erger wordt. Wil je ongezonde stress herkennen en voorkomen dan is het essentieel om dit op tijd te herkennen. En nog belangrijker: er iets mee te doen. In dit blog leren we je de...

Burn-out zelf behandelen, Vrouw hersteld van burn-out

Burn-out zelf behandelen en oplossen. Is dat een goed idee?

Je bent burn-out of denkt hier tegenaan te zitten. Je doet allereerst een stap terug en bedenkt wat je kunt doen om hier zo snel mogelijk weer uit te komen. Want een burn-out, dat kun je toch zelf wel aanpakken? Niemand kent jou beter dan jijzelf. Toch? Maar is dat...

Vrouw ademt uit - illustratie gevolgen oppervlakkige ademhaling

Wat zijn de gevolgen van een oppervlakkige ademhaling?

Heb jij een oppervlakkige ademhaling? Dat heeft gevolgen. Ongemerkt kunnen veel klachten hierdoor ontstaan. In dit blog leggen we uit waarom je hoog ademt bij stress en burn-out en wat de gevolgen zijn. En wat je zelf kunt doen bij een te hoge ademhaling.  ...