06 2095 6938 info@bofit.nl

5 redenen waarom je niet veerkrachtig bent tijdens stresssituaties

door | sep 22, 2020 | BoFit Burn-out Blog | 0 Reacties

In tijden van crisis en veel stress heb je veerkracht nodig om er zonder al te veel kleerscheuren doorheen te komen. Alleen, niet iedereen bezit even veel veerkracht om met lastige situaties om te gaan. Hoe dat komt leggen we je uit in de blog.

 

De grote mythe van veerkracht

2020 is misschien wel het beste jaar geweest om je veerkracht te testen. De uitdagingen stapelden zich op: van geen contact met familie tot onzekerheid over je baan en financiële positie. Als je hier zonder al te veel ongezonde stress bent uitgekomen dan zit het wel snor met jouw veerkracht. Maar voor veel mensen was de uitdaging te groot. Of ze gingen er misschien niet op de juiste manier mee om. Hier komen we aan bij de mythe van veerkracht. Veerkracht is namelijk niet iets waarmee je geboren bent, maar wat je opbouwt. Natuurlijk, de een is van nature stressgevoeliger dan de ander. En toch, omgaan met lastige situaties is iets wat je jezelf kunt aanleren.

We hebben nog meer redenen waarom je niet veerkrachtig genoeg bent. Hieronder geven we je er 5.  

 Vrouw voelt zich veerkrachtig tijdens stress

5 redenen waarom je niet veerkrachtig bent tijdens stresssituaties

 

Reden 1: Je hebt een slachtoffer-mindset

Laten we vooropstellen dat het leven soms echt niet meevalt en je voor flinke uitdagingen kan stellen. Dat je hierdoor in de put zit en je zielig voelt, is heel normaal en vaak ook nodig. Maar erin blijven hangen of er een levensinstelling van maken, helpt je niet om je veerkracht te versterken. Integendeel.

 

Reden 2: Je lost alles zelf wel op

Je denkt misschien dat veerkracht gelijk staat aan geen hulp vragen. Want je moet je sterk opstellen en alles alleen aan kunnen. Maar dat is zeker niet waar. Veerkracht gaat ook over flexibel zijn, andere invalshoeken bekijken en je kwetsbaar opstellen. Op die manier leer je om anders met een situatie om te gaan. Jouw omgeving kan jou helpen om andere wegen in te slaan en zo veerkrachtiger te worden. Juist omdat zij soms anders tegen een situatie aankijken dan jij.  

 

Reden 3: Je blijft te lang in situaties hangen

Herken je dit: je zit in een situatie waarin je je niet prettig voelt en toch vind je dat je het moet ‘doorstaan’? Bijvoorbeeld in een vriendschap die al een tijdje niet lekker loopt. Of een baan waar je niet op je plek zit. En toch blijf je zitten omdat je vindt dat je sterk moet zijn. Of omdat je denkt dat het wel verandert. Hierdoor verstar je al het ware en gebeurt er helemaal niets. Totdat de bom barst. Veerkracht betekent dus niet dat je in het hol van de leeuw moet blijven zitten. Maar er uitstappen omdat je beseft dat leeuwen niet goed voor je zijn.

 

Reden 4: Je maakt te veel rationele keuzes

Je keuzes zijn gebaseerd op wat je denkt dat goed voor je is of wat je denkt dat anderen vinden. Maar zo maak je beslissingen met je hoofd en niet met je hart. Je krijgt hierdoor geen blij gevoel van de keuzes die je maakt. Terwijl dat je nou juist sterker en veerkrachtiger maakt.

 

Reden 5: Je denkt dat je niks meer mag voelen

Veerkrachtig zijn betekent niet dat je niks meer voelt. Dat niets je meer raakt en dat je elke uitdaging met groot gemak aangaat. Nee. Moeilijke situaties kunnen nog steeds een enorme uitdaging voor je zijn. Je kunt nog steeds een rotdag hebben, het niet meer zien zitten of geraakt zijn door iets. Maar je hebt het vertrouwen dat het tijdelijk is en dat je hier wel weer uitkomt. Na even uitgehuild te hebben, veer je weer op en bepaal je hoe je met deze vervelende situatie omgaat.

 

Wil jij weten hoe je meer veerkracht opbouwt? Lees dan: Mentale veerkracht ontwikkelen en versterken in tijden van stress, zo doe je dat.

 

 

Wil jij ook meer veerkracht en leren omgaan met stresssituaties?

BoFit heeft inmiddels duizenden mensen geholpen en dat doen we graag ook bij jou! Want ook jij verdient het om een tevreden en ontspannen leven te leiden.

Wil jij weten of BoFit ook iets voor jou kan betekenen? Vraag de brochure met de tarieven aan en plan binnen een week een gratis kennismaking bij jou in de buurt.

 

Ja, ik wil meer informatie!

 

 

 

Bron:

Mt.nl

 

Vragen? Direct Contact? Brochure aanvragen? Bel 0800 – 533 04 55 (gratis).

Wij zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag. Wil je liever gebeld of gemaild worden? Klik dan op de knop hieronder.

Wil je direct persoonlijk contact? Bel 06 - 2095 6938 voor direct contact met Bo Bogaard, eerste aanspreekpunt van BoFit.

Krijg je zijn voicemail? Spreek je telefoonnummer in, je wordt binnen 24 uur teruggebeld. Ook in het weekend.